Cuma, Mart 09, 2007

Öyle Böyle değil “çoook” sağlıklı ekmek

Bir süre önce çok sevdiğim bir eylemi keşfedip sizinle paylaşmıştım: Ricotta yapmak.

Duralım ve zamanı geri saralım: Bir süre önce çok sevdiğim bir eylemi keşfedip sizinle paylaşmıştım: Tuzsuz lor yapmak.


Hayat bazen zannettiğimizden zor, bazen de zannettiğimizden basittir.

Denedim ve gördüm; Tuzsuz lor yapmak bu ikinci tanımdaki sıfattan başka bir sıfatla anlatılmaz. Basit…


HA bir de “zevkli” sıfatını da eklemek istiyorum. Ricotta ya da tuzsuz lor, hangi ismi tercih ederseniz edin yapımı bir Buradan ulaşabilirsiniz.


Lorunuzu yaptınız, suyunu arttırdınız, tam lavaboya dökmek üzeresiniz ki içinizden bir ses şöyle diyor: “Ya bu hani meşhur peynir altı suyu var ya, o olmasın. Belki de çok yararlı bir şeydir bu…"

En azından benim içimdeki ses öyle dedi. Ve iyi ki de içimdeki sesin o gün gevezelik yapacağı tutmuş.


Daldırdım kepçemi internet kazanına, aman tanrım o da ne.Bu peynir altı suyu ne kadar da kıymetli bir şeymiş.


İngilizcesi “whey” olan bu özel suyun yararlarını isterseniz google’da siz kendiniz araştırın, isterseniz habervitrini adlı sayfadan okuyun


Ne oraya ne de buraya tıklayamayacağım diyenlere ben hızlı bir özet yapayım (yazıdan sadece bir paragraf alıntılayarak)


….peynir altı suyu; laktoz, mineral maddeler, vitaminler, proteinler ve az miktarda süt yağını içermektedir. Bunların içinde “peynir altı suyu proteinleri” en önemli kısmı oluşturmaktadır. Peynir altı suyu proteinlerinin diğer proteinlere göre üstün tarafı, sadece biyolojik değeri değil, aynı zamanda sülfür içeren aminoasitleri yüksek oranda içermesidir. Bu maddeler, kas kaybının mümkün olduğunca azalmasına yardımcı olmaktadır' …


Bu ekmeği yapmak için kollarınızı sıvadığınızda bir taşla iki kuş vurmuş olacağınızı belirtmek isterim. Çok değil az emek biraz da sabırla (4 saatlik bekleme süresi ricottaya, 3 saatlik bekleme süresi de ekmeğe) elinizde nefis bir ev yapımı ricotta ve bir de son derece sağlıklı bir ekmek olacak. Üstelik her ikisini de siz imal etmişsiniz gibi gözükse de işin büyük kısmını bir adet tülbent ile bir de teknolojinin nimeti ekmek makinesi yüklenmiş olacak. Bundan iyisi can sağlığı… Sıcak ekmek diliminin üzerine ev yapımı ricottadan sürüp yemenizi tavsiye ederim.…

Malzemeler:

1 kap peynir altı suyu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 kap un
1 kap tam buğday unu
(sadece beyaz unla da yapabilirsiniz- daha az sağlıklı olur)
1 +1/2 kaşık soya unu (tercihe bağlı- yoksa yerine normal un koyun)
1 + ½ çay kaşığı instant maya ile

Bip sesinden sonra 1 yemek kaşığı ruşeym
(tercihe bağlı)
Ya da 1 yemek kaşığı keten tohumu veya susam

Temel ekmek ayarında, 1 veya 1,5 somun. Medium kabuk rengi.


Not: Bir başka ricottalı ekmek tarifime ulaşmak için tık tık .

33 yorum:

ReNgArEnK ( Nazlı ) dedi ki...

ellerinize sağlık bende çok dökmüşüm desenize peynir altı suyunu. vah çok acıdım inan. şimdi inekimizde yok sütde gelmiyo yapmıyorum uzun zamandır. ama en kısa zamanda süt ulaşacak elime lor peyniri yapacağım ve de o suyu dokmeyeceğim. ekmek tarifide denencek tarifler arasına girdi bile. bu arada sayenizde accaip ekmek pişiriyorum. şimdilik söke marka unun karışımlarını deniyorum. ruşeymli ve yulaflı ve köy ekmeği karışımlı aldım ruşeymli ve yulaflıyı çok sevdim. haa bide kepekli un ile tam buğday unuda alıp denedim. artık dışardan ekmek almıyorum. hem bu diyetim içinde çok ii tok tutan ve hoşuma giden sağlıklı ekmekler yiyorum. madem diyet yapıyorum bari ekmeğim güzel olsun dimi. dışardakilerde güzel ama ben onlardan fazlaya kaçırıyorum doymak için. sayenizde artık ekmeklerim mayada kokmuyor. size danışmıştım hatırlarsanız. şimdi size kooooocccaman teşekkür ederek yazıma son veriim tekrar görüşürüz :)

Binnur Akhun Önen dedi ki...

NAzlı Hanım sayfamın birilerinin işine yaradığını okumak beni her zaman çok mutlu ediyor.
Hİc gormedigim, tanısma imkanımın olmadıgı insanların bir sekilde hayatlarıa değiyor olmak inanılmaz guzel bir duygu.
Geri bildirim icin cok tesekkurler.
Guzel gunler dilerim.

Acalya dedi ki...

Uzun bir aradan sonra tekrar hosgeldin :)
Yine cok guzel bir ekmek tarifi bu. Peynir alti suyunun yararlarini duymustum. Bu sadece evde yapilan peynirler icin mi gecerli? Kendi suyu icinde satilan peynirler var ya, onlarin suyu da peynir alti suyu mu?

Devletsah dedi ki...

Binnurcuğum;

Ellerine sağlık. Ben de bu loru yaptıktan sonra suyunu ne yapacağıma bir türlü karar veremeyip hep çiçeklere vitamin olsun bari diyerek sulamada kullanıyordum... Bundan sonra ekmeklerimin içine...

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Acalya,
hamile hamile seni yormayayım dedim ve cevaben baska konularda lakırdı yapmaya bloguna geldim....
Ancak seni burada da cevapsız bırakya gönlüm elvermedi.
sevgiler

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Devletsah
BU su sirke iceriyor ya ciceklere bir zarar vermiyor mu acaba diye cok merak ettim.
E peki ekmeğe "zarar" vermez mi diye sorarsan ekmekde dayanınıklıgı arttırıyor sirke..
BElki de zaten biliyorsundur....
Sevgiler

Devletsah dedi ki...

Binnurcuğum;

Ben limonla yapıyorum... Vallahi çiçeklere de birşey olmadı. Zaten neyin suyunu dökmeye kıyamasam çiçekleri sulamakta kullanıyorum :)

http://www.devletsah.com/peynir/

-acemi aşçı- dedi ki...

Binnur merhaba,
Lor delisi olarak şu an nasıl heyecanlıyım bilemezsin. Yarın ilk iş deneyeceğim, tabi ekmeği de. ancak 1+1/2soya unu için ölçü çıkmamış kontrol edebilir misin lütfen?
Çok teşekkürler, sevgiler
ipek

Nezaket dedi ki...

Binnur, cok ozendim birden ekmek yapmak istedim simdi. Tatli lor yapimini ise not aldim, dedigin gibi cok basit gorunuyor mutlaka deneyecegim. Tarifler icin tesekkurler...

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Acemi ascı uyarı icin tesekkurler. hemen duzelttim. Hatta bir iade-i ziyaret bile yaptım :)

Binnur Akhun Önen dedi ki...

NEzaket yaptıgın zaman loru, sonucu bana da bildirir misin.
BAklalım siz de bizim kadar begenecek misiniz.
Sevgiler.

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Devletsah sagolasın..
Aslında ben bir de senin yontemin ile denemek isterim loru.
Sirke sevmeyeneleri rahatsız edebilecek bir hafif koku kalıyor ne de olsa suyunda lorun.
BAna olculeri verebilir misin.
Sevgiler

Defne dedi ki...

Binnurcugum, ozlettin o cok sevdigim ekmeklerini ve bilgilendiren yazilarini. Bu yazindan ve yorumlardan yine cok sey ogrendim. Lor peyniri yapmak hep aklimda ama esimin askerden donmesini ve evimde normal duzenimize gecmeyi bekliyorum mutfak faaliyetlerini eski haline dondurebilmek icin :). Mutlaka deneyecegim.

Hem kereviz yaprakli ekmekleri de henuz yapamadim ama sozum sozdur, deneyip sonucunu yazacagim sana.
Sevgiler.

Tatli Hatiralar dedi ki...

blogunuzu gecen gun kesfettim :) cok guzel tarifler var , favorilerime ekledim. hernekadar mutfakta uzun uzun kalacak kadar sabirli biri degilsem de ekmegi bizzatihi cok sevdigim icin denemeye calisicam bakalim :) ellerinize saglik ..

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Binnur,
çok güzel bilgiler vermişsin yüreğine sağlık. Ekmeklerin zaten çok güzel oluyor. Bir de lor yapmayı öğrendik ya daha ne olsun. sevgiler

pratikbayanlar dedi ki...

Peynir suyu ile ilgili aktardığınız bilgiler için teşekkürler, eskiden anem çok yapardı lor peyniri ama suyu lavaboya giderdi...
Ekmeüe koyduğunuz ruşeym, Söke unun ruşeymli unundan mı acaba?
Teşekkürler...

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevili Sevdamavisi,
loru denediginde umarım sonuctan da memnun kalırsın. biz bayılıyoruz. bakalım siz de sevecek misiniz

Binnur Akhun Önen dedi ki...

pratik bayan
hayır enim ruşeym söke'Nin karısımı degil.
şu yazımın sonlarında acıklamaya bulabilirsiniz.
http://ekmekkokusu.blogspot.com/2007/01/bir-paket-rueym-kolumun-altnda-dndm.html
sevgiler

Devletsah dedi ki...

Binnurcuğum;

1 litre süte 5 yemek kaşığı limon suyu... 200-220 gram kadar çıkıyor. Siteye koymuştum, linkini vereyim:

http://www.devletsah.com/peynir/

Bu peynirden süper peykek yapıldığını ilave edeyim.. mımmm

OYLUM dedi ki...

ellerinize sağlık.şu ekmek makinalarının evlerimize girmesi ne iyi oldu değilmi?daha önce de ekmek yapardık ama bu sefer hiç bahanemiz kalmadı

Adsız dedi ki...

binnur hanım,sizin bu güzel bloğunuzdan cesaret alarak evde ekmek yapmaya başlamıştım.kısa bir süre önce de lor yapmaya başladım ve ben de kalan suyu dökmeyip ekmek yapımında kullanıyorum.ekmeklerim daha güzel ve lezzetli oluyor.tarifleriniz çok güzel,zevkle takip ediyorum,başarılar
malatya'dan selamlar,sevgiler

ada dedi ki...

merhaba binnur hanım sitenizi bir süredir takip ediyorum ekmek yapmaya başlayalı çok olmadı daha doğrusu küçükken 14 yaşlarıdayken çok yapardım ailem için çok güzel olduğunu söylerdiler ama şimdi mayalı ekmekleri bir türlü tutturamıyorum biraz kabarıyor ama çok fazla maya kokuyor bende yiyemiyorum. nazlı hanıma verdiğiniz cevabı aradım ama bulamadım banada yardımcı olursanız sevinirim. tariflerinizi ilgiyle takip ediyorum. kolay gelsin

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Oylum
evet artık ekmek yapmamak icin hic bir bahanemiz yok.
ilginize teşekkür ederim.

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Malatyadan yorum bırakan arkadaş,
ilginize teşekkür ederim.
Demek lor suyunu ekmek yapımında kullanmayı siz daha önce düsünmüstünüz.
keske ben de bu kadar gecikmeseydim, bu kadar besin degeri yuksek bir yan ürünü simdiye kadar bosuna heba etmisim.
sevgiler

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Ada,
mayayı cok koyarsanız ekmek hem maya kokar hem de vakitsizce erken kabarıp erken çöker...
İSterseninz benim verdigim tarfilerden birini tamı tamına uyarak deneyin. Maya kokmadıgını ve erkenden kabarıp cokmedigini goreceksiniz.
sevgiler.

Adsız dedi ki...

çok güzel tarifleriniz ellerinize sağlık

http://www.yemekkokusu.com bende beklerim

Açalya dedi ki...

Binnur'cugum, dun aksam senin hani su arsivdeki yari misir unlu yari beyaz unlu, elma soslu (ben tereyagi kullandim o kiz gibi) ekmegi yaptim. Nefis bir ekmek oldu, artik ben yaparim bunu hep...tesekkuler canim. Bu arada yine kayboldun, umarim iyisindir.

Binnur Akhun Önen dedi ki...

acalyacıgım ekmegi begenmene ve favori listene almana cok sevindim. simdi senin sayfaya gidiyorum.

Nihan Aydin Koc dedi ki...

mmm harika gorunuyor benimde 3 kez ekmek denemem oldu guzel oluyro gercekten sizin tarifleride denemk lazim goruntu super eminim tadida oledir ellerinize saglik sevgiler

Ferhanca dedi ki...

Binnur, merhabalar araştırmacı ekmek yapımcısı diyebilirmiyiz sana?:))
Harikasın ekmekçilğin hakkını veriyorsun.Benim sitemde linkin var arkadaşlarım ban gelip ben delinkleri ziyaret ediyorlar .Senin sayen de ekmek makinası alcaklar sırada .ben daha edinmedim nasıl eksik kaldım bilmem ..yakındır
marka konusunda sanırım sen simbo dersin ,herkes farklı anlatıyor beko, tefal gibi markalr varmış..
sevgiler..

Bilun Şen dedi ki...

Hazırladığınız site çok güzel.. Farklı ekmek tatlarına hayran olan benim için oldukça eğlenceli bir site :)
Artık ben de yapabileceğim demek ki değişik değişik ekmekler; sayenizde..
Ellerinize sağlık..
Sevgiler..

ACIBADEM KURABİYESİ dedi ki...

Merhaba,

Ekmeği (ufacık ve mecburi bir değişikle olsa da)denedim çok güzel oldu, bloguma ekledim...

Elinize sağlık...

Sevgiler,

Dilek

http://acibademkurabiyesi.blogspot.com/

ahu dedi ki...

taze lorlu bir tarif geçti elime.ben de lor aramaktansa daha önce denendiğim ricottayı yapayım dedim.tarif bakınırken hoplaya zıplaya nerelere geldim:)
ricottalı ekmek sırada, önce börek denenecek ama peynir altı suyu derhal ekmeğe girecek.Ama benim ricottamdan epey bi su çıktı.Sen bu suyu saklamış mıydın acaba?ne kadar dayanıyor ki dolapta filan saklasam??ben huyumu biliyorum şimdi birkaç gün sonra baksam ve şüphe bile etsem bozulup bozulmadığından, ne olur ne olmaz diye dökerim onu.Yazık olmasın!Dayanıklılığı konusunda bir fikrin varsa cevabı duymaktan mutlu olurum..Şimdiden teşekkürler:))