Cumartesi, Ağustos 26, 2006

"Mevsimle Gelen" Mısır Ekmeği

Tat olarak üç aşağı beş yukarı aynı sonucu elde ediyor olsam da nerde mısır unu ekmeği tarifi bulsam hemen denerim.

Belki de bu yüzden sayfanın arşivine dönüp baktığımda birçok mısır ekmeğine ya da en azından içinde yarım kapta olsa mısır unu olan bir çok ekmeğe rastladım.

Geçenlerde sevgili Tijen’e (İnaltong) rastladım televizyonda, ekmek yapıyordu.

“Hah,” dedim Tam bana göre bir iş. Bu tarifi sayfamdan ekmekçilere ‘hatırlatmak’ görevi bana düşer.” Hatırlatmak dedim çünkü Tijen bu tarifi ilk kitabı “Mevsimlerle Gelen Lezzetler”de vermiş.

Bu kitabı henüz içime ekmek aşkı düşmemişken okuduğum için olsa gerek söz konusu tarifi o günlerde es geçmişim. Birkaç senedir bezelyeyi derin dondurucuya atmaktan neden vazgeçtiğimi (ancak eşimden gelen yoğun istek :) üzerine bu yıl geri döndüm bu işe) anlatmanın kısa yolu olarak geçenlerde bu kitabı bir arkadaşıma verdim. Mısırlı ekmek tarifinin kaçıncı sayfada olduğunu söyleyemeyeceğim çünkü kitabım arkadaşımla beraber tatile çıktı :)

Ama televizyon sayesinde Tijen’in kendi sesinden dinleyince nasıl yapıldığını, dedim bu ekmeği de sayfama eklemeden olmaz.

Hemen tarife geçiyorum.

(teknolojinin değmediği bir tarif bu. Sadece kaşık ile karıyorsunuz. Tepsiye kaşıkla serip 170 derece fırına veriyorsunuz. 30–35 dakika)

1 yumurta çırpılmış
1 kaşık bal
1 bardak yoğurt
1 bardak un
1bar mısır un
1 çay kaşığı Karbonat
3 yemek kaş zeytinyağı
Tuz
Yarım bardak ceviz ici


Tavsiye ederim. Posted by Picasa

18 yorum:

Mutfakta Zen dedi ki...

binnur'cugum yazinin basinda misir ekmegi yazisini görünce ah dedim binnur'a söyleyeyim de benim sevgili misir ekmegimi de yapsin o da ne zaten öyleymis! bize de bir komsumuz kosa kosa gelip 'tijen hanim tijen hanim televizyondasiniz' diye haber verdi. bir açtim baktim ki kaç yil önce çekilmis program. garip geldi yeniden izlemek. ama sana bu tarifi hatirlatmis ya demek ki ise yaramis.. o tarifi kisin isirgan ve tulum peyniriyle de denemeni tavsiye ederim.
sevgiler
tijen

Age35 dedi ki...

Harika görünüyor,eline sağlık..

Ozlem dedi ki...

Merhaba Binnur,

Bu tarif ABD'de (ozellikle guneyinde, Georgia'da) cok populer olan misir ekmegi tarifi. Mayali ekmek yapmaya vakit olmadiginda, mayanin kabarmasini bekleyecek vakit olmadiginda, "Cornbread" hem cabuk, hem de lezzetli bir ekmek. Burada marketlerde satilan ekmeklerin icinde ne oldugundan pek emin olamadigim icin; hep ev ekmegi yapiyorum, normal firinda da gayet guzel oluyor. Mis Kokulu Ekmekler gibi guzel bir siteyi bizlerle paylastigin icin cok tesekkurler.

endiseliperi dedi ki...

binnur merhaba,
istanbul'a döndüm. iş-güç, sıcaklar, yeni düzen vs derken kendime gelemedim daha.yazdığın yorumları okumak o kadar hoşuma gidiyor ki. çok sıcak ve çok yakın. ekmek yapar gibi, bu duyguyu da oluşturduğun için sağol.
mısır ekmeğine ben de bayılırım. en kısa sürede yapacağım ve tijen hanım'ın kış mevsimine özgü olan önerisini de deneyeceğim. inanmayacaksın ama daha makinayı açıp, inceleyecek fırsatım bile olmadı.

sevgilerimle.

endiseliperi dedi ki...

binnur merhaba,
istanbul'a döndüm. iş-güç, sıcaklar, yeni düzen vs derken kendime gelemedim daha.yazdığın yorumları okumak o kadar hoşuma gidiyor ki. çok sıcak ve çok yakın. ekmek yapar gibi, bu duyguyu da oluşturduğun için sağol.
mısır ekmeğine ben de bayılırım. en kısa sürede yapacağım ve tijen hanım'ın kış mevsimine özgü olan önerisini de deneyeceğim. inanmayacaksın ama daha makinayı açıp, inceleyecek fırsatım bile olmadı.

sevgilerimle.

sammy dedi ki...

Binnur;
Ben de çok severim mısır ekmeğini. Hem gevrek hem lezzetli oluyor. Ellerine sağlık:)

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Sammy,
pişirirsen begenip begenmedigini bize bildir olur mu

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Endişeli :)
Biliyorum bu aralar işlerin çok. Nasıl olsa makineni açtığında kapatmak istemeyeceksin boşver acele etme bu yuzden.
BEn de senin yazılarını okumayı ve yorum bırakmayı seviyorum. Kendi ellerimle seçtiğim bir arkadaşmışsın gibi geliyor. YAni öyle rasgele "sanal" degil de, yaşanarak :)

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Özlem,
ben de normal fırında yaptım bu ekmeği.
BAşka mısır ekmeği tarfileri biliyorsan bizimle paylaşır mısın. Tüm türlerini denemek isterim.

Binnur Akhun Önen dedi ki...

age35,
cok basit, denemeni tavsiye ederim.
:)

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Tijen,
Demek kalp kalbe karşıymış :)
Tulum peyniri ile denemeyi çok istedim birdenbire. O zaman amerikan mısır ekmeğinin izmir versiyonu olacakmış gibi geldi.
Her tülü konudaki yardımın için her zaman oldugu gibi çok teşekkürler sana. :)

munevver dedi ki...

Binnurcuğum,Tijen de yazmış yorumda.Benim ilk öğrendiğim mısır ekmeği odur.Kaç yıl oldu Tijen daha iyi bilir.Bizim de çok hoşumuza gitmişti.Hala da öyle..Severek yiyiyoruz.Ellerine sağlık.Tulum peynirli de denemeli...

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Munevver,
belki de bugun gidip izmir tulumu alacagım (yani canımı cektirdiniz cok) Bir de burada ki Migros'da İzmir tulumu diye satılıyor, işte o yuzden daha cok mutlu oluyorum tulum peyniri alınca :) Mısır ekmeği ile de iyi bir kombinasyon yapacaklarını düşünüyorum :)

Hülya YILMAZ dedi ki...

Sevgili Binnur,
yine ne güzel ekmekler yapmışsın. bir ekmek sever olarak aklım kalıyor. bunu da yarın denesem diyorum...
sevgiler

Adsız dedi ki...

Yaptigim ilk misir ekmegi oldu. Ev halkindan da takdir aldim. Yapimi kolay oldugu icin sabah kahvaltilari icin guzel olur.
Bu guzel tarifleri bizimle paylastigin icin tesekkurler...
Serpil

evrenbal dedi ki...

Selam binnur,
Haftasonu denedim senin bu guzel tarifini, harika oldu. cok naturel bir tadi vardi, cok hosumuza gitti, eline saglik.

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Hülyacıgım,
sen yorumu yazdıktan sonra ben cevap verinceye kadar biraz zaman gecti kusura bakma.
Sorayım dedim denedin mi ekmeği?
Öpüyorum seni:)

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Serpil sevgili Evren,
afiyet olsun :)
bu tarif icin ben de tijen'e teşekkür edeyim bir daha :)