Pazartesi, Eylül 04, 2006

Mısır Unlu Köy Ekmekçikleri

Dün Yeni Kıta’dan bir mail aldım, bugün ile ilgili ekmek planlarım değişti.

Bu giriş biraz Orhan Pamuk’un “Yeni Hayat” adlı romanının başlangıcını hatırlatsa da benim ki o kadar köklü bir değişim değil tabi ki (“Birgün bir kitap okudum, hayatım değişti,” idi Pamuk’un başlangıç cümlesi, hatırlarsınız).

Ben altı üstü “yeşil mercimekli ekmek” yapacaktım, ama yerine ikinci adımın adaşı Özlem’in önerdiği tarifsiz güzel minik mısır ekmeklerimiz oldu.

Tarif Marilyn M. Moore'un THE WOODEN SPOON BREAD BOOK kitabından. Ancak orijinal tarif ile 24 küçük ekmekçik elde ediyorsunuz. Ben Özlem’in önerdiği usülde ve yarı yarıya malzeme ile ortaya 11 (nedense 12 değil) küçük ekmek çıkardım.

Hemen tarife geçiyorum. Ancak tarifte geçen evaporated süt kısmı sizi korkutmasın, aşağıda açıklaması var.


Bir kapta aşağıdaki malzemeleri karıştırın.
Ardından 3-5 dakika kadar ılımasını bekleyin

1/2 kap mısır unu
2 yemek kaşığı şeker
2,5 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 kap kaynar su


Karışım ılıdığında aşağıdaki malzemeleri de ekleyin..

1 tatlı kaşığı instant maya
2 yemek kaşığı su
1/2 kap evaporated milk
2,5 kap un

Yoğurun, bir kenara alıp 1 saat kadar kabarmasını bekleyin. Ardından hamurunuzu önce ikiye ayırın, sonra böldüğünüz her parçayı 6’ya bölüp yağlanmış küçük kek kaplarına paylaştırın. Tekrar bu şekilde 1 saat kadar kabarmasını bekleyin. 200c'de 15-20 dakika pişirin.




Evaporated süt konusunda bir parantez açmak istiyorum. Bir miktar suyu alınmış süt diye tanımlanabilecek bu malzeme daha önce Bath ekmeği pişirmeye niyetlendiğimde karşıma dikilmişti. Dikilmek diyorum çünkü bu ürün ülkemizde yok. Ancak biraz araştırınca bu tür sütün ikamesinin formülünü bulmuştum siber alemde:

1/3 kap evaporated süt için 1/3 kaptan biraz az su üzerine 6 kaşık süt tozu koyun iyice çalkalayın….

Bu ekmekçikler için yarım kap kadar evaporated süt gerektiği için ben bu kez yarım kaptan biraz az su üzerine 8 kaşık kadar süt tozu koydum.

Süt tozu bir besin bombası biliyorsunuz. Ancak neyseki yağı alınmış sütten üretiliyor yoksa 8 kaşık süt tozu koyarken elim titrerdi.

Tarifi öneren sevgili Özlem ise evinde süt tozu olmayanların mutlu olacağı bir alternatif geliştirmiş.
Sütü kaynat, soğut….

Hangi yolu tercih edersiniz bilmiyorum ama bu tarifi bir kere de Özlem’in yaptığı gibi denemek istiyorum ben. Arada tat farkı var mı görmem lazım. Çünkü benim ki bu kadar az şekerle nasıl bu kadar şekerli oldu anlamam lazım. Bana sorarsanız bunda süt tozunun payı var...

Eğer siz elinizi çabuk tutar her iki şekilde de denerseniz yorumlarınızı beklerim.


ORIJINAL TARIF Malzemeler
Büyük bir kapta:
1 kap mısır unu
1/3 kap şeker
1/3 kap tereyağı
2 tatlı kaşığı tuz
1 bardak kaynar su

Yukarıdaki malzemeleri karıştırın, şeker ve tereyağını eritin. Daha sonra karışımın ılıması için bir süre bekleyin

Bu sırada başka bir kapta:
1/4 kap ılık su ile
1 yemek kaşığı aktif kuru mayayı karıştırın
Mayanın kabarmasını bekleyin.
Kabardığında daha önce ılıtmış olduğunuz mısır unlu karışıma ekleyin.

Ardından üzerine
1 kap “evaporated milk” (açıklaması yukarıda)
2 kap beyaz un ekleyin
Yumuşak bir hamur elde etmek için iyice karıştırın.
2 veya 3 kap un ekleyin.
Hamuru yoğurun. Yağlı bir kapta hamur kabarana kadar (1 - 1,5 saat) bekletin. Hamuru önce 2 parçaya ve bu parçaları da 12 ekmekçik olacak sekilde önceden yağlanmış muffin kaplarına yerleştirin. Muffin kaplarındaki ekmekcikleri de kabarana kadar (45-60 dakika) bekletin.
200C'de 15-20 dakika pisirin. Posted by Picasa

17 yorum:

Adsız dedi ki...

Gunaydin Binnur,

Ben bu tarifi evaporated milk ile yapmistim ve tatli olmamisti. Evde yaptigim ekmeklerde daha hic sut tozu kullanmadim; fakat bahsettigin tatlilik sut tozundan olsa gerek.
'Evaporated milk' kremamsi bir kivamda, o yuzden sutu kaynatip sogutmanin alternatif olacagini dusunmustum. Yalniz bunu daha hic denemedim, o yuzden kimseyi yaniltmak istemem :-)
Evaporated milk icin; internette, http://www.recipelink.com/mf/31/6190 adresinde su orani buldum:

1/3 kap su + 3,5 yemek kasigi (10 tatli kasigi) sut tozu karisimi

evaporated milk'e alternatif olarak geciyor.
Umarim ekmekcileri sen ve ailen severek yemissinizdir.

Evren Yasa dedi ki...

Ekmek tariflerinizi cok seviyorum, linklerim arasinda size de yer verdim. ellerinize saglik.

Behiye dedi ki...

Binnurcuğum, ne kadar hoş olmuş bu ekmekler. İnan ben muffin kalıplarında piştiğini anlayamadım, şekilleri çok sevimli. Ellerine sağlık. Sevgiler.

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

BİNNURCUĞUM EKMEK SENİN ELİNDEN BAŞKA GÜZEL ÇIKIYOR EMİNİM ARTIK SÜPERSİN ARKADAŞIM BU NASIL GÜZEL BİR EKMEKTİR BÖYLE PUF PUF YE BENİ DİYOR TULUM PEYNİRİ VEYA ESKİ KAŞAR PEYNİRİ İLE NASIL DA GÜZEL GİDER KİMBİLİR OOOOOHHHH;))))DENEDİĞİMDE MUTLAKA HABER VERİRİM ;))NEHİR'CİĞİMİ VE SENİ ÖPÜYORUM.
SEVGİYLE KALIN...

Berceste dedi ki...

Ekmekler cok guzel gorunuyor ama ben uzerinde durdugu kediciklere de bayildim :)Cok guzel bir kompozisyon olmus...Valla ekmek tarifi denince aklima sizin sitenizden baskasi gelmiyor :)

tugce:-) dedi ki...

nasıl gözümden kaçmış bilmiyorum ama siteni yeni kesfettim ve vuruldum :) ne guzel seyler bunlar. ama ben hepsini, eh kendimi cok tutarsam bu tariflerin yarısını yaomak isterim. n'olcak bu işin sonu :)
ellerine saglık. fırından ekmek kokusunu duyar gibi oldumç hımm bir koşu ekmek yapayım ben :)

Ilgaz Gürses dedi ki...

Ben denedim, çok güzel, yumuşak ve şık oldu. Yalnız iki değişiklik yaptım: Sıvıyağ kullandım ve süttozu karışımının tadı pek hoşuma gitmediğinden (8 yemek kaşığı koydum ben, ekşi, acaip bir tat ortaya çıktı, belki normali budur ve pişince geçer ama emin olamadım) onun yarısının üstünü kaynatıp soğuttuğum sütle tamamladım.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Arkadaslar, hepinize cok tesekkur ederim. Önerileriniz ve geri bildirimleriniz icin.
Biraz gecikmeli cevap yazıyorum kusura bakmayın. Bugunlerde biraz yogunum ekmek tariflerim de sekteye ugradı yorum yazmalarım da, hepinize sevgiler yolluyorum. Sagolun.

Zeynep B. dedi ki...

sonunda döndüm ve kendi mutfağımdayım ! Artık ekmeklerini denemek için liste yapmam gerekecek ! :)

Tijen dedi ki...

Binnur'cugum,
www.iskenderiye.com sitesinin alt sitesi olan www.gurme.net haziran 2005’ten beri sitelerimizde yazdigimiz tüm yazi ve resimleri (bir bes on degil çogumuzun. Sen de buna dahilsin!) oldugu gibi sitesine kopyaliyor ve bunu daha çok okur çekmek, dolayisiyla daha çok reklam almak için yapiyor. Bunu tesadüfen farkettim ve hemen sitemde duyurdum. İstersen www.mutfaktazen.blogspot.com da ayrintilar var. Sikayetimi info@iskenderiye.com adresine bildirdim, yazdigim mektubun örnegini de bir önceki yazimda verdim. Lütfen hem sitelerimizde yeni birer yaziyla (otomatik olarak alindigina göre bu yazilar da kendi sitelerinde çikacak ve kendi hirsizliklarini kendi sitelerinde duyurmalarini saglayacaktir) durumu bildirelim, hem de ilk gününden itibaren tüm yazilarimizin sitelerinden çikarilmalarini isteyelim. Destegin için tesekkürler,
Tijen
(Okurlarimizdan ricam yukarida verdigim info ile baslayan internet adresine sizlerin de sikayetlerinizi iletmeniz. Ben tüm site sahiplerine ulasamayabilirim ama ne kadar kalabalik olursak o kadar güçlü oluruz.)

cngz dedi ki...

Çok güzel görünüyorlar elinize sağlık

ofis dedi ki...

ellerinize sağlık

3dmim dedi ki...

kadın dayanışması kalbe giden yolu biliyosunuzmu demeli kendiniz içinmi yapıyorsunuz :))

emre dedi ki...

diyetmi ekmekler

diyet dedi ki...

Diyetler hakgetire bunlarla :))

diey dedi ki...

Dikkatimi çektide diyetten bahsedilmiyo kiloluyuz heralde baş düşman

İZMIR EVDEN EVE NAKLİYAT ATASUN EV TAŞIMA dedi ki...

Asansörlü ev taşıma şirketleri ücretleri kendi asansörü olup olması konusunda değişir. İzmir’deki ev taşıma şirketleri asansörlü ev taşıma ücretlerini belirlerken taşımada kullanılacak asansörün katına göre de belirler. İzmir ev taşıma şirketleri fiyatları sadece kurulacak asansör sistemi ile belirlemez. Ev taşıma kullanılacak olan malzemeye, çalışacak personele, taşıma mesafesine, eşyanın durumuna ve kurulacak asansör sistemine göre belirler. Asansörlü ve sigortalı ev taşıma fiyatları mutlaka normal ev taşıma fiyatlarına göre daha farklı olur. İzmirdeki ev taşıma şirketleri ücretini, asansörlü ev taşıma veya asansörsüz ev taşımaya göre farkı şekilde verir.
evden eve nakliyat
izmir evden eve nakliyat
İzmir Evden Eve Nakliyat
Buca evden eve nakliyat
Karşıyaka Evden Eve Nakliyat
Bornova evden eve nakliyat
evden eve nakliyat
Parça eşya nakliyat
İzmir evden eve nakliyat
İzmir Kiralık Asansör
şehirler arası ev taşıma