Fındık aslında es geçtiğim bir tohum...
Bunun nedeni fındık ile antep fıstığının “çikolata giyinmiş” hallerini kıyaslamam olsa gerek. Belki de bu yüzden geçen gün aktarda "ekmeğe ne koysam iyi gider?", diye sorduğumda verilen cevabın sanki dünyanın en bilinen şeyiymiş de ben bilmiyormuşum ayıplaması tonunda "Fındıııııık" olması ilginç geldi bana tabii.
Çok değil yarım kap gelecek kadar fındığı naylon torbada kalın dipli bir kavanoz yardımı ile kırdım (ya da siz marketlerden kırılmış fındık satın alabilirsiniz) ve o akşam gelen misafirimin lafı ile özetleyeyim "Sen bunu misafirine ekmek diye değil kek diye çıkar" kıvamında bir ekmek yaptım...Benden ince bir itiraz yükseldi tabii:
"Sadece 2 kaşık şekerle mi? (ve de yağsız-yumurtasız)"
Belki de işte bu özelliklerinden dolayı denenmeye değer bir ekmek fındıklı ekmek.
Hatta öyleki, raflar arasından antep fıstığını es geçip yeniden 250 gram fındık tarttırdım bir kaç gün sonra. Daha fazlasını almanızı size de tavsiye etmiyorum. Ekmeğiniz için gereken miktarı kullandıktan sonra kalan fındıkları afiyetle yiyorsunuz da ondan.
Ekmeğim yağsız olabilir ama fındıktan kızartmalık yağ çıkarılır biliyorsunuz.
Hemen malzemelere geçelim.
3-1/2 kap un
1-1/8 kap süt
3 kaşık Elma haşlaması
3 kaşık Süt Tozu
2 kaşık Şeker
1-1/2 çay kaşığı tuz
1-1/2 çay kaşığı tarçın
2-1/2 çay kaşığı instant maya
1/2 kap kırık fındık (ekmek makinesinde yapıyorsanız bip sesinden sonra ekleyin)
Normal ekmek ayarında, 2 somun (lb) büyüklüğünde, medium kabuk renginde...
Afiyet olsun
Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
18 yorum:
Binnur;
ellerine sağlık:)
Binnur'cum,
bugün Hürriyet Gazetesi Kelebek ekindesin.Haber vermek istedim. Blogcuları basında izlemek ne keyif...
Sevgiler.
Sevgili Sammy,
burada olsaydın beraber yerdik :)
Hülyacıgım,
evet gördüm. haber verdigin için tesekkurler. Gercekten blogların artık basına yansıyacak kadar ilgi cekmesi cok güzel.
Sevgiler
BİNNUR'CUĞUM
Sayenizde bu sabah kahvaltım çooook keyifli yaptım yorkshıre pudinglerim gazetemde güler yüzler ve mama ustaları tebrik ediyorum gerçekten gazetelere kadar geçmiş olması bu işin tuttuğunu gösteriyor ki bu da çok güzel demek emekler boşa gitmiyor tarifler yerine ulaşıyor yeni mamalarınız yeni başarılarıda beraberin de getirsin çok öptüm.
SEVGİYLE KALIN...
Sevgili Zuhalcigim,
cok tesekkur ediyorum sana ve güzel bakışına... Hepberaber bu kadar sevildik ne kadar güzel.
Evde yumurta bitmiş. Olsaydı hemen bir yorkshie pding yapardım. Canımı çektirdin...
Afiyet olsun sana 8bana da muhtemelen gün içinde, alısverise gittikten sonra afiyet olacak insallah)
binnur, evet, ben de gördüm gazetede seni. tuhaf tuhaf gurur duydum:))
sevgilerimle
Çünkü peri
birbirini anlayan ve bu yüzden cismen tanışmadan da olsa birbirini seven insanlar birbirleri için mutlu olurlar...
teşekkür ederim :)
Sevgili Binnur,gazetede sizleri görmek çok güzeldi,tebrik ediyorum.
Bugün senin mısır unlu köy ekmeğini yapıyorum.Sonucu bildiririm.Sevgilerimle,
neredeyse bir buçuk yıl önce aldığım ekmek makinemin 7-8 ay evvel içindeki karıştırıcısını çöpe attım yanlışlıkla :) bazen çok kötü ekmekler oluyordu, yine öyle bir ekmek denemesinde ekmeğin içinde kalan o aparatı da atmışım çöpe.
kızlardan fırsat bulup da bir türlü servisine gidip alamamıştım yenisini, ama sayfana her baktığımda yarın muhakkak gideceğim diyordum ve geçen cumartesi gittim ve de aldım :D
şimdi yapmam gereken bir sürü ekmek var, tariflerini şöööyle bir okudum genelde elma haşlaması kullanıyorsun, e şimdi benim elma mı haşlamam lazım, ha bi de süttozu almalıyım.
şu hazır ekmek unlarından aldım ama zevk vermiyor, yine de katkılıdır diye düşünüyorum. bundan sonra sorularımla seni bayabilirim.
sevgiler binnurcum, minik kızına öpücükler..
Seni gazetede gorunce cok sevindim. Ne kadar guzel isler yaptigin bir kere daha onaylandi. Selamlar, Serpil
Sevgili Munevver,
cok tesekkur ederim. cok incesin, sagolasın.
ekmekler umarım sonuç olarak tatminkar olur.
biz cok sevmistik :)
Vildancıgım
bu karıstırıcıyı çöpe atma konusunda yalnız degilsin, bir arkadasım da kara yaslar baglayarak bir süre ekmeksiz kalmıstı.
sonra aldı da ekmekli hayata geri döndü :)
evet artık sanırım sen de elmayı dişlemenin yaı sıra haşlamayı da seveceksin :)
yagsız ekmek oh ne ala. esasem sen oldukca zarifsin
hatta o yaglara ihtiyacın bile var :) ama olsun haşlama koymak insanın hoşuna gidiyor.
süt tozu da şart valla
aslıdna şart degil yahu.
süt tozu olmayan tariflerim de var.
ama sen yine de al al :)
sık sık gel sayfama olur mu...
özletme :)
bir de ben de senin kızlarını öpüyorum tabi
sevgiller.
Serpilcigim
cok tesekkur ederim.
böyle düşünülmesi beni cok sevindiriyor.. Senin gibi iyi dileklere iyi kalbe sahip insanlarla cevrili oldugumu görmek de işin cabası...
sevgili binnur uzun süredir kentucky nin biscuit ekmeklerinin tarifini arıyorum. bulamadım.((( tek umudum sen kaldın.. umarım bu tarifi yayinlarsın.. sevgiler
Ellerine sağlık, öncelikle kızın sonra da ekmeklerin ve blogun için kutluyorum. ekmek konusunda uzman olduğun ve uzun süredir evde kendi ekmeklerini yaptığın için ekmek makinesi almadan endişeyle soruyorum, " evde ekmek yapmaya başladıktan sonra kilo aldın mı?" eşim de ben de son 5 yıldır fazla kiloluyuz ve lezzetli-iştah açıcı şeyler yapmaktan korkuyorum. şerbetli tatlı yapmayı öğrendiğimde 5 er kilo almıştık, akçakocaya tasınıp fırında fındık kavurmayı öğrenmemiz de 5 er kilo aldırmıştı:( almak çok kolay da yaş 35 i geçince vermek zorlaşıyor. ben çavdar veya 7 tahıllı ekmek alıyorum, dilimletip buzluğa koyup azar azar çıkarıp ısıtıyorum, eşimse trabzon ekmeğinden vazgeçmiyor ama onunkini de buzluktan dilim dilim çıkarıyoruz(tabi dilimleri biraz büyük oluyor:) ne dersin? evde ekmek keyfi bu açıdan riskli mi? en iyi dileklerimle
fsilan@yahoo.com
fatma
Sevgili Fatma,
ben ekmekten sonra kilo almadım çünkü bir ekmeğimi ne kadar eğensem de kendime koydugum sınır ötesine geçmiyorum.
YAni bir iki dilim ancak yiyorum. Ekmek kalacak atılacak kaygısına kapılır gibi olursam da eşle dostla paylaşıyorum ekmeği.
BU ekmekleri buzdolabı poşetine koyup buzdolabına (derin dondurucu değil ama) koyarsan bir kaç gün hatta daha fazla dayanıyorlar.
BU durumda her gün bir iki dilim yemek zaten günlük karbonhidrat gereksinimin açısından normal oluyor.
Kilo kontrolünde tek dikkat ettiğim şey geceleri yani televizyon karşısında yememek. Kısaca gündüzne kadar yersen ye gecereli yemediginde kilonu koruyorsun....
Herşey sana bağlı...
Sevgiler
Binnur Hanım, ben yemek kitabı yazarı Ayfer Tuzcu Ünsal. "İtalyan Aşkı" kitabınızı çok beğendim. Ülkemizde basılan yemek kitaplarının yüzde doksandokuzunun tarifleri denenmeden basıldığı için başta kitabınızı almamıştım. Yeni edindim. Bugün de bir tarifinizi denedim ve çok beğendim. Böyle bir kitabı bize kazandırdığınız için teşekkür de etmek istiyorum. Becerip, size mail atamadım! Ayfer atunsal@hotmail.com
Yorum Gönder