Pazartesi, Mayıs 08, 2006

Miniklere Besinli Soya Unlu Kekler


Bir anneyi çıldırtmak mı istiyorsunuz? Çocuğunun iştahsız olmasını dileyin yüzüne karşı. Her anne nezle – grip gibi nedenlerden dolayı evlat ve iştahsızlık kavramlarını hayatında en az bir kere yan yana deneyimlemiştir. Yaşayan bilir bu çok yıpratıcı bir durum.

Gün içinde midesine giden gıda toplamda 5-10 kaşık bir şey ise eğer, ona konsantre besinler yedirmeye didinirken bulursunuz kendinizi.

Konsantre derken, suni konsantre demek istemedim. Örneğin çorbalarınızın içinde budolabında özenle saklanmış tavuk ve makarna suları vardır artık. Sebze sularını da atmaya kıyamazsınız ama bir gün öğrenirsiniz ki sebzeler buharda pişince vitaminleri içlerinde kalıyormuş- elveda sebze suları. Eşiniz tavuğu fırında daha çok sevdiği için, çocuğunuz da tavuk suyuna makarna veya çorba ile daha iyi besleneceği için artık hiç yapmadığınız bir şeyi yapar olursunuz: tavuğu ikiye kesmek. Aynı öğünde zavallı tavuğun yarı bedeni fırınlanmış, yarı bedeni haşlanmış olarak çıkar ev halkının karşısına.

İşte bu tür bir düşüncenin devam olarak içinde süt- yumurta- yağ- un- şeker derken bir çok gıdayı barındıran kekleri de çok seversiniz. Hele bugün yaptığım kekçiklerde olduğu gibi unun bir kısmı soya unu, bir kısmı tam buğday unu olursa daha da iyi…

Biliyorsunuz soya unu çok besinli. Ben de Afiyet olsun.net’de gördüğüm kahvaltılık kekler tarifini o yüzden ve yukarda saydığım diğer sebeplerden dolayı tabi ki es geçemedim.

Fakat ben tarifi revize ettim. Acaba kabarmaz mı derken ortaya kabına sığmayan kekçikler çıktı. Tadı da leziz. Bakmayın pudra şekerli olduklarına, aslında tat açısından hiç de ihtiyaçları yok bu dopinge…
Hemen tarife geçelim.

Malzemeler
1/2 kap soya unu
1/2 kap tam buğday unu
1 kap un
1 bardak şeker
1/3 kap sıvı yağ
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı karbonat
1 büyük bardak ayran
1 kap siyah kuru üzüm
3 adet yumurta

Öncelikle yağ ve şekeri iyice çırpın, ardından yumurtaları teker teker ekleyip onları da çırpın. Diğer tüm malzemeyi ekleyip akıcı bir hamur elde edin. Kaşıkla küçük kek kalıplarına koyun. 190 derece fırında pişirin. Posted by Picasa

18 yorum:

kuzine dedi ki...

Bilmezmiyim yemek yemeyen çocuğun anneyi nasıl çıldırttığını. Ne kadar çaresiz kaldığımı görmesin diye başka odalarda tepinir, çıldırırdım. (Ben de böyle büyümüşüm)
Etrafımdaki büyükler üzülme büyüyünce değişir, iştahı açılır derlerdi...
İnanın öyle oldu şimdi çok yiyorsun diye uyarır oldum. Bu günleri de gördüm.

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Her şeye geçecek diyorlar. İnşallah öyledir :)

vintage biscuit dedi ki...

ekmekten çok , çektiğini foto dikkatimi çekti . güzel olmuşşş

Binnur Akhun Önen dedi ki...

fotoğraflar iyi olsun diye biraz uğraşıyorum. Ama bazen vakitsizlikten stediğim gibi olmuyorlar.

Adsız dedi ki...

SEVGİLİ BİNNUR,
BENİM OĞLUMDA KÜÇÜKKEN YEME SORUNU VARDI, BİR KÜÇÜK KABAK DOLMASI YEDİRENE KADAR YAPMADIĞIM ŞAKLABANLIK KALMAZDI ,ARTIK EVDE TENCERE TAVA NE VAR SALONUN ORTASINA GELİRDİ, BÜYÜYÜNCE O STRESLİ GÜNLERİ GÜLÜMSEYEREK HATIRLIYORUM ŞİMDİ.....:))

SENİN SAYENDE MİS GİBİ EKMEKLER YAPMAYA BAŞLADIM FIRINDA .EKMEK MAKİNASI ALMANIN ZAMANI GELDİ AMA MARKALAR ARSINDA SEÇİM YAPAMADIM.

SENİN VE DİĞER ARKADAŞLARIN BU KONUDA Kİ TAVSİYELERİNİ RİCA EDEBİLİRMİYİM BİR ÇAYLAK OLARAK...

TEŞEKKÜRLER
ASU

candan dedi ki...

Annecimin kulakları çınlasınn ne iştahsız bir bebekmişim eh biraz geçti ama hala buzdolabının yerini bilmem.Yorkshire puding güzel oluyor güvenle denenebilir.bu kekler de hoş ,kedilere bitim.
sevgiler.

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Asu,
sayfanın işe yaramasına çok seviniyorum.
Sorunla ilgili 23 Şubat'ta bir yazı yazmıştım, onun linki şöyle:

http://ekmekkokusu.blogspot.com/2006/02/ekmek-yapma-makinesi-zerine-ska.html

BEn makineler arasında çok fark göremiyorum ve kendi makinemi, Sinbo'yu tavsiye ederim özetle.
Çocuk ve iştah konusundaki destek için sagolasın. evet geçecek umarım.

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Candan, diğer kedili seramikleimi sergilemeye devam o zaman :)

ARZU P. dedi ki...

MERHABA
BENİMDE SİZİN GİBİ BİR KIZIM VAR.BU KEK ÇOK HOŞUMA GİTTİ AMA SOYA UNUNU BİRÇOK BÜYÜK MARKETE BAKMAMA RAĞMEN BULAMADIM.BU KONUDA YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM.

candan dedi ki...

BAK BAK :))) ilginç peri kediler buldum

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Arzu P,
BEn soya ununu ya Real'den ya da Carrefour'dan almıştım. Fakat diger marketlerde de gördüğümü hatırlıyorum. Mesela Tansaş'ta vardı bir zamanlar.
Ayrıca İzmir'de Kemeraltında Değirmen diyte bir bakliyatçı var onda da var.
Ama siz İzmir'de oturmuyor olabilirsiniz tabi.
Dediğim gibi ben bir cok markette un reyonunda gördüm. İyice bir araştırın.
BEn de tekrar bakarım.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

selam ben internette aşk ve gururun bbc de yayınlanan dizisini bulmaya çalışıyorum bulamadım alıcam ama bulamıyorum sen madem buldun rica etsem banada yardımcı olurmusun mail adresim filiz.kandemir@gmail.google.com.tr

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Filiz,
daha 1 ay kadar evel yayınlandı yine BBCprime'da dizi.
BEn de cd olarak yok,yanlıs anladın sanırım. kitap olarak var (o da kayıp ne yazık ki şu aralar)...
bbc'ye bir mail mi atsak ne yapsak? şimdi kızımgeldi yazdirmiyor.
sevg.

Adsız dedi ki...

Merhaba Binnur hanım,sitenizi ilgiyle takip ediyorum bn de cok seviyorum evde ekmek yapmayı dun sabah ilk defa annem icin yorkshire pudingi denedim enfes oldu deli gibi kabardı :) yalnız acaba biraz yumurta tadı mı yogun sizce bu onlenebilir mi? biliyorum yumurta sayesinde bu kadar guzel kabarıyor ama.. cevaplarsanız cok sevinirim
Tesekkurler
Ethel

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Ethel,
yumurta kokusu konusunda hem fikiriz. Buna ben de bir çare bulmak istiyorum.
Normalde kek yaparken yumurta kokusu kalmasın diye önceyumurtaları şekerle iyice bir çırparız ve vanilya, limon rendesi gibi bir şeyler koyarız ama bu Yorkshire için uygun bir durum degil ne yazık ki.
Onun yerine aklıma nutmeg geliyor, hani şu küçük hint cevizi dedikleri, aktarlarda bulunan fındıktan biraz buyuk minik cevizcikler var ya onlar..

Nutmegleri ıspankalı tariflere, ya da tuzlu tariflere rendeleriz bilirsin.
Hafif bir koku bıraksın diye çok da rendelenmez cunku güçlü bir aroması vardır.
BEn bir daha sefere o şeilde yapacagım.
Kİm önce denerse bildirir..
Afiyetler olsun bu arada :)

Adsız dedi ki...

cok tesekkur ederim ilgilendiin icin :) yani o muskatları diyorsun degil mi?deneyince mutlaka yazıcam.. bu arada kolay gelsin
Ethel

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Ethel,
haklısın aslında onlara muskat deniyor. Evet onlar :)
Rica ederim bu arada.

nilufer dedi ki...

iyi günler,tarifleriniz gerçekten mükemmel, denedik sonuç harika, bir sorum olacak makinadan çıkan ekmek biraz nemli gibi oluyor, önlemenin yolu var mı acaba? Bir de ekmek yapma makinasında reçel ve marmelat nasıl yapılıyor acaba?

Teşekkür ve saygılarımla
Nilüfer