Salı, Şubat 07, 2006

Daha Yumuşak Hamburger Topları


Hamburger toplarına fena kafa yorar oldum.

Daha önce de 2 kere yapmıştık (biri benim yaptığım, diğeri eşimin yaptığı) ama tatlar çok güzel olsa da üstleri sertçe idi bu topların.

Bu kez daha yumuşak toplar elde etmek amacıyla kolları sıvadım.

Evet bu toplar daha yumuşak. Ama daha da yumuşaklarını elde edebilirim gibi geliyor. Fakat bunun için beyaz ekmek starter'ına ihtiyacım var sanırım. Onu da hazırlaması --konuyla ilgili postumu okursanız göreceksiniz--- 4 gün sürüyor. Ama işte o zaman kendinizi daha bir "ekmekçi" hissediyorsunuz.

Neyse daha yumuşak olan toplarıma döneyim..


Malzemeler
1-1/4 oda sıcaklığında süt (dolaptan çıkardıysanız ateşte çok hafif ılıtın)
1 çırpılmış yumurta (o da oda sıcaklığında olsa iyi olur gerçi)
¼ kap şeker
1 çay kaşığı tuz
2 kaşık elma sosu (birkaç elmayı rendele-az suda haşla-ez)/ yada 2 kaşık tereyağı
3 kap beyaz un
¾ kap çavdar unu
2-1/2 çay kaşığı instant maya

En son olarak un ve üzerine maya olmak üzere bütün malzemeleri ekmek makinenizin teknesine koyup hamur programını seçim. 1,5 saatlik bir süreniz var. Hayatın sizden talep ettiği işlerinize geri dönebilirsiniz.

Zaman doldu. Hamurunuzu makineden çıkarın. Unladığınız tezgaha alın ve hamurunuzu ikiye bölün. Her bir hamurunuzu 2 cm kalınlığında açın.

Bir hamur kesicisi aracılığıyla 5 santimetrekare büyüklüğünde daireler kesin. (ya da çok geniş olmayan bir kap ile)

Önceden yağladığınız yağlı kağıda (evet bu kağıtları yine de yağlamak gerekiyor) aralıklı olarak yerleştirin.

Şimdi yağa ihtiyacınız var. 1 kaşık kadar erimiş tereyağını hamurlarınızın üzerine sürün.
Fırını ılıtın, hamur mayalandırmak için en ideal yer bence burası. Hamur kabarmak için oksijene de ihtiyaç duyduğundan fırın kapağınızı araya tahta bir kaşık sıkıştırarak hafif aralık bırakın.

Bir süre daha hamurlarınızı unutun. Beklediğimiz şey bezelerin/hamurların 2 katı kadar daha şişmesi..Ama makineniz 1,5 saatlik hamur ayarında (benimki bu kadar zaman alıyor) yeterince şişirdi hamuru aslında…

Neyse, fırından kabardığına emin olduğunuz bezelerinizi çıkarın ve fırınınızı ısıtın.180 derecede 15 dakika kadar, yada üzerleri kızarıncaya kadar pişirin…

Artık içine domates peynir denen en sevimli ikiliyi mi koyarsınız, yoksa yeşillik ve köfte mi orası size kalmış…

Not: Çavdar unu şart değil. hatta tamamı beyaz un olursa daha iyi bile olabilir.
Posted by Picasa

2 yorum:

Sibel dedi ki...

Binnur ekmek maceralarını gülümseyerek okuyorum:) Ve her seferinde mutfağa koşup ekmek yapmak geliyor içimden inan ki! Tabi okurken ofiste olduğumdan bu mümkün değil.. Evde olup bu hamburger ekmeklerini denemek, sonra da bir güzel kahvaltı yapmak vardı şimdi..

Adsız dedi ki...

hamburger ekmeklerinin yumuşak olmasını istersen,
piştikten sonra fırından tepsisi ile al, üzerine su serp.bunu çiçeklere sıktığımız fısfısla da yapabilirsin.sonra üzerine aliminyum saran dan ört.bu şekilde 2-3 dakika tut.saranı kaldır bak bakalım nasıl da yumuşamışlar.
inanamıyacaksın.bu arada karşıyakalı olduğumu,bundan 8 ay öncesine kadar izmir de yaşadığımı ve de gün aşırı hisarönünde boncuk alışverişine gittiğimi biliyormuydun.şimdi vapurda çay içmek vardı.ama görev naparsın ısparta dayız.
sevgiler...