Çarşamba, Ağustos 09, 2006

Ricottalı Ekmek ....

Sonunda yaptım. Artık sayfama ricottalı, ya da lorlu ekmek tarifi koymak için her şeye sahibim: Tecrübe ve çektiğimiz fotoğraflar.

Ancak işin tecrübe kısmı biraz karışık. Sizlere vereceğim tarifin en önemli maddesi olan ricotta’yı çok önce, ekmeği ise dün yaptım…

Önce derken, yılın en sevdiğim aylarından birisi olan Ekim’den bahsediyorum. O gün bugündür niyetim bu güzel ve saf peyniri ekmeklerimin içine sokmak.

Ancak fotoğrafın kenarındaki tarihe bakıyorum da zahmetsiz gibi görünse de yine de benden ek mesai istemiş olan ricottayı 29 Ekim’de, yani resmi tatilde yapmışım.
Bu demektir ki eşim evde ve her an tuhaf bir yaramazlıkla iki ayağımı bir pabuca sokacak bir bebeğe karşı en azından 2. kişi elleri temiz bir şekilde hazır beklemekte…

Bir daha hiç göze alamamışım ricotta yapmayı. Bunun iş üzerine iş çıkarmaktan veya Nehir’in yaramazlıklarına karşı daha hazırlıklı olmayı istemekten öte bir nedeni var. İlk cümlede açık ettiğim gibi bir çeşit lor (ama tatlı lor) olarak tanımlayabileceğim bu peyniri nasıl olsa satın alıp da ekmeğime dahil edebilirim diye düşünmüştüm hep..

Sonra bir gün bir lor aldım, dolaba koydum. Niyetim bir iki gün içinde ekmeğe dönüştürmekti onu. Zamanı geldi, loruma döndüm, zehir gibi olmuş bir şey ile karşılaştım. Bir başka kültür şoku daha.

İzmir’de lor dediğimiz şey en az üç beş gün boyunca, kahvaltı sofralarına gelip giden ama güzelliğinden pek bir şey kaybetmeyen bir peynirdir.
Burada ise lor dendi mi “ekşimik”den bahsediyorlarmış meğer. Ve bu ekşimik denen lorumsu şey bir günde bozulurmuş… Bozulan sadece lor olmadı, ricottalı peynirle ilgili hayallerim de bozuldu, suya düşüt tabi o günden sonra.

Anlatmayan derdine derman bulamazmış. Bir arkadaşımın beni yönlendirdiği çok ciddi görünüşlü bir bakkal amca “tuzlayacaksın bu loru, dondurucuya mondurucuya da atmayacaksın, havası kaçar,” diyerek verdi lorunu bana. İşte “tatlı lor,” dedim, ekşimik mekşimik değil bu. Tam da Arman Hoca’nın istediği gibi.

Yazısını okuyun derim ama ben size özetlersem eğer: tatlı lor bulamama sıkıntısını kendi ricottasını kendisi imal etme fırsatına dönüştürmüş Arman hoca. Ben de bu “fırsattan” ders alanlardanım…

Gelelim Ekmeğimin malzemelerine:

1/3 kap süt
1 kap ricotta peyniri (kısaca tuzsuz lor)
2 kaşık sıvıyağ (ya da tereyağı)
1 yumurta
2 1/2 kaşık şeker
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep (yumurta kokusuna karşı- isterseniz koymayın)
2 1/4 kap un
1 1/2 çay kaşığı aktif kuru maya (veya biraz daha fazla instant maya)


Netice…
Tabiî ki 2 kap unla ekmek öyle arşa değmez. Kabaracağı kadar kabarır. Fakat ister ricotta deyin ister tatlı lor, her ne ise o, bir ekmeğe bu kadar mı yakışır!!!

Ancak bir tek uyarım olacak, lordan dolayı mı bilmem, kabuk çok kararıyor. Siz benim gibi medium kabuk ayarında değil de light – hafif renk ayarında pişirin ekmeğinizi. Ve beni hatırlayarak dilimleri paylaşın tabiki…


Not: Bu tarifi “endişeli peri” için yazdım. Bir de hayatıma ricotta’yı sokan sn. Arman Kırım için… Posted by Picasa

27 yorum:

huysuz ve tatlı dedi ki...

rumeliliyiz biz. ekşimik denir bizde 'ricotta'ya. küçüklüğümden beri annem yapar evde... çok lezzetli olur ev yapımı gerçekten de.

Binnur Akhun Önen dedi ki...

YAni buradan
tatlı lor = ekşimik = ricotta

sonucu çıkıyor. :)

endiseliperi dedi ki...

binnur! teşekkür ederim. İlk ekmeğimi bundan yapacağım. ne güzel bir yazı dilin var, ne güzel tarif ediyorsun, çok hoşuma gidiyor:))

metin-thePoor dedi ki...

Binnur Hanım,

Blogunuza Endişeli Peri Hanım'ın oralardan geldim! Bugünlerde ekmek yapmayı öğrenmeye niyetliydim. Güzel bir tesadüf oldu. İlk deneyimi gerçekleştirdiğim an sizi haberdar edeceğim!

Saygılar,
Metin

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Endişeli PEri,
ne ilgincitr ki ben de senin yazım tarzına bayılıyorum.
Ekmek konusuna gelince, bu ekmeğn oldukca leziz oldugunu ancak pek kabaran bir tür olmadıgını özellkle belirtmek isterim. Ama bu başarısız olmak anlamına gelmiyor. Bu ekmek mütevazi bir kabarmaya sahipp.
İlk ekmeğinde aileni görüntü ile de mest etmek istersen eğer, sol sütundaki seçme on listemden özellikle BAth ekmeği'nin yapmanı tavsiye ederim. O bir çeşit paskalya ekmeğidir gerçi, ama o da çok lezizdir...

Sevgiler
makinende evine mutluluk kokuları dağıtacak ekmekler pişsin:)

Binnur Akhun Önen dedi ki...

MErhabalar MEtin BEy,
BEn de hemen sizin bloıgunuza bir dakikalık kısa bir göz atma fırsatı buldum.
Tekrar dönme ihtiyacı hissedecegime eminim :)
Başarılı ve güzel ekmekler pişirmede tariflerimden faydalanırsanız ne mutlu bana :)

endiseliperi dedi ki...

Binnur, önerini dikkate alıp, Bath ekmeğini deneyeceğim ilk olarak. Son yazımda senin için bir alıntı var. Hoşuna gideceğini düşündüm.
Sevgiler.

sammy dedi ki...

Binnur;
ben de yeni makinam ile acaba hangi ekmek tarifinden başlasam diye düşünüyordum. Önerin üzerine "Bath Ekmeği" tarifini yapacağım önce:) Ricottalı Ekmeği de hiç duymamıştım. Ne güzel yeni şeyler öğrenmek. Deneyeceğim. Teşekkürler:)

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Peri,
hoşuma gitmek de ne demek :) Daha bile fazlası oldu...
Umarım BAth'dan memnun kalırsın ;-)

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Sammy, sonuctan haberdar olmak isterim gercekten.
Umarım güzel bir snuc cıkar. BAzen insanın heyecanı bile ekmeğe yansıyor cunku :)

metin-thePoor dedi ki...

Binnur Hanım,

Benim yazlığa uğramanıza sevindim. Mutfağıma da girer, yaptıklarımın tadına bakarsınız artık fırsat bulunca, değil mi?!

Bu arada utanarak birşey itiraf edeceğim size: Ben daha ekmek makinesi nasıl birşeydir, nereden alınır, nasıl kullanılır, onu bile bilmiyorum! Önce bunu öğrenmem lazım.

sammy dedi ki...

Binnur;
Bath Ekmeği tarifini yaptığımında mutlaka sana ileteceğim. Belki resmini de çekerim belli mi olur? Sevgiler.

Adsız dedi ki...

merhaba arkadaşım,ekmek hımmmmmmmmmm.çok nefis görünüyorlar valla,yemeksiz dururum da ekmeksiz asla.Ekmeksiz karnım doymaz ki.Ben de ekmek çeşitlerini sevsrim.kolay gelsin canım ellerine sağlık

SİYAH İNCİ dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
vintage biscuit dedi ki...

tadini merak ediyorum
diger butun ekmeklerin gibi
ama sadece 2 tanesini denedim
ellerine saglik bu guzellikler icin !!

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Vintage,
denemeni tavsiye ederim.
Diger ekmeklerimden memnun kaldıgın sonucunu cıkarıyorum bu yazından. Öyle mi?

munevver dedi ki...

Sevgili Binnur,ben de ricottanın bizim ekşimik veya lor olduğunu blog dünyasına girdikten sonra öğrendim.Lor hamur işlerine ne güzel bir koku veriyor değil mi? Ekmeğin pek güzel olmuş.Lor da pek yakışmış.Eline sağlık......

Binnur Akhun Önen dedi ki...

KEsinlikle Munevver,
lor kurabiyelere, çöreklere hatta ekmeklere ayrıcalık katıyor :)

sevdamavisi dedi ki...

harika görüntüsü olan bir ekmek... yeni ekmek tarifleri görünce gözlerim açılıyor. ellerinize sağlık

ozlem dedi ki...

Ricottali ekmegi bugun pisirdim ve harika oldu. Peynir, ekmege cok hos bir lezzet ve yumusaklik verdi.
Ev ekmegi gibisi yok bence.

Binnur Akhun Önen dedi ki...

sevgili özlem ve sevda mavisi,
yorumlar icin tesekkurler.
özlem özellkle benim ekmekleri deneyipde sonucu olumlu olumsuzbildirdigi zamaninsanlar çok mutlu oluyorum, sonuc iyi olunca elbet daha cok mutlu oluyorum.
afiyet olsun

KemalSinan dedi ki...

merhaba,
ben daha 2 haftaligim. son 1 hafta cok guzel oldu ekmeklerim. cesarete gelip lor peynirliyi denedim ama hamur kabarmadi ve oldugu sekli ile pisti. ustu de kizarmadi. Kullandigim lor (etiketinin uzerinde ricotta diye de yaziyordu) cok fazla kuru idi. gercek ricotta gibi kremamsi degildi. o yuzden sivi miktari az geldi sanirim. hamur yogurulur iken ek olarak 4-5 yemek kasigi su eklememe ve hamurun kivami yumusak olmasina ragmen kabarmadi iste. ama tadi cok guzel. bir daha deneyecegim ama tarifte degisiklik yaparak. deneyecek olan arkadaslar kullandiklari lora gore sivi miktarini ayarlasin, hamurun kivamina dikkat etsinler diye yaziim dedim.
sevgili binnur, boyle bir site hazirladigin icin cok tesekkurler. cok buyuk bir eksigi kapatiyorsun. tum tariflerini denemeyi dusunuyorum. sonuclarimi yazmaya devam ederim.
tekrar tesekkurler,
semiramis

Adsız dedi ki...

Sevgili Binnur Hanım, sekiz aydir ekmeklerimi evde yapiyorum ben de ... cesitli ekmekler denemeyi de cok seviyoruz. Denedigim en lezzetli ekmeklerden biri oldu lorlu ekmek. Tadan herkes cok begendi, ilk denememde biraz cokme oldu ama ikincisinde bu sorunu giderecegimi dusunuyorum. Ellerinize saglik, paylasiminiz icin tesekkurler, sevgilerimle... Kevser

Binnur A. Ö. dedi ki...

KEvser Hanım merhaba,
ekmegin ovgu almasına cok sevindim. Cokme sorununu ise acaba soyle halledebilir miyiz?
Lor zaten nemli bir madde,belki ekmekgi pisirdiginiz zaman havadaki nem de fazlaydı. Biliyorsunuz ekmekler havadaki nemden bile etkileniyor. Bu gibi zamanlarda biraz sütü azaltırsanız belki ise yarar. Ya da bir baska neden mayanın eski veya gereginden fazla konmus olması oluyot.
FAkat yine de cok leziz bir kmek elde ettiginize eminim.
sevgiler

hayzer dedi ki...

çooook teşekkürler.bu ekmeği cuma akşamı yaptım beyaz şovu seyrederken bittiğinde sabredemeden sıcakken bir parçayı yuttum.ya hakikaten süper.ellerinize sağlık.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Cok sevindim begenmenize. afiyet olsun.
umarım sabahleyin de hosunuza gitmistir.
Sevgiler

Kardeşim dedi ki...

Bende lor yada ekşimik sevenlerden ve sıkça kullanan kişilerden biriyim.Ne yazıkki bazen benimde başıma böyle durumlar geliyor.İçine baharat katıp kullansamda lor un acımsı tadı kalıyor.Bunun için yapılması gereken bir durum var mı diye düşünüyorum.Öeneğin yeniden kaynatıp süzmek gibi...Denemedim ama lorlu ekmek trarifini mutlaka deneyeceğim