Cumartesi, Mart 11, 2006

BATH'dan 2 Kadın bir EKMEK


İngiltere’ye hiç gitmedim. Ama gitmeyi istemek için birden çok nedenim oldu… Nedenlerimden biri müzik* biri de edebiyat ile ilgili. Son olarak da “ne kadar geniş ve ne kadar yeşil o kadar iyi” diye düşündüğüm kırlar…

Müzik kısmını dibe (dip nota attım) çünkü ekmeğimize bağlayacağım hikaye işin edebiyat kısmı ile alakalı..Kırlar mı? Onlar zaten her konunun içinde varlar….

Bir Jane Austen vardır bilir misiniz? Belki de bilmediğinizi sansanız da bilirsiniz? Mansfield Park (Dilimize Umut Parkı diye çevrildi), Emma, (Gwyneth Paltrow ile film), Sense and Sensibility (Kate Winslet ile film), Northanger Abbey, Persuasion (İnanç diye çevrildi) en sevilen romanlarından.

Ama bunlar size hala bir şey ifade etmediyse “Aşk ve Gurur” (Pride and Prejudice- Gurur ve Önyargı) mutlaka edecektir. Vizyondaki en romantik dönem filmini duymayan kalmadı sanırım.

1940’tan beri 7 kez filme alınmış Gurur ve Önyargı. Elizabeth Benneth ve Mr Darcy adları altında kimler kimler oynamış (ama içlerinde en güzel bakan aktör her halde Colin Firth’tü ve o aynı adla bu popüler romana gönderme olarak Bridget Jones’un günlüğünde de rol aldı).

Bir Austen fanatiği olarak son versiyonu henüz seyredemediğimi itiraf etmeliyim. Bunda minik Nehir’in payı yok değil. Ama bir punduna getireceğim ve sinemada koltuğuna gömülerek – sağımdaki solumdaki karanlığın oluşturacağı tünelden hızla perdeye kayarak, 19. yüzyıl romansında bir anda var olarak izleyeceğim bu seferki versiyonu….

Peki ama bugün ev halkının sofrasına düşecek ekmek ile bütün bu anlattıklarımın ne bağlantısı var?

BATH….Austen’in sağlığında sıkça ziyaret ettiği bir kaplıca kenti.. İşte tüm bağlantı bu…

Bir başka tarihi kişiliğe geçiyoruz şimdi. Ama gerçekten var olup olmadığına Austen kadar emin olamadığımız bir fırıncı kadın: Sally Lunn



Bath işte bu iki isimle anılıyor, Austen ve Lunn.. 2 kadının imza attığı bu şehirde ekmek pişer de kokusu bize düşmez mi?

Söylenen o ki, Lunn tarifi kendinde saklı müthiş ekmekler yaparmış 1800lerde çay yanında yemelik. Çay ekmeği –ya da Amerikalıların dünyasında “kahve keki” diye geçen---dedikleri bu hamur işi bugün müzeleştirilmiş dükkanında da bol alıcı bulurmuş…

NE yazık ki Lunn için çağdaşı Austen kadar çok söyleyecek lafım yok… Ama ekmeği için sözüm çok:

Malzemeler:
3 yumurta
1/3 kap “evaporated” süt / kısmen sıvısı alınmış süt-(merak etmeyin ikame edecek bir karışım var)
1 kaşık kadar tereyağı
3 kaşık kadar elma haşlaması
¼ kap şeker
1 çay kaşığı tuz
3 kap un
2 çay kaşığından biraz fazla instant maya


Eğer tarif kendi uydurmam değil de yabancı bir siteden ya da yabancı bir yemek tarifi kitabından aldığım bir tarifse ülkemizde paketlenmiş bir şekilde satılmayan malzemelerle karşılaşıyorum zaman zaman. Ama her zaman bir ikamesi bulunuyor…

Evaporated süt: 1/3 kap kadar süt tozu ve 6 kaşık su koyun çalkalayın.

Tarife dönelim.
Bütün malzemeleri sırası ile tekneye koyun. Temel ekmek ayarında ve light kabuk rengi seçili olarak makinenizi çalıştırın.

Sonuç olarak eviniz pastacı dükkanı gibi kokacak ve kitap 1,5 somun çıkıyor dese de neredeyse 2 somun yüksekliğinde inanılmaz bir Paskalya çöreğiniz olacak. Evet doğru okudunuz : Paskalya.. Hem de çok hafif, muhteşem bir paskalya.

Çok önce karşı kıyıların yılbaşı ekmeği diye bir ekmek yapmıştım. Elimde şekillendirmem gereken ama tadı ve görüntüsü mükemmel bir ekmekti (aslında o da paskalya çöreği çıkmıştı)…İşte ona makinede yapılan bir alternatif… Artık misafiriniz geleceği zaman 2 seçeneğiniz var:

1-Siz ortalığı toplarken makine Sally Lunn paskalyası yapar.
2-Siz zaten ortalığı sabahtan toplamıştınız, Karşı Kıyıların Yılbaşı Ekmeği/Paskalyasını siz ellerinizle şekillendirirsiniz….

Mutlaka ama mutlaka deneyin…






*İlk gençlik yıllarından itibaren, pop’tan pop rock’a, ardından rock’a terfi eden (en sonunda bütün müziklerin anası olarak gösterilen Klasik müziğe geri dönüşle noktalanan) müzik beğenimin haritasını oluşturur gibidir sırasıyla bu ülkenin çıkardığı müzisyenler-gruplar: Duran Duran, Queen, ve Jehtro Tull…(deminki parantezin içindeki müzik türü için bu büyük adadan her hangi birini diyemiyorum, sanırım bu daha çok kıta Avrupa’nın uzmanlık alanı)

Posted by Picasa

49 yorum:

Adsız dedi ki...

Binnur Günaydın!Gerçekten paskalya çöreği tadında bir ekmek (ya da kek mi demeli?) olmalı çıkan sonuç.Benim merak ettiğim yumurtaların da dışarıda çırpılmadan mı konacağı.Çünkü bilirsin,ekmek makinesinin kitapçığında yumurtalı tariflerde önceden çırpılması öneriliyor.Sevgiler.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Günaydın Arzu,
Evet rpmadan koyuyorsun yumurtaları. Herşeyi makine yapıyor...

Binnur dedi ki...

Binnurcum,
Pride and Prejudice in son versiyonunu da izledim, hayal kirikligina ugradim. Yalniz anne rolundeki sanatciya(adini bilmiyorum) hayran kaldim. Butun filimi sirtlayip goturen o. Kanimca Colin Firth in yerini hic kimse dolduramaz:)Ondan sonra bu film bir daha cevrilmemeliydi.
Mailin icin cok tesekkurler, dunden beri sayfan aciliyor. Her gun sitene girip bakabiliyorum gene:)
Sevgilerimle adasim

Adsız dedi ki...

merhaba,
blogunuz cok güzel. cok faydalanıyorum. ama bazı tarifleri sadece ekmek makinasına göre veriyorsunuz. makınasız nasıl yapılacak , onu da kısaca anlatabilirseniz, çok iyi olur. mesela bu ekmegi makinasız nasıl yaparım , degişik bir işlem var mı.

Darcy konusunda da cok haklısınız, Colin Firth den sonra bu boş bakışlı adam hiç olmamış. Filme özellıkle gitmedim. BBC nin o güzel çekimini o kadar begendim ki, DVD sini ve müziginin CD sini getirttim. Özellikle müzik harika. Son filmin parcasını gördüm, aslına uygun da degil. sanki Bennet ailesi köylü gibi çekilmiş. Yani gitmemek bence daha iyi. BBC deki anne süperdi onun üzerine başka anne düşünemiyorum. filmin oyuncu seçimleri superdi. özellilkle Collins 'i oynayan sanatçıyı görünce insan rol yapmanın ne demek oldugunu anlıyor.
Ayrıca 15 senedir patchwork yapan biri olarak sizinkileri merak ediyorum . arada koyacagım demiştiniz, yoksa bıraktınız mı. Sevgiler. Nilüfer

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Nilüfer
30'dan sonra zaman daha mı hızlı ilerliyor yoksa boyle bir his insana bebekten sonra mı geliyor bilmiyorum. O kadar çok koşuşturmacam var ki. Üstelik 7-8 ay evvel işe ara da verdim ama hayatımda bu kadar meşgul olduğumu hatırlamıyorum...

PAtchwork'e sıra bir türlü gelemiyor.Eski yaptıklarımdan ara ara dekor niyetine kullanacağım. Ama sürüsüyle yok zaten :(

Pride and Prejudice tutkunlarının bu sayfadan da çıkacağını tahmin etmiştim zaten ama yorum yazmazlar diye düşünüyordum, uzun yorumun beni mutlu etti Nilüfercim.
(filme giderken bakışlar konusundaki uyarını dikkate alacağım)
Ekmek makinesi olmayanlara ne öneririm.
Temelde çok büyük fark yok işlemde. Instant mayanın özelliği unun uzerine direk konabilmesi oldugu icin diger mayalarda yaptıgın önceden suda eritme işlemine gerek olmaması aşagı yukaru,ı aynı işlemleri yapacak olman demek..
Ama tarifte yumurta varsa ilk işin şeker ile yumurtayı önce iyice bir çırpmak olmalı, sonra diğer maddeleri katarsın. Bir de bir kenarda, ya da ılık fırında (kenarına tahta kaşık sıkıstırıp oksijen saglamak için acık bıraktıgın kapagı unutmadan) ekmeğin uzun sure -2 kat kadar kabarmasını beklemek işi var.
MAkine sadece beni bu zahmetlerden kurtarıyor. Onun dışında her şey aynı gibi.
Sevgiler

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Binnurcum,
Sayfamı artık açabiliyor olmana cok sevindim...Sensiz bir şeyler eksik kalıyor :)

"Anne" ye dikkat edeceğim. Ancak önce sinemaya gitmek için evdeki "annenin" (ben) iyi bir organizasyon yapması gerekiyor...
Ah keşke annemler burada olsaydı da kızı bırakıp kaçsaydım 2-3 saat...

Adsız dedi ki...

Binnurcuğum;

Çok çok güzel bir yazı ve çok hoş bir tarif olmuş. Pazar günü inşallah deneyeceğim.

Bence bu film ayrıca çok güzel olmuş. Çekim teknikleri, sahne geçişleri pekçok şey çok etkileyici. Unutmamak gerekir ki 300 dakikalık bir dizinin verdiği detayı yarısı uzunluğunda 127 dakikalık bir film veremez.

Adsız dedi ki...

Sevgili Binnur,
Makinada ekmek yapmak gerçekten çok zevkli birşeyleri içine katıyorsun ve bekliyorsun sonuç süper oluyor. Neyseki şimdiye kadar hüsranla sonuçlanan tek bir deneyimim oldu.
Bu tarifini de deneyeceğim çünkü paskalya çöreğini çok severim. Süt tozu aldığımda tabi ki, ya da sen bana süt tozundan başka bir alternatif sunabilirsen hemen deneyebilirim:)
Sevgiler

Adsız dedi ki...

sevgili binnur'cum,

ben iyiki o kalpli ekmekleri yapmisim da sende bana yorum atmisin ve bende senin bloguna gelmisim..ben senin blogunu cok sevdim cidden...o yuzden link alacagim seni sakincasi yksa:)

gurur ve onyargiyi izledim ben sevdim de ,clon firthusunu izlemedim daha ama aklimda dvdsini alacagim,ben asigim da kendisine ufak capli:)konusunca icimde ugur bocekleri ucusuyor sank..

bath da cok guzel bir sehir cidden,cok huzur verici,sayende lunn'u da ogrenmis oldum:)

basarilar diliyorum blogda,bundan sonra sikca yazarim:)

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Devletsah,
Bu Sally Lunn ekmeğini PAzar günü deneyebilirsen eğer sonuçtan memnun kalıp kalmadığını bize de haber ver olur mu.

Dizi ve film süreleri farkı konusunda haklısın. KOca bir kitabı bir filme sığdırmak gerçekten zor ve genelde eğer önceden kitabını okuduğum bir uyarlama ise seyrettiğim ben pek memnun kalamıyorum. Bu durumdan hayal gücümüzün çekim tekniklerinden daha üstün olduğu fikrine kapılıyorum.
Sevgiler.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Sibella,
BEn de seni sık ziyaret edeceğim belli ki...

Eğer BAth'a bir daha gidersen çektiğin fotoları bizimle paylaşır mısın.

Ayrıca Fırında Pişirmek kursuna katıldın demek, hmmmmmm biz de ögrenmek istiyoruz senin ögrendigin püf noktalarını....

Colin'e gelince: BEnim en yakın arkadaşım ona senin gibi pırpırlanır, benim öyle bir hakkım yok dolayısıyla :) Ama bir oglum olursa onun gibi bakmasını isterim acıkcası.

VE iyiki yapmışsın şu kalpli ekmekleri hakikaten.

Bir de oralarda bir yere, artık evinde bir kağıda da olur benim adımı yaz da bir gün ben de oralara geleyim yahu..
Sevgiler.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Tülin,
Biraz araştırdım da evaporated milk yerine aynı oranda krema kullanabileceğin bilgisine ulaştım. Süt tozu yağsızdır ve biz de satılan kremalar yağsız değiller biliyorsun. Yine de tadını bozacağını sanmıyorum, belki de daha iyi bile olur. FAkat evinde krema da olmayabilir şu anda.
GEl sen bu tarifi en iyisi yağsız süt ile yap. Sonuçtan bizi de haberdar edersin yaparsan.
Sevgiler.

Çileksuyu Sibel dedi ki...

sevgili binnur'cum seni sobeledim hosgeldin demek icin:)sarkilarla ilgili,kabul edersen..

begüm dedi ki...

Sevgili Binnur,
Siteni zevkle izliyorum.Daha sık yorum yazmaya çalışacağım fakat güniçi öyle koşturmaca oluyor ki fırsat olamıyor bazen. Esasında yemek dışındaki konulara girince blog sahiplerini daha iyi tanıma fırsatı oluyor. Ben de bir Jane Austen hayranıyım ve "Pride and Prejudice"'i üniversitede bir dönem seçmeli almıştım( esas bölümüm ekonomi bu arada). Bende çocuklarda fırsat bulup filmine gidemedim ama bazen romanda kalmak iyi oluyor çünkü insan hayalinde kendi karakterlerini çiziyor zaten. Yine de filmi merak ediyorum bende...

Bu arada şu evaporated milk karşılığını vermen çok iyi oldu.
Görüşmek dileklerimle...

Sevgiler
Begüm

Adsız dedi ki...

Merhaba daha önce yani bir kaç saat önce tarifinizi görür görmez yaptığımı çünkü tam bir paskalya tutkunu olduğumu ama mahlepsiz bir paskalya düşünemediğimi ve 1,5 tatlı kaşığı ilave yaptığımı makinamda da ilk kez bir yumurtalı bir tarif yaptığımı gecenin geç saatide olsa paskalyadan bir dilim yemeden asla yatmayacağımı yazmıştım ancak tekrar sayfanıza baktığımda daha önce yazdıklarımı göremedim acaba ben mi eksik birşey yapıyorum yoksa önce siz yazılanlara gözattıktan sonra mı yayınlıyorsunuz bilemiyorum tekrar bloğunuza geri dönme sebebim biraz önce paskalyamla enfes bir buluşma gerçekleştirmemdir gerçekten mükkemmel oldu tarifiniz için teşekkür ederim.
sevgilerimle
Zuhal Yalçın

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Zuhal,
BEn yorumlara hiç müdahale etmiyorum. Sadece otomatik reklamlar gelmesin diye word verification seçeneğini kullanıyorum ki mesajınızın gelmesi için sizin o tuhaf 3-5 harfi metin kutusuna yazmanız demek oluyor bu biliyorsun.

Sanırım o ilk mesajında bir iki harfi yanlış yazmışsın o kutucuğa...Bu yüzden mesajın gelmemiştir. Aslında yanlış yazdığın zaman o sayfa senin karşına tekrar çıkıyor ama sen sanırım gözden kaçırdın. Seni uğraştırdık, kusura bakma.
Ama PAskalyamı beğenmene )ay pardon benim değil Sally Lunn'un paskalyası) çoook sevindim. Açıkçası paskalya tutkunlarının yorumundan daha çok korkardım :)

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Zuhal'a 2. cevap
Ah gerçekten ben mahlebi nasıl akıl edemedim. HEr zaman bulundururum oysa mutfagımda.
Sagolasın

Adsız dedi ki...

merhaba
ben sally lunn ekmegini yaptim sonuc harika oldu yaparken yumurtalari cirpmadan koyacagimi bile unutmusum:)yinede sonuc cok cok guzel bir ekmek...piserken kokusu oylesine guzeldiki basindan ayrilmak istemedim.cok tesekkurler sayenizde cok guzel seyler ogreniyorum.ekmegin resimlerini nasil koyacagimi bilsem size yollamak isterdim.Cok tesekkurler,sevgiler...
duygu

Adsız dedi ki...

Merhaba Binnur
Gerçekten çok leziz bir paskalya oldu kesinlikle mahlepli yapılmalı diye düşünüyorum ve tavsiyem 2-3 adet de dövülmüş kakule konulmalı çok güzel olur evde kalmamıştı bugün eve dönüşümde ilk işim baaratçıya uğramak oldu evdeki paskalya bittiğinde mutlaka mahlep + kakule koyup yapacağım hatta başka bir yapışımda da anason ve damla sakızı koymayı düşünüyorum benim bütün yazlarım Burgaz adasında geçerdi 4yıl önce babamı kaybettik ve ordaki anıları tekrar yaşamak bizi üzdüğü için artık gitmiyoruz ama adaya gidenler için tavsiyem mutlaka ergün pastanesine uğrasınlar ergün pastanesi anasonlu ve damla sakızlı kurabiyeler yapardı fırından çıktığı saatlerde eğer ordan geçiyorsanız mutlaka girer alırsınız insanın tüm hücrelerini saran olağan üstü bir kokudur onun için mutlaka anason ve damla sakızlı bir deneme yapacağım tekrar tarifi bizlerle paylaştığınız için çok çok teşekkür ederim.Bu arada unutmadan evdeki süt tozum çok az kaldığından ben sizinde önerdiğiniz gibi krema koydum ve daima da kremalı yapmayı düşünüyorum .Bende pişirdiklerimin resmini çektim arzu ederseniz gönderirim .
Sevgiler
Zuhal Yalçın

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Zuhal,
BEn de sana sayfaya katkından dolayı teşekkür ederim. BUrgaz ada'ya gidersem seni anacağıma eminim...
Sizden gelenler diye bir köşe açmayı planlıyorum. REsimler havalı olursa :) daha da iyi olur. TAbi tariflerimden farklı olanlar daha çok ilgi çekecektir. Ama ben bu tariflere yapılan orijinal eklemeleri de farklılık olarak düşüüyorum ..
Resimlerini beklerim.
VE her zaman yorumlarını da...
BAba sevgisi ne derindir bilirim. Umarım bir gün güzel günleri anmak için BUrgaz Ada'ya daha iyi duygularla gidebilir olursunuz.
Yakında evim mahlepli paskalya kokacak, aynen senin ki gibi...

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Duygu,
Zaten yumurtaları çıpmıyoruz ki. Bu paskalyanın güzelliği her şeyi kendi yapmasında.

MAil gonderirken resimleri ataçlamayı halledebiliyorsan biz de senin paskalyanı resimlerini görür belki de yayınlardık(dım)...

PAskalya ekmeği tarifi herkesten o kadar çok takdir ve teşekkür topladı ki çok şaşırdım. ve de çok sevindim tabi. Bir sürü insanın mutlu olmasına neden oldu bu tarfi ne güzelllll

Adsız dedi ki...

selam, şeker ölçüsü için hangi kaşığı kullanacağız? tatlı kaşığı mı yemek kaşığı mı? Ayrıca süt tozunu karıştırmak için kullanacağımız 6 kaşık suyu da hangi kaşıkla ekleyeceğimi belirtebilirsen hemen bu ekmeği deneyeceğim. Çok teşekkürler... Zeynep

Binnur A. Ö. dedi ki...

Zeynep tariflerimde sadece kaşık dediğimde kastettiğm her zaman yemek kaşığı oluyor. (çay kaşığı veya tatlı kaşığı diye belirtiyorum gerektiğinde)

& kaşık su derken de aynı şekilde normail yemek kaşığı ile su.

Afiyet olsun şimdiden.

ece arar dedi ki...

binnur, bu sayfalarda ekmekler pek şahane ama, edebi tat daha da şahane. bath, evet, harika bir küçük kent, ben bayılmıştım. bath'dan buraya kadar gelen o paskalya çöreğinin tadına bakmak isterdim ve fakat herhalde önce bir "makina" almakla işe başlamam lazım, değil mi?

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Ece,
Övgün koltukarımı kabarttı (ne degisik bri deyimdir bu :)) Cok sagol..
Umarım bir gün ben de BAth'ı gözlerimle görürüm.

Ekmek makinesine gelince, bu sayfaya girip çıktığına göre artık almazsan ayıp olur vaalla :)

Adsız dedi ki...

ölçü olarak -kap- neyin karşılığı oluyor?

Binnur A. Ö. dedi ki...

Anonim (adınızı yazmamıssınız)
ölçü 240 ml'lik standart bir kaptır..
Ekmek makinelerinin içinde çıkar.
MAkineniz yoksa çeşitli marketlerde bu ölçü kaplarının satıldığı söyleniyor.
Yok değilse su bardağından da faydalanabilirsiniz.
Aşağı yukarı aynı oranda sayılabilirler.

Adsız dedi ki...

Uzun zamandır takip ediyorum blog'unuzu. Evde beyaz ekmek denilince sizin irmikli ekmeğiniz yapılıyor, siz bilmiyorsunuz ama biz sizi anıyoruz her yapışımızda. Bu hafta sonu sabah kahvaltısına arkadaşlarımı çağırmıştım, 10 yetişkin, 4 çocuk/ bebek müthiş tantanalı bir kalabalık... Günün en gözde ekmeklerinden biri (irmikli ve zeytinli ekmekle beraber yaptığım) paskalya ekmeği oldu. Tarifinize 2 tatlı kaşığı mahlep ve bip sesinden sonra iki çay kaşığı iyice dövülmüş sakız da koydum. Nefis oldu. Yaşasın mis kokulu ekmekler!

Adsız dedi ki...

sevgili Binnur,
Bu paskalya tadindaki ekmegi makine hamur haline getirdikte sonra , hamuru sekil veri firinda da pisirsek olur mu acaba?
Sevgiler ,
Banu

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Banu,
ekmek makinesi yoğurma, mayalandirma ve pişirme araci olduğu için ilk aşama bittikten sonra işstedigin hamuru alıp kendine göre şekillendirip bir köşede mayalanması için minimum 1 saat bekletirsen ve ardından pişirirsen istediğin sonuca ulaşmış olursun diye düşünüyorum.

Adsız dedi ki...

Canim, cok tsk. ederim bilgi icin.. OYLESINE guzel anlatmissin ki ekmegi, gel beni pisir " diyor.. Insallah deneyecegim bunuda..
Tekrar cok selamlar ve sevgiler
Banu

Adsız dedi ki...

cok merak ettım hemen yapmak ıstıyorum ama bu elma haslaması nasıl olucak lutfen hemen cvp yazarmısınız

Binnur A. Ö. dedi ki...

bir kac elmayı rendeleyip cok az suda 5-10 dakka haşlayıp sogutun, hazır.

Adsız dedi ki...

bu kadar cabuk cwp yazdıgınız ıcın tesekkurler ben bekleyemedım baska bı tarıfınızı denıyorum tatlı ekmek cesıtlerını kakaolu yapmaya calıstım cu anda makınede 2 saat kaldı ama sankı cok sert oldu makınem hıc bu kadar calısırken sallanmıyodu suyuda sutude tam koydum ama ne olacak cok merak edıyorum
cok guzel bı sıtenız war tebrıkler

Adsız dedi ki...

merhaba ben ekmegınızı denemek ıstıyorum fakat sut tozunu bulamadım bu olcuyu basta turlu elde edebılırmıyım

Binnur A. Ö. dedi ki...

süt tozu alternatifi olarak şu yazımı okumanızı tavisye ederim

http://ekmekkokusu.blogspot.com/search?q=s%C3%BCt+tozu+%C5%9Fart+m%C4%B1

Adsız dedi ki...

merhaba sıtenıze bugun gırdım bende bulamadım sut tozu sımdı dedıgınız adrese baktım ama kusura bakmazsanız anlıyamadım banada yardımcı olurmusunuz bu bath ekmegı ıcın ne kadar su ve sut koymalıyım

Binnur A. Ö. dedi ki...

Her iki anonim arkadaşa

hızlı bir sekilde cevap vererek sizi süt tozu şart mı adlı yazıma yönlendirmiştim. şimdi tekrar gözden gecirdim de orada yazan formul şu:

Tarif 1 kap su +2 kaşık süt tozu diyorsa

Yarım kap su +yarım kap süt koymalısınız…


Oysa Bath ekmeğinde işler biraz daha karısık. BUrada evaporated süt meselesi var.. Bu durumda her migros'ta bulabileceğiniz bir ürün olan Pınar Süt'ün aşağı yukasrı 5 milyon liraya denk gelen ama aylarca tükenmeyen süt tozunu tavisye etmek durumundayım...

sevgiler

Adsız dedi ki...

işte bu super oldu ılk defa hazır undan yapmadıgım bı ekmegı basardım harıka oldu ve en onemlısıde kokmuyo o degısık koku bu ekmekde olmadı mayayı 2 cay kasıgı koydum az yanı ondan kokmadı sanırım
cok tesekkurler sayenıze cok guzel bı ekmek yıyoruz:)

Adsız dedi ki...

merhaba kıtabınız hayırlı olsun mutlaka alıcam emınım harıka seyler vardır hemde sızın tarıflerınıze her ulasmak ıstedıgımde ınternete gırmek zorunda kalmıycam elımın altında bı kıtap olucak
bı sorum vardı bu paskalyayı kendım sekıl wermek ıstıyorum benım makınem sınbo operasyon sırası 9 20 14 25 45 60 ne zaman cıkarıcam ekmegı bıde cıkarınca hemen sekıl werıp fırınamı atıcam bıde kac derecede pısıcek acaba
sımdıden tesekkurler

Binnur A. Ö. dedi ki...

Merhabalar,
öncelikle kitabımda sitemde gormediginiz tarifler de var bunu belirtmek gerek :)
Paskalyayı sekillendirme konusuna gelince:
Makinenizin modeli onemli degil aslında.
Hamur ayarında çalıştırın.
Bu tum sinbolarda bildigim kadarıyla 1,5 saat.
Siz ilk yarım saatten sonra makinenizi kapatabilirsiniz.
Ondan sonra hamuru alıp (yani karma işlemi bittikten sonra) hafifce unlanmıs bankoya alıp şekillendirme işlemini yapın.
Yağlı kagıt serili veya yagalnmıs tepsiye şekillendirdiginiz hamuru koyun ve orada en az bir saat, hatta vaktiniz varsa daha uzun sure kabarmasını bekleyin.
ardından fırına verirsiniz.
Gozunuzu uzerinde olsun renginden pistigine kanaat getirdiginizde fırından alırsınız.
sevgiler.

Adsız dedi ki...

tesekurler bugun denıycem mutlaka 170 derece yeterlımı acaba

sunrise dedi ki...

O kadar cok ovgu okudum ki bu tarifle ilgili, simdi ekmek makinami tozlanmaya attigim depodan cikarip bu ekmegi deneyecegim. Hic bir denemede kabaran bir ekmek sonucu alamadigim icin kendisine bu denli kirgindim ama sizin 'daha kolay ve daha guzel' sonuclar aldiginizi soylemeniz uzerine cesaret aldim.
Guzel olursa kendi blogumda yayinlayip size de link verecegim.
sevgiler

arWen dedi ki...

Merhaba,
Dün akşam verdiğiniz tarifi denedim. Evdeki malzemlerimle ... Süt tozu olarak kahve beyazlatıcısı, su yerine ılık süt, elma yerine muz, çırpılmış yumurta kullandım.Bu da benden diyerek bir de 1 kaşık erik reçeli ekledim. Diğerlerini aynen tarife göre uyguladım.Gözenekli, kabarık, müthiş bir lezzet çıktı ortaya... Diğer tariflerinizi denemek için sabırsızlanıyorum. Kolay gelsin:)
Saadet

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Saadet,
BU artık benim verdigim tarif olmaktan cıkmıs :) Ama yaratıcılıgınız için tebrikler ve yepyeni tarif önerisi icin de tesekkurler elbette.

Bir ara tum ölcüleri yazıp gönderirseniz Bath cesitlemesi diye sayfaya adınızla koyarız..
Sevgilerimle....

Adsız dedi ki...

Yeni ekmek makinesi almistim soyle bir internette dolasayim derken buraya ugradim.Jane Austen'i gorunce durdum sasirdim.Benden baska bu yazari seven yok derdim hep cunku rastlamadim. Gurur ve Onyargi kitabini okuyup da filmini begenmek zor bence .En iyisi yine sanirim 80'lerde cekilen dizi.Yeni cevrilen filmde ben kitaptaki tadi alamadigim gibi karakterleride bir turlu oturtamadim oyuncularla.Ekmek falan derken nerelere geldim.Benim makinem Moulinex xxl ama daha duzgun bir beyaz ekmek yapamadim. Annemim cavdar,arpa,yulaf gibi unlara alejisi var bu nedenle sade yapmam gerekiyor ama kac defa denediysem kabuk cok sert oluyor, ekmek kek gibi dokuluyor(daha tazeyken) ve ustude beyaz kaliyor.Ekmegi iki ayarda yaptim 1 numara ve 5 numara(hizli ekmek). Makinede bir sey olsa baska sorunlar olurdu diye dusunuyorum. Birde makine en kucuk 750 gr ekmek yapiyor daha az bir tarif denesem(500 gr)ne olur? Aceba dogru duzgun birazda firin ekmegine benzer bir ekmek icin hangi tarifi oneriyorsunuz.Yardimci olursaniz memnun olurum.

Adsız dedi ki...

selam binnur
başlığı görür görmez yazmak istedim..çünkü Bath'a gittim ve orayı gezme fırsatım oldu bundan yaklaşık 7 sene önce..ingilterede okumak için bulunduğum okul oraya gezi düzenlemişti ve çok eğlenmiştik..hamamlarını gezdik ve küçük dar sokaklarında dolaştık..çok sevimli bir kasabaydı..ayrıca ben ingiliz dili ve edebiyatı okumuş biri olarak yazdığın şeyleri ilgiyle okudum..benim de en büyük hayalim edebiyatını okuduğum ülkeyi görmekti..gördüm gezdim..herşey rüya gibiydi..herneyse gelelim sadede:) bu siteyi tesadüfan buldum, çünkü bugün bir ekmek yapma makinesi aldım..nasıl yaparım nasıl ederim derken siteleri dolaşmaya başladım ve Bath başlığını görür görmez atladım:)sana sormak istediğim sinbo marka bir makinem var ve ölçüyü tutturmak için ne yapmalıyım? mesela kepekli ekmek için tam ölçü nedir beni bilgilendirirsen sevinirim...tekrar ortak konularda buluşmak dileğiyle..sevgiler..pınar

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Dün moulinex marka ekmek makinama kavuştum.Şunu belirtmeliyim ki ekmek makinası alma kararımın sebebi sizsiniz ve ünlü(..mis kokulu ekmekler..) sözü:)Ve şuanda da Sally Lunn ekmeği makinamda yoğrulmakta..Çok merak ediyorum..İnşallah sizin gibi güzel bir sonuç elde ederim.Ben Türkçe öğretmeniyim ve birileriyle edebiyat noktasında paylaşımda bulunmak,aynı his ve lezzetleri duymak benim için çok keyifli..Filme gelince ben romanı tercih edenlerdenim.Her nekadar Colin konusunda hem fikir olsamda:)
Vakit ayırıp blog yazmak kolay bir iş değil..Çok uzaklarda bulunan çok sayıda insanı hem bilgilendiriyor hem keyiflendiriyorsunuz..Çok çok teşekkür ederimm..

bünyan dedi ki...

mükkemmel...