Hazır “pastaban”lar çıktı çıkalı hayatlarımız çok değişti. Gülmeyin, ciddiyim. Aslında gülün gülün, ilk cümlede niyet edilmiş bir abartı var.
Elbette hayatlarımızda çok şey değişmedi.
Ama bir şey var ki özellikle ama özellikle pastaban (bu kelime bana çocukluğumun çizgi film kahramanı Esteban’ı hatırlatıyor- o yüzden de ekstra sevimli geliyor) sayesinde her ev sınırlarına girdi; o da elbette başlıktan tahmin edeceğiniz gibi Tİ RA Mİ Suuuuuuuu….
“Pastaban”lar, bir diğer deyişle hazır pandispanya tabanları “tüketin be kardeşim” toplumuna ne zaman girdi hatırlamıyorum bile… Ancak bir ürünün arkasında yer alan bit kadar bir tarif bir toplumun mutfak kültürüne bu kadar mı nüfuz eder?
Bu satırları okuyan birçoğunuz, “Aaa evet, bir keresinde ben de o karınca duası gibi ama kısa tarifi okuyarak tiramisu yaptım ve de çok takdir aldım,” diyorsunuz, eminim.
Evet tarif kısaydı ve çok kolaydı.
Ancak sıkı durun ben de daha kısası var.. Hem de neredeyse “sıfır emeklisi”…
Şu an burnuma gelen kokular beni bir nevi “lezzet beklentisi delisi”ne çevirmiş durumda. Koşup koşup pişirme işleminin ne zaman biteceğini gösteren ekrana, ve bir de “ay hala çökmedi!” kelimelerini telaffuz etmeme sebep olan makine camına bakıyorum.
Sadece 2,5 bardak unla eşyanın kanuna aykırı bir şekilde bu kadar erken ve bu kadar çok kabaran bir ekmek tecrübelerime dayanarak söylüyorum çoktaaaaaan çökmüş olmalıydı.
Ama durun bi bakayım,
Baktım
7 dakika kalmış ve ekmeğim hala “ayyuk”ta..
Uzun zamandır bir ekmek için bu kadar heyecanlanmamıştım.
Bir an evvel pişse de tadını da test etsem, ve sayaç sayesinde şu an sayfamda gezdiklerini gördüğüm ekmekçi dostlara bir hafta sonu tarifi olarak bir tiramisu ekmeği hediye etsem…
BU bir tatlı ekmek…
İçinde tiramisuda da olan nescafe, krem peynir ve bir de bonus “ çikolatalı drajeler” var…
Pişti- soğudu-kesildi-yenildi; çook beğenildi:
Yumuşacık, sünger gibi, oldukça ilginç bir ekmek bu. Arada ağzınıza gelen kahve taneleri ise mest edici.
Malzemeler:
2 kaşık krem peynir (4 de kaldırır gibi)
3/4 kap neskafe (sıcak olmasın)
2 + ½ yemek kaşığı şeker
Yarım çay kaşığı tuz
2+1/2 kap un
2 çay kaşığı instant maya
Bip sesinden sonra:
1/3 kap çikolata kaplı kahve drajeleri
Not: “Çok Şeker” adlı şeker butiklerinden içinde kahve tanecikleri olan çikolata drajelerinden aldım bir miktar. Bu drajeler çok lezizdi. Pişirmeden bir tane, bir tane daha derken baktım oranı baya azaltmışım. Daha başka renkli drajeler de kattım ekmeğe. Eğer bu tür şekerciler yoksa civarınızda, marketlerden Milka gibi markaların drajelerini edinebilirsiniz.
Temel ekmek ayarı, küçük somun.
--
Mutlaka pişirin, ailecek afiyetle yiyin.
Sevgiler.
Cuma, Mayıs 11, 2007
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
29 yorum:
Anlattıklarından ve içindekilerden kokusunun müthiş olacağı kesin Binnur. Eminim tadı da bir o kadar güzeldir. Güzel de kabarmış. Ellerine, emeğine sağlık:)
aaa be de seninle birlikte yaziyi okurken heyecanlandim. Hemen yapayim bunu (bu aralar dogurmazsam tabi), kek gibi ne guzel.
Sevgili Sammy
keşke buralarda olsaydıın da karşılıklı içeceğimiz çayın yanına ekmeği kek niyetine yeseydik. gercekten cok hos oldu. agızdadagılan kahve taneleri hele süperdi.
sevgili Acalya,
dur daha dogurma, öncelikle bu ekmeği pişirmen gerekiyor.
Mutlaka yap derim.
senin işin de zor yahu. hamile hamile blog geziyorsun, aşerip aşerip pişirmek zor iş :)
sevgili binnur, yine sana yakisan bir lezzet cikarmissin ortaya farkli ,lezzetli ve nefis görünen bir ekmek hemde tiramisulu harikasin yani:)) ekmek makinam yok benim ama olsaydi inan bu lezzetide hic kacirmaz denerdim ama bu gidisle almak zorunlu oldu galiba cok ekmek tarifin var senin,
Anneler gününü erkenden kutluyorum sevgiler...
Sevgili Yemeğim,
bu siteye girip cıkıp da hala ekmek makinesi almadın mı sen :) ayıp ayıp...
Şaka bir yana tüm bu ekmekleri elde de yapabilrsin.
NAsıl oldugunu sorarsan anlatırım :)
Sevgili Binnur, sitene sıklıkla (devletşahın site özetlerini takip ettiğim için) geliyorum ama yorum yazmamıştım.Bu ekmek için artık dayanamadım, bu nasıl kabarmaktır böyle?? aman Allahım dedirtiyor, maşallah 41 kere nazar değmesin..Süper
Yanlız merak ettiğim ekmeğin çok sade görünüyor, bahsettiğin o drajeler nerde? Damla çikolata gibi görünürler zannediyodum ben.
Sevgiler
Banada beklerim..
Sevgili Müge,
BU ekmekten yalnızca 2 dilim kesip kendimize ayırdım. Kalanını kuzenime verdim. İlk kestigim dilimde iki adet kahve tanesine raslayabildim :)
Ancak cevrelerindeki cikolata eriyor, siyah küçük tane olarak sadece kahve tanesi kalıyor.
Öndekidilimde o 2 küçük tane gözüküyor aslında.
Bir de dedigim gibi elimde cok az draje lkalmıstı. Zaten kilo almamak için cok da fazla satın almamıstım. Ama sen istersen daha cok kullanabilirsin.
Ovgulerin icin tesekkurler ve sevgiler. Şimdi ziyaretine geliyorum.
Sevgili Binnur,
şimdi sen söyleyince resmin büyük haline baktım ve evet... :) küçük taneleri gördüm. :)
Yerken ağızda hoş bir tat bırakıyordur eminim.
Sitemdeki fotoğrafları eşim çekiyor.Beğenmene çok sevindik.
Ziyaretin için teşekkürler, ben hep geliyorum, senide beklerim.
yok yahu valla asermiyorum hic, benim gozum ac, gozum :) dun bir oatmeal ekmek yaptim super oldu. Bunu da annmler gelince yapicam, bak bak hala mutfaktayim yalniz, otur dinlen, ayaklarini uzat, ohooo. Yok ben bu bebegi mutfakta ayakta dogurcam.
Ekmek harika görünüyor; ellerinize sağlık.. Anneler Gününüz kutlu olsun.. :)
Merhaba
uzun zamandır ekmeklerinin kokusu burnumuzda senden de oldukça tarif aldım zamanla pişireceğim..
Eline sağlık
bınnur bu tarıf beklemez hemen denemelıyım hemen :) en sevdigim icerik cikolata ve kahve birde ekmekle birlesince!! ben bu tarifi hemen yapmaliyim hemenn.. ay simdi nasil aksam olacak !! uff isten hastayim diye kacsammi acama himm :))
ellerine saglik canim!
GEleceğim sevgili Müge
:)
Sevgili Acalya,
babam istasyonda doğmuş, o yuzden çok seyahat eden bir adamdır. Kader bu damgasını vuruyor :)
Mutfakta doğan bebek süper bir lezzet.i olabilir. Fena fikir degil :)
Sevgili Bilun,
çok tesekkur ediyorum, cok naziksin...
Öpüyorum seni...
Sevgili Serpil
seni ziyaret ettim, çıtır cornflakesleri gözüme kestirdim.
onu yaparsam haber veririm, sen de ekmeklerimi pişirince haber ver olur mu..
Sevgiler
Sevgili yasemin,
İşten kaçmak iyi fikir olsa da pek tavsiye edilmez. BEnce akşam eve gider gitmez bu ekmekten yap bol bol ye, ertesi sabah da aldığın kiloları vermek için işe kaça kaça (koşa koşa git :))
Sevgiler
Pişirdiğinde haber ver olur mu...
Merhaba Binnur Hn., Tiramisu Ekmek tarifinde bahsettiğiniz krem peynir nedir acaba? Krem peynir ifadesini herkes farklı kullanıyor da, emin olmak istedim. Pınar Beyaz mı, labne mi yoksa yuvarlak kaselerdeki "Krem Peynir" adıyla satılanlar mı? Normalde Tiramisu için hep Labne kullanırım ama tarifinizi bir defa denemeden malzemeyi değiştirmek istemedim. Şimdiden teşekkürler. Asuman
Sevgili Binnur zaten siteni severek takip eden biri olalan ben ,yaklaşık bir ay önce ekmek makinamı aldığımdan beri buradan çıkamaz oldum :) tariflerin çok güzel ve hepsini denemeye çalışıyorum.Sana sormak istediğim bir şey var .Şimdiye kadar yaptığım kepek ekmeklerinden 5 tane pişirdiysem 3 tanesi çöktü malesef her şey tarife uygun yapmama rağmen sebebini anlayamadım.Acaba bilmediğim bir püf noktası falanmı var kepekli ekmeği pişirmenin ? Bilgin varsa paylaşırsan sevinirim...sevgiler
Merhaba Asuman,
Kullandığım krem peynir yuvarlak kapta olan, markası da ÇAyır ova. Ama belki Çayır Ova Marmara bölgesine has olabilir (Bildiğim kadarıyla fabrikası İzmit'de).
üzerinde detay bilgi olarak yağlı sade , sürülebilir krem peynir yazıyor.
Kıvamı hani Pınar'ın yuvarlak kutularındaki krem peynirler gibi.
Anlaştık mı? :)
Sevgili Nalan,
sitemden çıkamaz olmana açıkçası çok sevindim. Her zaman beklerim
;-)
Fkat kepekli ekmek konusunu tam anlamadım. Acaba benim verdiğim tariflerden mi bahsediyorsun?
--
Bir ekmek çöküyorsa bunun gördüğüm kadarıyla en önemli nedeni fazla maya...Gereğinden çok maya eklenen ekmek vaktinden önce kabarıp pişme vakti tammlanmadan da çöküyor gibi.
--Ama ben yine de kepekli ekmeklerle ilgili bir püf noktası var mı senin için araştıracağım.
Sevgiler.
Merhaba Binnur
Ekmek makinamın kitapçığında yazan tariften söz ediyorum ,aynen tarifte yazdığı gibi uyguluyorum fakat dediğim gibi pişirdiğim kepek eklerimin 2/3 si başarısız oldu.Tam çok güzel kabarmışken birden pişme aşamasına doğru sönüyor.Ama diğer çeşitlerde hiç böyle bir şey olmadı şimdiye kadar gayet güzel pamuk gibi ekmeklerim oluyor.Benim yaptığım tarifte kepek ekmeği için söylenen maya miktarı 1 küçük kaşık ölçek ve pişirme içinde kepek ekmeği programı.
İlgin için çok teşekkür ederim,iyi bir hafta geçirmen dileğiyle...
çok güzel gözüküyor.. makinesi olmayanlar nasıl yapabilir? normal ekmek yaparken ki gibi yoğurmak ve mayalanmasını mı beklemek gerekir? ve elde yaparken kahveli drajeler hangi aşamada katılmalı?
teşekkürler..
Crafty merhaba
evet tahmin dogru. Elde yoğurup şekillendirip, fırın tepsisine alıp , bir hatta 2 saat bekletip fırına vermeli.
Makine ilk yarım saat bittiginde ek maddeler icin bip sesi veriyor. İstersen sen de aynısını yap.
Önce hamurunu yoğur yarım saat bırak.
Sonra çikolatalalı drajeleri karıştırıp bir de öyle yoğur (gerci bu zor olabilir biraz- hamur arasına alıp klarıstırmak yani) ardından bir saat kadar daha kabarmasına izin verip pişir.
Denersen sonucunu ögrenmek isterim.
sevgiler
Binnurcum merhaba,
Tarif pek guzel ve de ic cekici inan :)) Denemek istiyorum bunu da en yakinda:) Ben senin "ici bos ekmek tarifini denedim , hatta sana da yorum birakmistim, gec de olsa.. Belki almadin mesajimi , sanirim bazen mesajlar takiliyormus burada. cook guzel oldu inan cook, dedigim gibi bir de tulum peyniri bulsaydim buralarda, insallah bir gun:)
sevgilerimle ,
Tulin
Sevgili Tulin,
Tiramisu ekmeginin tadı hafif, istersen daha cok seker atabilirsin oncelikle onu demem lazım.
Ardından içi boş ekmekle ilgili geri bildirimin icin cok tesekkur ederim.
Tulum peyniri olmayan memlekete memleket mi denir yahu. Ama bosver , yarana tuz basmamayım. Eminim orada tulum peynierinden cok daha guzel ne peynirler vardır.
cok sevgiler.
Sevgili Binnur'cugum,
Cok tsk. ederim cevabin icin :) Oncelikle seni tebrik ediyorum o guzel emeklerinin karsiligini kitap olarak hazirlayip, piyasaya yakinda cikacagi icin. Umuyorum ki, pek cok ekmek yapmasini seven insanlar cook memnun kalacaklar.. Bu arada ev tasinma olayi icin de Allah yardimciniz olsun, kolay degil. Yillardir Tr de iken kac kere bizlerde tasinmistik oradan oraya :)) Kolay gelsin canim sana, yeni evinde de gule gule, agiz tadiyla oturun insallah. Bu arada tiramusu ekmegini bu hafta deneyecem, gayet basit yapimi. Dedigin gibi belki biraz seker ilave ederek.. Maalesef tulum peyniri hala bulamadim , her gittigim Arap dukkanlarina sormaktan ,canim cikti.Genelde de cook severim tulumu ama kismet bakalim , belki bulurum daha sonra..Dogru demissin tulum olmayan memlekete memleket demem diye:)) Evet burada da peynirin, ekmegin cesidi kadar ben hic bir yerde gormedim. Envai cesit hersey , anlatilir gibi degil. Cilekli peynirden tut, sarimsakli dondurmaya kadar :)))napalim buna da sukur tabii.
Canim en derin sevgilerimi yolluyorum sana,
Tulin:)
Anlatır mısın
Yorum Gönder