Cuma, Mart 17, 2006

Domates Kurulu- Kaşarlı Focaccia

Evde parmezan peyniri yok ama bizim deyişimizle kaşar, İngilizce konuşulan ülkelerde adlandırıldığı şekliyle Kashkaval var…

Eski kaşar olsaydı daha iyiydi ama, midesini üşütmüş , birkaç azı dişini birden çıkarmakta ve yatağında (umarım) mışıl mışıl uyumakta olan bir bebek ile ancak bu kadarına razı olacağım.

Tarif Lora Brody ve Millie Apter’ın Bread Machine Baking adlı kitabından, ekmeğe adını veren kuru domatesler ise Mantarci Pandora’dan (hala bitiremedim- bu günler için özenle sakladım)…

Biraz Parmesan’dan bahsedelim: Saman renginde sert-keskin-kuru diye tanımlanan bu İtalyan peyniri yağsız inek sütünden yapılıyor ve 12-16 ay arasında dinlendirilip eskitiliyor…Ancak İtalya’nın Parmigiano bölgesinden gelen parmesanların ünü (bölgenin adından da belli) daha çok. “Gidip de görmek var – peynirinden yemek var” bölgede parmezanlar en az 2 yıl dinlenmeye çekiliyorlar (hatta kimi peynirler bir üniversite bitirilecek zaman kadar bir köşede bırakılıyor-muş).

Ama dediğim gibi benim peynirim kaşar ve eski bile değil, tazecik. Ama bir kaşar delisi olarak bu ekmeği seveceğime inanıyorum (hazır kızım uyurken –ekmek pişmeden giriş bölümünü yazayım dedim de).

Ekmeğimize her nekadar Focaccia adını vermişlerse de umarım pişti sinyali çaldığında gerçek bir Focaccia ile karşılaşmam, çünkü bu addaki ekmeklerin en büyük özelliği kabarmamış- düz ve geniş olmaları… İster pizza ister ekmek hamurundan yapılıp içine soğan, peynir vs konup çorba yanında veya atıştırmalık yenmesi de tabiî ki.

Başka focaccia Deneyimi olanlar lütfen fotoları ile beraber anılarını paylaşsınlar.
Neyse biz malzemelere dönelim



1-1/4 kap su
3 kaşık zeytin yağı (Akdeniz’e ihanet ettim bu oranın yarısını haşlanmış ezilmiş elma ile dengeledim)
2 çay kaşığı kadar sarımsak rendesi, isterseniz daha çok.
1 çay kaşığı tuz (ben yarım daha koydum)
ŞEKER YOK (BU İLGİNÇ BİR NOKTA- İŞTE BU YÜZDEN KABARMAYABİLİR EKMEĞİM)
1/3 kap mısır unu (bu da pek kabarmayı sevmez)
3 kap beyaz un
3 çay kaşığı instant maya


Bip’den sonra
Önceden haşlayıp süzdüğünüz doğranmış yarım kap kadar kuru domates
Yarım kap kadar da kaşar peyniri rendesi.

Temel ekmek ayarı…


Sonuç: Eğer kabaran ekmeğe focaccia denmiyorsa bu bir focaccia değil.
Tadı da leziz. İnceden bir domates kurusu tadı damağınızda kalıyor. Ama kaşar tadını aldıgımı söyleyemem..

Denemelisiniz.
not: İlk foto bana ait, sonraki amazondan ve sonraki de http://www.altweibersommer.de/ ssayfasından alınma...
Posted by Picasa

4 yorum:

pandora dedi ki...

Benim focaccia deneyimimi http://mantarci.blogspot.com/2006/02/mini-porcinili-mini-focaccialar.html adresinde görebilirsin. Senin bir önceki kuru domatesli ekmeğini yapmak için aldığım domates suyu ne zamandır dolapta bekliyor, bir türlü onu yapmak kısmet olmadı, sence bu mu, yoksa domates sulu olan mı daha güzel oldu?

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Pandora seninkine de bakacagım ...
eşim bu daha güzel dedi, ama o da güzeldi
ben karar veremedim.
Fakat bu yenisinde domates kurusunun tadı daha baskın hissediliyor gibi.

Sibel dedi ki...

Binnur eline sağlık, ekmeğin gerçekten focacciadan farklı görünüyor ama önemli olanın lezzeti olduğunu düşünüyorum. Belki bir dahaki denemende makinede değil de elde yoğurup fırında pişirebilirsin. Benim focaccia denemem (hem de seninkisi gibi kuru domatesli:) bu linkte:
http://sibelinkahvesi.blogspot.com/2006/02/kurutulmu-domatesli-focaccia.html

bünyan dedi ki...

mükemmel