Çarşamba, Mayıs 17, 2006

Bir başka besin bombası (k)ekmek

Son zamanlarda fark etmişsinizdir besin bombası yiyecekler hazırlama gayreti içindeyim. Bunun nedeni de belli: evdeki iştahsız minik.

Ancak herkesin beğeneceği bir tat elde etmek demek kızımın da bunu beğeneceği anlamına gelmiyor: geçen gün yaptığım miniklere besinli soya unlu kekler buna iyi bir örnek.

Konu komşu eşliğinde bitirdik güzelim kekleri, Nehir şöyle bir, bir tanesini kenarından kemirip kalan parçaları su bardağının içine ufalarken…

Acaba çok tatlı sevmiyor mu?

Olabilir.

Çünkü dün “şu an pişiriyorum,” dediğim keçiboynuzu tozlu (k)ekmek’de yalnızca 3 kaşık şeker vardı ve Nehir bayıldı… Sadece o mu? Ben de, ah ben de (ben beğenmemeliyim. Düz mantık =Beğenirsem çok yerim, çok yersem kilo alırım)

Gerçi keçiboynuzunun faydaları üzerine yazdığım yazıda dikkatinizi çekmiştir bu güzelim yemişin içinde yüzde 47 oranında şeker var, kendine göre ekstra tat veriyor eklediğiniz şeye ama asla ve asla işlenmiş şeker kadar kalori eklemeden.

Bir de keçiboynuzunun “ağaçta yetişen çikolata” diye adlandırıldığını ama çikolatadan % 60 daha az kalori içerdiğini de belirtmiştim hatırlarsanız. Ayrıca yalnızca 3 çay kaşığı yağ (şimdiye kadar hiç bu kadar az yağ kullanıp da başarıya ulaşmamıştım-- o yüzden yağ yerine elma sosu (haşlaması) kullanıyorum genelde biliyorsunuz--) ile yapılmış bir (k)ekmek bu.

Çok da çekinerek yemesek de olur ...

Nasıl Yapılıyor?

1 – ¾ kap ılık su’ya
2 çay kaşığı kuru maya koyun 10 dakika kadar bir kenarda bekletin.

Ardından üzerine

3/4 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı süt tozu
3 yemek kaşığı keçiboynuzu tozu

3 çay kaşığı sıvı yağ (yağın azlığına bakar mısınız!)
1 yumurta (oda sıcaklığında)


1 kap tam buğday unu
1-1/2 kap beyaz un
½ kap mısır unu
1 kap soya unu

ekleyin, (ben kek ayarında yaptım siz temel ekmek ayarını da deneyebilirsiniz) makineniz karıştırırken hamurun cıvıklığı sizi rahatsız ederse biraz daha beyaz un ekleyin ama birkaç kaşık gibi.

Bip sesinden sonra bolca kuru üzüm ekleyerek size düşen işi bitirin.

Keçiboynuzunun hoş aromasının evin içine dağılmasının tadını çıkararak başka işleriniz ile ilgilenebilirsiniz artık.

Sonuç: Çok iyi kabardı, ama sonlara doğru üzeri düzleşti. Hiç sorun değil, tadı çok hoştu. Hele kuru üzümler öyle yakıştı ki. Sanırım sık sık yapacağım.

Aktarlardan keçiboynuzu tozu edinebilirsiniz.Yok değilse kakao ile de yapılabilir bu ekmek. Ancak şeker oranını oldukça arttırmanız gerekecektir
.
Posted by Picasa

19 yorum:

mine dedi ki...

Binnur'cugum, keciboynuzu tozunu hazir ürünlerde de, sanirim senin bahsettigin nedenlerden dolayi sIk sIk kullaniyorlar (bisküviler, hazir kek karisimlari, ekmekler, vb. Almanca ismi degisik geldigi icin, gercekten toz mu yoksa kimyasal bir katki maddesi mi diye merak etmistim.) Meger aktarlardan alarak evde kullanmak da mümkünmüs. Hatta bu yazdiklarina göre mutlaka kullanmaliyiz :)

Talisman dedi ki...

Merhabalar,
Sizin bloglarınızla benim bloguma yazdığınız bir yorumla ulaştım.. Ben henüz ekmek makinası alamadım ama sizin bloglara bayıldım ben :) Her anlamda bayıldım.. Çünkü genel anne ezberini bozan bir anne olmuşsunuz bunu olumlu anlamda söylüyorum.. Özellikle Anlat Anne kısmındaki yazılarınız çok güzel.. Bir de kızınız maaşallah çok güzel :)
Sevgiler..

enne dedi ki...

selam,
tarifiniz çok güzele benziyor, mutlaka deneyeceğim ama tarifte keçiboynuzu tozu ile ilgili bilgi yok:) unuttunuz mu acaba? ne kadar konulması gerekiyor?

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Mİne,
hazir ürünlerde kullanılan bir ürün evet. BUnu da çekirdeğini ezerek elde ediyorlarmış okuduğum kadarı ile.
Güvenle kullanılabilir yani.

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Talisman,
beni baya sevindirdi mesajın.
hele anlatanne için dediklerin.
Demek boşuna yazmıyorum bütün bunları.
ne güzel.
Ekmek makinesi aldıgında belki tariflerimi de seversin :)
sevgiler.

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Ah enne,
iyiki haber verdin, hemen ekledim .
NAsıl bir durum bu hayret,
keçi boynuzu en önemli malzemesi ekmegin oysaki :)

ARZU P. dedi ki...

MERHABA
YİNE FAYDALI VE SAĞLIKLI BİR EKMEK YAPMIŞSINIZ.BENİMDE EKMEK MAKİNAM VAR VE DENEMEK İSTİYORUM.AMA AKLIMA TAKILDI MAYA BİLDİĞİMİZ İNSTANT MAYA MI ?? YOKSA KURU MAYA FARKLI MI ??TEŞEKKÜRLER...

Binnur Akhun Önen dedi ki...

bu sefer instant maya değil Arzucum, bildiğimiz kuru maya, hani pakmayanın olan :)

vintage biscuit dedi ki...

keçiboynuzu konusu çok ilginç geldi bana . hayatımda hiçyemedim , hiçde ilgimi çekmedi açıkcası ama şimdi merak eder oldum . ve neymiş öğrenmiş oldum

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Vintage,
şaşırdım çok. gercekten yemedin mi? Mutlaka dene. sevmeyebilirsin belki ama. Cunku biraz alışkanlıklar da önemli damak konusunda.
Aktarlarda dönem dönem satılır.
Sevg.

annelog dedi ki...

Merhaba:)Taze bir ekmek makinası sahibi olarak sizden çok şey öğreneceğim belli ki. Şimdiden teşekkürler:)
Bu arada, dün akşam ilk denememi yaptım. Tam bir fiyasko idi. Ölçülere daha dikkat etmem gerekiyor galiba. İlk başlayanların hevesini kırmayacak kolay bir tarifin var mı acaba?
Sevgiler:)

begüm dedi ki...

Binnur merhabalar

Umarım iyisiniz. Minikler zaman zaman iştahsızlaşıyorlar...Bu ekmek daha doğrusu yağsız kek mi desem çok güzel görünüüyor...Ben kilo almayayım diye makinemi çok kullanmıyorum yoksa pişirdiğim ekmeği bitirmeden içim rahat etmiyor. Bu keçiboynuzu tozunu aktarlarda buluyoruz herhalde değil mi?

Sevgiler

Begüm

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Annelog,
güle güle kullan makineni. İlk başta fiyasko ekmek pişirmeyen yoktur herhalde, boşver.

Sana tavsiye edebileceiğim bir sürü tarfi var gerçi ama sayfamın sol sütünunda bulunan, seçme 10 adı altındaki minik resimli listeden herhangi birini dene rahatlıkla derim.
Bunların içinden paskalya tarzı bir ekmek istersen (tuzlu değil ama) BAth'dan 2 kadın bir ekmek. HArika neticedir.
NE italyanı Türk bu Türk başlıklı olan ise tuzlu ve başarılı bir ekmektir.
Ayrıca o listede olmayıp da bir iki hafta evel yaptıgım ve sayfam acıldıgında aşagıya dogru indiginde gorecegin sünger ekmek de iyidir.
Laktoz sorunu olanlara Fransız ekmeği de..
BEnce sen yavaş yavaş denemey başla bunları.
BEğendiklerini veya beğenmediklerini bildir olur mu?

Bir de seni anlat anne adlı sayfama da beklerim, yorumlarınla beraber.
Sevgiler.

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili BEgüm
evet bu bir yağsız kek diye tanımlanabilir. Açıkçası ben tariflerde 1 bardak yağ, 1 paket yağ yazılarını görünce biraz tornistan yapıyorum.
YAğ kadar çabuk kilo aldıran bir şey var mı?
Tabiki vucudumuzun yağa da ihtiyacı var ama heryerden alıyoruz zaten gerekn miktarları.
Biz iyiyiz teşekkürler.
Anneler gününü gelip sayfanda gecikmeli olarak kutladım.
İştahsızlık da bitecek, evet.
Sevgiler.
Not: KEçi boynuzu'nu aktarlarda bulabilirsin diye umut ediyorum. BEn aktara benzer bir yerden, ama İZmir'den aldım (önceki yazımda yazdım) . Eğer buradaki aktarlarda yoksa valla bende bozulacam bu işe :)

Özlem&Rüzgar dedi ki...

Toz yerine pekmezi kullansak nasıl olur acaba?

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Özlemcim
pekmez sıvı oldugu icin ekmekte su oranını azaltmak gerekebilir diyecegim ama , nasıl dengelersin bilmiyorum.

Suyu azlatır da hamur yogrulurken suyu az bulursan yine eklersin.
bir dene olur mu
ne olacak altı ustu?

Özlem&Rüzgar dedi ki...

Binnurcum dün keçiboynuzu pekmeziyle denedim tarifi kendimce unu arttırdım suyu azalttım ama ııh olmadı malesef ama bu (k)ekmek için bir şans daha vericem sen yaptıysan ve beğendiysen mutlaka güzel olacaktır.Haftasonu aktardan tozu alıp mutlaka deniycem.

Binnur Akhun Önen dedi ki...

özlemcim
çabanın boşa gitmesine üzüldüm ama gayretini de takdir ettim açıkçası.
eger begenirseniz cıkan sonucu yavruşun karlı cıkacak :)

Adsız dedi ki...

Keep up the good work
Rivo faucets Tiny tits clip Milf hunter crystal mobile home mortgage inkjet paper manufactors milf sucking 13