Pazartesi, Şubat 05, 2007

Patates-Süt ekmeği

Evde ekmek yapmak gerçekten zevkli bir iş, bilen bilir.

Evin içinin dünyanın en rahatlatıcı kokularından biri olan sıcak ekmek kokusu ile dolması, ekmeğinizin katkı maddesiz, böceksiz ve (TV’de ne yazık ki gördüğümüz üzere) sigara izmaritsiz olduğunu bilmemiz ve elbette ev halkının takdirine şayan olmak bu işin artılarından.

Cümlenin gidişatından bir “ancak” bağlacı beklenir gibi, değil mi?
Evet, o “ancak” a şimdi sıra geldi…
Ancaaaaak, ne yazık ki evde yapılan ekmeklerin dayanıklılığı daha az… Bu durum biraz da katkı maddesizliğin yan etkisi.

Sırada iyi haber var :) Aslında çok da çaresiz değiliz.

Gerek doğanın gerekse katkı maddesine fazla prim vermeyen gıda mühendislerinin sayesinde ekmeklerimizin dayanabilme sürecini biraz daha fazla uzatabilme şansımız var…

Doğal yöntem: Patates
Gıda ürünü yöntemi: Süt tozu (tıklayın)

Bu listede aklınız süt tozuna takıldıysa eğer Pınar süt’ün ürettiği süt tozu üzerindeki yazı ile içinizi rahatlatalım: “…..yağı alınmış pastörize inek sütünün kurutulmuş hali”…

Patatesin doğallığını tartışmayacağız elbette. Ancak patates hakkında yine de söyleyeceklerimiz var…
Hepsi de iyi haberler…

Patates,
Ekmeğin bayatlamasını geciktirir.

Ekmek hamurunun su alma kapasitesini arttırarak randımanı yükseltir.

İçeriğindeki nişasta sayesinde içinin daha beyaz olmasını sağlar.

Ekmek kabuğunun altın sarısı bir renk almasına ve çok daha yumuşak olmasına neden olur.

Hamur yapısını yumuşatır, ekmek hacmini arttırır.

Su tutucu yapısı, ekmeğe yumuşaklık kazandırır.

der Satüdaş sanayi (ki bir zamanların PAT patates püresi ile tanıdığımız firmasıdır) şu sayfasında

Aslında patates hakkında (sağlığa katkısı anlamında) yazılacak daha çok şey olsa da buraya kadar olan bilgiler sanırım ekmekçilere yeter….

Sadece 2 kap un ve 1 kap patates rendesi ile pofuduk bir ekmek elde etmiş olmam da işin cabası. Tarifimi şiddetle öneririm… Afiyetle…

Malzemeler

1 kap haşlanmış rendelenmiş patates
2 kaşık zeytinyağı
Yarım kap + 1 kaşık süt (soğuk olmasın)
1 tatlı kaşığı süt tozu (tercihe bağlı)
1çay kaşığı tuz
2 kap un
1 + 1/2çay kaşığı instant maya

İsteğe göre, bip sesinden sonra 1 kaşık ruşeym (buğday özü)

Yapım: Temel ekmek ayarı. Küçük somun. Medium kabuk rengi. Posted by Picasa

33 yorum:

Pasta Cafe dedi ki...

Merhaba,
Uzun süredir sizi takip ediyorum. ilk kez yorum yazıyorum. ekmeklerle ilgili verdiğiniz bilgiler çok güzel. Ruşeym'den bahsettiğinizden sonra ben de söke unun ruşeymli ekmeğini denedim. harika oldu. sizin sayenizde değişik ekmekler öğreniyorum. ellerinize sağlık. bu arada kabul ederseniz sizi sobeledim :)))
görüşmek üzere, sevgiler.....
özlem

Binnur Akhun Önen dedi ki...

OZlem merhaba,
oncelikle cok tesekkurler (takip edip, yararli buldugun icin blogumu)
Sonralikla :) ne yazik ki gec kaldin: ) ben sobelendim bile.
bu 5 sorunun cevabini diger sayfamdan, anlatanne.blogspot.com'dan okuyabilirsin.
cok tesekkurler ilgine
sevgiler.

mutfakta hoş seda dedi ki...

merhaba ;ekmeğin gramajını öğrenmek istiyorum ben 500 mü 750 gr mı

Binnur Akhun Önen dedi ki...

küçük somun. yani siz 500 gr olarak yapin.

ozlem dedi ki...

patates-sut ekmegini bugun pisirdim.
1 kap beyaz un ve 1 kap kepekli un kullandim. yumusacik ve cok lezzetli bir ekmek oldu.
bu kolay ve guzel tarif icin cok tesekkurler Binnur.

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Ozlem
begendiginize sevindim,
senin tarif tam bugday unundan dolayı da daha saglıklı olmus
afiyet olsun

Ferhanca dedi ki...

merhaba,
Ekmeklerin harika...Patetes hakkındaki bilgiler de çok yararlı...Afiyet olsun...
Sevgiler...

İncik Boncuk dedi ki...

tarif çok hoşuma gitti, ilk fırsatta denyeceğim.

devletşah dedi ki...

Binnurcuğum;

Ekmek makinam bozulduğundan beri ekmeği elde yapıyorum. Tabi bu bilekle ancak minyatür ekmekler yağurabildiğimden hergün akşam üstü ekmek yoğuruyorum. Dışarıdaki programımı bile ona göre ayarlar oldum. Vallahi şeytan diyor bir seferde 10 tane yap patatesi de koy dayansın :)

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Devletsah,
sabah saba güldürdün beni.
Deminden beri Pc basindaydim. Az once mutfaga iste bu atatesli ekmekle tost yapmaya gittim.. Gerci buzdolabinda duruyordu ama tadından hic birsey yitirmemis. Hakkaten tavsiye ediyorum.
Ancak şekersiz bir tarif oldugu için tadı degisik gelebilir.
Bu arada ben ekmek makinesiz bir hayat düşünemiyorum :)
En yakın zamanda, mesela sevgililer gününde, eşin seni bu dertten kurtarir umarim.
Bu arada aslinda senin makinenin bozuldugundan haberim var. Sayfanda birine verdigin cevaptan okumustum.
Tamirin pahallı oldugunu söylemissin. NEsi bozuldu acaba.
BEnim de bir bozukluk olmustu.. kazan ve bıvac kilitlenmisti.
20 milyon civarı tamir olmustu..

Sevgiler.

devletşah dedi ki...

Binnurcuğum;

Bu makinanın eskimesiyle ilgili bir arıza. Ekmek teknesinin oturduğu yatakta, pervanenin dönmesini sağlayan bölüm zamanla aşınınıp iş görmemeye yani bıçağı çevirmemeye başlıyormuş. Aslında tamiri pahalı değil. 35 YTL. Ama makinayı 75 YTL'ye almıştım. Bunu düşününce pahalı geliyor. Gerçi çektiğim şu zahmete değer mi? Ama söylemeden edemiyeceğim, makinanın son günlerinde ekmeği onda pişirmez olmuştum. Hamuru yoğurup fırında pişiriyordum. Çiçek şekilli, yuvarlak, örgü, aklına ne şekil gelirse. Ve inan aynı hamur makinada piştiğinden daha lezzetli oluyor. İyi aklıma getirdin bir fotoğrafını çektiydim. Siteye koyayım...

Acalya dedi ki...

Bir ekmekci blogu boyle olmali iste! Hem goze hitap etmeli, hem de bilgilendirmeli. Harika!

Tuba dedi ki...

Binnur'cugum, blogundan o kadar cok sey ogrendim ki. Buraya harcadigin emege buyuk saygi duyuyorum. Ayrica ziyaretin ve bloguma biraktigin o duygu dolu mesajin icin cok cok tesekkur ediyorum. Daha sik gorusebilmek dilegiyle, San Diego'dan sevgilerimi gonderiyorum.

Acalya dedi ki...

Yaptim bu ekmegi, cok guzel oldu, ama sana ihanet edip benim makinenin tarif kitabindakini yaptim. Uzeri coktu benim ekmegin son anda. Neden acaba? Senin tarifle yapmazsam aha boyle olur iste! Allah'in sopasi yok!

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Acalya,
üzeri coken bir ekmek yeterince bir cezadır dermişim :)
şaka şaka...
Valla ne büyük hayal kırıklıgıdır çöken ekmek bilrim, üzüldüm senin yerine resmen.
Ama boşver canın sağolsun. Hic olmadı ufalar buluga kaldırır daha sonra köfte içine koyarsın.
Bu arada acaba o tarifte söylenen maya oranı mı fazla nedir. GEmelde erkenden kabaran ekmekler son anda çöküyor. GEcen gün hah işte muhteşeeeeeem bir kabarn ekmek diye başında beklediğim ekmek son anda resmen vadi oldu. Sacımı basımı yoldum ben de senin gibi. Aynen işte, Allahın sopası yok, daha cok kabarsın diye mayayı abartmısım, al san al sana oldum :)

newyork'ta bir adam dedi ki...

o patates ki InGiLiZ'e sanayi devrimini yaptirmis , dunyanin gidisatini degistirmis, mutfaklari , ekmekleri degistirmez mi hic....?

cok gusel bir blog.

Acalya dedi ki...

Evet cabucak olsun diye 'rapid rise' maya kullanip, 'cabuk ekek' ayarina getirdim, bir de gozum doymadi buyuk ekmek olculeriyle yaptim, sanirim mayam az geldi o buyuk ekek olcusune... Acele ise seytan karisir iste :P Ama ekmek guzel oldu, hatta bugun son dilimleri 'french toast' yaptim kahvaltida.

Adsız dedi ki...

mrb

konuyla ilgili değil ama bi şey danışmak istiyorum. benim de ekmek makinem var. hep sıvılar alta , üstüne unu falan koyuyorum. tabi hepsini ayrı noktalara. şunu sormak istiyorum; sıvıları alta üstünede unu, tuzu, şekeri ve süt tozunu karıştırıp döksem ,bi kenarada mayayı koysam olur mu?

sevgile
hacer

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Hacer merhaba
bu dedigin olabilir aslında. ancak yogurma işleminden önce tuz ile mayayı aynı yere koymamak gerek. tuz mayayı bir anlamda durdruan bir şey çünkü.
sevgiler

OYLUM dedi ki...

Tarifini dün denedim nefis oldu.Ellerine sağlık.

Binnur Akhun Önen dedi ki...

oylum afiyet olsun cok sevindim

Adsız dedi ki...

"kap" dediğiniz ölçüyü anlamadım. (belki ilk defa tariflerinizi okuduğum için)acaba ekmek makinasının ölçme kabı mı? gram olarak ne olur bu ölçüler? şimdiden teşekkürler.

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Evet ekmek makinesinin ölçme kabı ki bu kap aslında standart bir ölçüdür: 240 ml...
Sevgiler

Irem dedi ki...

Merhaba genelde ekmeklerinizi takip ediyorum hepsi çok lezzetli görünüyorlar ellerinize sağlık... Ya ben göremedim ya da yok taş fırın ekmeği denilen kalın kabuklu bir ekmek çeşidi vardır ya hani? Onu yapmak istiyorum uzmanına soriyim dedim önce tarifiniz var mı denediniz mi?

Ferhanca dedi ki...

Binnur, sayfana şimdi yine geldim.Bir anımı hatırladım..
Anne tarıfım Kütahya 'lıdır.Ben çocuk ken ekmeklerini mahalle fırınlarında yaparlardı.Aynı senin dediğin gibi patates rendeler tahtadan dikdörtgen hamur teknelerinde mahalle fırında kadınlar kendileri, hem fırını yakarlar hemde ekmeklerini pişirilerdi. Ekmekler nasıl kabarır o güzel kokusu her yana sarardı .Sofraya oturuncada evin erkeği ekmeği alır keser herkese dağıtırdı . uzn aradan sonra geçen yıl gittiğimde her yerde ne kaldı ki oardada tek tük mahhalle fırını kalmış tek tük ekmek yapan .birtane fırın var ev ekmeği yapıyor .benim akrabalarda alışık olduğundan o fırından alıyorlar .. Ferhan

HULYA dedi ki...

Merhaba sayfanızı yeni keşfettim ve iyi ki de keşfetmişim.Cumartesi günü bloglarda okuduğum ekmek tariflerine özenip bir ekmek yapma makinesi satın aldım ve her gün yeni bir tarif deniyorum.Adresiniz sinbonun kitapçığında vardı ve girip incelemek istedim.Ne kadar güzel tarifler vermişsiniz.Tariflerim tükeniyor diye üzülüyordum sayenizde yeni yeni çeşitler yapma imkanı bulacağım.Ellerinize Sağlık.Ben de beklerim.(MUTFAKTA BİRİ Mİ VAR???)

Binnur Akhun Önen dedi ki...

MErhaba Hülya,
Sayfamın sizi mutlu etmesine cok sevindim... BEn de tam şu an iade-i ziyarete hazırlanıyorum.
sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Bu tarif bugüne kadar denediğim tarifler arasında en en en güzeli. Tek kelime ile mükemmel... Hem hiç bayatlamıyor, hem de yumuşacık oluyor. Ama küçük somun olduğu için ve çok nefis olduğundan hemen tüketilmesi nedeniyle hergün yapmak gerekiyor. :)
Acaba büyük somun yapmak için ölçüleri nasıl değiştermeli?
Alev Şahin

Adsız dedi ki...

Merhaba Bu hafta kendime "evde ekmek yapma "haftasi ilan ettim.Azimliyim ve kararliyim.Disi yumusak ,ici puf puf,tatdi guzel bir ekmek tarifi buluncaya kadar ugrasacagim.Ekmegin fiyati 2.50 CAN oldu buralarda.4 kisilik bir aileyiz.Sabahtan beri 2 cesit ekmek yapiyorum.Biri makinada biri firinda hamburger ekmegi.Bana sans dileyin lutfen.Daha onceki denemeler hep husranla sonuclandi.Makinada yaptigim sizin patatesli sut ekmegi.Benim makinem Black&Decker.En ufak hacim 2 lbs.Hamur biraz kucuk geldi gozume ama hadi hayirlisi.Malzemeleri makinaya koyarken dikkatimi cekti.Patates puresini nereye koyacagiz?Hemen sutun uzerine mi yoksa en usttemi olmali?
OYA-Canada

Binnur A. Ö. dedi ki...

Patates haşlamasını ıslak malzeme sayhıp süt vs ile beraber koyun. Nasıl cıktı sonuc?

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Dun yaptigim sutlu patatesli ekmek tam anlamiyla harika oldu.Eger ben yapabildiysem herkes yapabilir hemen deneyin,benden soylemesi.Ufacik bir problem var.Oda benim makinamdan herhalde kaynaklaniyor.Ust kabugu harika incecik yumusacik ama kenar ve alt kabuklar biraz kalin ve kati oldu.Bir fikriniz var mi?Birde size sormak istiyorum.Makinede ekmegi pisirdikten 5 dk sonra cikariyorum.Ya sonra?Uzerine bir havlu serip oylemi sogutayim yoksa uzeri acik mi olsun?Uzeri acik olunca katilasmaz mi ustu?
Birde "turk ekmegi" tarifini denedim makinada .Hem cok kucuk bir ekmek oldu hemde soguduktan sonra insaatlarda kullanilacak kadar sert bir kaya parcasi oldu.
Tek istegim sade ,basit,kolay yumusacik ,ince kabuklu bir EKMEK yapmak.Azimliyim.Su anda yine bir tarif deniyorum.Sonucu yazarim.
OYA-CANADA

seçil dedi ki...

Merhaba, ekmekler çok güzel görünüyor ama tarifler hep ekmek makinası olanlar için :( İyi çalışmalar.

feriha dedi ki...

Merhabalar,bloğunuzu henüz yeni keşfettim,zaten ekmek makinem de daha bir haftalık.Söke unun çavdarlı ve yulaflı ekmeklerini yaptım fena olmadı.makinem moulinex xxl modeli ama iki paketi kullanınca çok kabarıp kapağa yapıştı,sanırım daha küçük ölçülerde yapmam gerekecek.Sadece kepekli unla bir tarif denedim ama çok kabarmadı,bloğunuzdan yaralanıp çözümler bulmayı umuyorum,emeğinize teşekkürler,sevgiler.