Cuma, Ocak 20, 2006

Dut Kurulu Ekmek

Marko Polo iyi ki Çin’e gitmiş (ve hatta geri gelmiş)…Ne severim dutu ben… Eşim ile sevgiliyken dut ağacı taşlamaktan (yapraklarına minik taşlar fırlatmak demek daha iyi olacak) ne durumlara düştük.

Efes Otelinin arka sokağı, nam-ı diğer Sevgi Yolu sıra sıra devasa palmiyelerle kaplıdır… Ama köşe başını güzelim bir dut ağacı kapmış işte zamanında…Altına geçip bir şişko dut daha avlarız umuduyla çırpındığımız günleri gülerek hatırlıyorum.

Bir de hamileyken İzmir sokaklarını kaplayan dut ağaçlarından kızıma leke olur diye yemediğimi (eşim “yahu bunlar sokakların malı, kimsenin değil” diye beni ikna etmek için çırpınsa da)..(birinin malını sormadan yiyince bebekte leke yapar derler ya).

Güzelim dutları yiyip yiyip "ay tadı çok kötü" derdi hep eşim. Kız doğduktan sonra itiraflar geldi: Hepsi çok güzelmiş. Dut olur da kötü olur mu?

İşte dutun kurusu, temiz midir pis midir demeden ("sağlığa uygunluk" kurallarını unutturan nadir meyvelerdendir benim için) bir ekmek yapmaya kalkıştım ve pişman olmadım…

Malzemeler mısır unlu, elma soslu ekmek ile neredeyse aynı… Fakat dut eklentisinden dolayı mısır ununu biraz arttırdım, sütü de …
Neyse ben tam olarak yazayım


Malzemeler şöyle:
1/2 kap su
1/2 kap + 2 kaşık süt
3 kaşık elma sosu
2 kaşık şeker
2 çay kaşığı tuz
150 ml (yarım kaptan biraz fazla) mısır unu
2 2/3 kap un
2-1/2 çay kaşığı instant maya


½ kap dut kurusu- süt ile önceden ıslatılmış

Ekmeğimin tadı içine azıcık dut pekmezi katılmış gibi, tatlıca işte. Dutlar tatlarını vermişler tabi dayanamayıp içine sığındkları ekmeğin...

Dut kurusu ekmeği hoş bir tecrübe, hoş bir tat. Ancak daha iyisi de olabilirdi. Biraz araştırma yapayım ben. Bir daha deneyeceğim... Posted by Picasa

7 yorum:

ZeYNeP dedi ki...

Nehircim, ne guzel ekmekler yapiyorsun, benim ekmek gunum pazar. Pazar gunleri yoguruyorum ve haftalik ekmegimizi yapiyorum.
Bu haftaki ekmegim domatesli olacak, daha once bir blogda domatesleri firinda kurutularak yapildigini okumustum, evcininde, sanada buraya linki yaziyorum.
ben bu tarife gore yaptim birkac kere, hos oldu.
http://www.evcini.com/2005/06/_fotoraf.html
tariflerin icin tesekkur ediyorum.
Zeynep

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Zeynep
Ben de çalışırken bu tür tarifler hayatıma daha çok pazarları giriyordu. Sanırım çalışıyorsun..
Domateslerle ilgili linke çok sevindim..
ÇOk iyi fikir...
Cok sağol...

saziye dedi ki...

Merhaba,
Dut kurusu bizde de sevilir. Ben bir kez yıkamıştım, suya o kadar kum çıktı ki, artık yıkamadan yemiyorum. Biraz serip kurutunca tadında fazla değişiklik olmuyor, istersen bir dene.
Sevgiler..

ZeYNeP dedi ki...

Evet Nehir'cim, calisiyorum.
Tam 23 senedir.
Haftanin 6 gunu, gunun 10 saati isyerinde, diger saatler evde...
Bir kadin evde de ise devam ediyor. Malum her zamanki isler.
Hicbir zaman evde oturma sansim olmadi, kimine gore sanssizlik, kimine gore sans evde oturmak :))
Yemekgurubumuz var, sende katilmak istermisin. Dunyanin her yerinden dostlar katildi aramiza. Dusunursen bana bir email at...
zmtexas@gmail.com
sevgilerimle.
zeynep

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Şaziye ve Zeynep

kurusunu değil de yaşını yıkadığında tadı yarı yarıya gidiyor gibi geliyor dutun...
Ama kurusunu yıkayıp kurutmayı bir deneyeyim...Sağol

Zeynepcim çok çalışıyormuşşsun yahu.. Üzüldüm mü diyim, aslında çalışmak iyidir mi diyim bilemedim..
BEn her zaman çalışmaktan yanayım... Zaten 92'den beri çalışıyordum, son 6 aydır iş hayatından uzağım... Fakat geri döneceğim inşallah. Çalışmaya alışmış insan evde öyle rahat oturamıyor....Bu blogu oluşturma nedenlerimden biri de bu. Hiç olmazsa ortaya bir ürün çıksın dedim....

Adsız dedi ki...

merhaba nehir sitene bir süre uğramasam bir sürü yeni şey eklenmiş oluyor. yine harika tarifler var. benim de evde bir miktar dut kurusu var. Elma sossuz olarak denesem bu ekmeği acaba yemeklerle birlikte nasıl gider. İçinde dut olduğundan dolayı tadı biraz tatlı olduğunu söylemişsin ya çorbalara felan doğranır mı ya da ne bileyim tost yapılabilir mi. Ya da saçma mı oldu bu sorular :))

Binnur A. Ö. dedi ki...

Yok Şulecim saçma değil sorular,
ama ben de sizden yardım istiyorum. Tost olur mu gerçekten ben de mera ettim, denersen ve sonuctan memnun kalırsan bana haber ver olur mu.
Ama çorbaya doğranmaz gibime geliyor. En azından standart bir çorbaya. Fakat benim mısır çorbam tatlı oluyor. onun tarifi var. ona belki iyi gider..
Fakat bunlar daha çok kek ekmekler.
Elma sosu ile sonuç daha güzel oluyor gibi. Ama yerine yağ da koyulabilir...Problem olmaz.