Pazartesi, Nisan 30, 2007

Polonya'dan Bir Paskalya Ekmeği: Babka

Bir Babka pişirdiğinizde mutfağınız doğu Avrupalı kadınların mutfakları paskalya sabahları nasıl kokuyorsa işte öyle kokar… Doğu Avrupa dedik ama aslında daha çok Polonya’ya ait bir paskalya ekmeğidir Babka ve tüm paskalya ekmekleri gibi ekmekten çok kektir bir anlamda.

“Paskalya” Hristiyan alemine has bir özel gün olduğundan Babka da Hristiyan alemine has bir kek-ekmek olarak gözükür şüphesiz.
Ancak bu tatlı ekmek “tatlı dili” ile mi bilinmez başka başka inançların insanlarının mutfaklarına da kabul ettirmeyi başarmıştır kendini.

Kakaolusu, tarçınlısı, kurutulmuş meyvelisi derken – derken karşınıza çıkabilecek her halinde bir dilimle kalamayacağınız, elinizi tabağa ikinci bir dilim için daha mutlaka atacağınız bu tatlı ekmek Musevilerin gözdesidir bir de.

Ancak burada bir not düşmek gerekiyor, Babka’yı gözde hamur işleri listesine dahil eden Museviler yine aynı coğrafyanın, Doğu Avrupa’nın topraklarına ya ataları ya da kendileri kök salmış insanlardır. Ataları Polonya’lı olan ama artık kendileri dünyanın dört bir köşesine (daha çok Yeni Dünya’ya) dağılmış olan Museviler, kendileri ile birlikte mutfak kültürlerini de taşımışlar yanlarında şüphesiz…
İşte bu yüzden Babka her iki dine de mal olmuş ancak dil-din-ırk farkı gözetmeksizin tadan herkese kendini sevdirip “mmmmmmmm- lezizzzz” dedirtmiş bir ekmektir.

Normalde kek dedik mi kabartıcı olarak aklımıza maya değil kabartma tozu gelir. Bana sorarsanız Babka’nın bildiğimiz tüm kekleri “geride bırakıp öne geçmesinin” en önemli nedenlerinden biri maya ve kabarması için ona tanınan uzun zamandır.
--
Biraz arandım, klasik bir babka hamurunun
% 37 si tereyağ
%37 si süt
% 20 si yumurta sarısı
% 15’i kuru üzüm
% 15 i şeker
% 5’i maya
% 3 ü portakal kabuğu rendesi
Ve % 2 si de tuz

olmalıymış

gibi tuhaf bir veri ile karşılaştım .

Rakamları 100’e tamamlayamadım ama belki bir anlayan çıkar…

Daha ele gelir onlarca tarif arasından kendimce bir babka ürettim. "Kendimce"liğinde birden çok tarif arasından bir nevi potpuri yapmışlığımın, ve bir nevi tereyağı çoru olan babka’da tereyağını neredeyse tamamen bertaraf edip yerine elma haşlaması koymuşluğumun payı var.

Sonuç olarak “sana artık bir pastane açalım!” teklifi ile karşılaştığımı belirtmeden geçemeyeceğim.

Aynı teklifi almak isteyenlere tarifi anlatmaya başlayayım…

Hamur malzemesi ve yapımı:

(hepsi oda sıcaklığında olmak üzere)
1/2 kap süt
1/3 kap su
2 yumurta
1/2 kap elma haşlaması (önceden birkaç elmayı rendeleyip bir- iki kaşık suda 10 dakka kadar haşlayın-soğutun)
1/2 kap şeker
Yarım çay kaşığı tuz
4 kap un
2,5 çay kaşığı instant maya

Malzemeleri un ve maya en üstte oalcak şekilde makinenize koyup, hamur programını çalıştırın. 1,5 saat sonra hamurunuzu kubbe olmuş bir şekilde kabarmış bulacaksınız. Tahmin ediyorum ki bu şekilde pişirip yemek için içinizde direnmesi güç bir istek doğacak. Ama kendinizi tutun. İşlemlerin gerisi size daha muhteşem bir sonuç getirecek.

-
1-Hamuru makineden çıkarıp un serpilmiş bankoda, gerektikce biraz daha un alarak güzel bir hamur topu oluşturun.

2-Bu hamuru silindirik hale getirin.

3-Önce 4’e, sonra her bir bezeyi ikiye bölün

4-Bu bezeleri teker teker açıp aşağıda malzemelerini göreceğiniz ve önceden hazırlamış olduğunuz kakaolu içten sürün (kenarlardan bir-iki santim bırakarak sürün).

5-Kakao sürülmüş bezeleri rulo yapın.

6-Rulonun kenarlarını kıvırıp bir küçük top haline getirin.
İçi kakaolu soslu 8 adet topunuz oldu.

7-Yine aşağıda oranlarını bulacağınız tarçınlı-şekerli – portakal rendeli karışıma toplarınızı bulayın.

8-Bu topları yağlı kağıt serdiğiniz bir diktörtgen ekmek kalıbında yan yana ve üst üste olmak üzere dizin.

9-Babkanızı bir kenara alıp en az 2 saat kabarmasına izin verin.

10-160 derecede önceden ısıtılmış fırına Babkayı vermeden önce üzerine yumurta sarısı sürün.

(Babkayı fırının alt raflarına koymanızı ve gözünüzün üzerinde olmasını tavsiye ederim.)

İçi
1/4 kap kakao1/2 kap şeker
1 kaşık tereyağı (kolestrol probleminiz varsa burada da elma haşlaması kullanın)3 – 4 kaşık elma sosu
1/3 kap ceviz

Topların çevresine
3/4 kap şeker
1 yemek kaşığı tarçın
1 portakalın kabuğu (ince rendelenmiş)









29 yorum:

Pasta Cafe dedi ki...

Merhaba, gerçekten çok lezzetli görünüyor. Sabah sabah olsa da yesem dedim kendime şimdi. Mutlaka denemeyi isterim. Ellerine sağlık.
Sevgiler.....

Sibel dedi ki...

Ah Binnur!! Bir kez deneyip acemiliğimle sonucu pek içime sindirememiştim, ama yine de tadı damağımda kalmıştı bu ekmeğin! Niye bir Türk blogger denemiyor bu ekmeği diyordum ki işte en yapması gereken kişi olarak sen babka yapmışsın!!! (bizim o günlerde söyleyip kıkırdadığımız şekliyle "babka bapmışsın":) O karışık ölçüleri yorumlayıp ortaya böyle bir lezzet çıkardığın için ve tabi o kaçınılmaz teklifi aldığın için seni tebrik ediyorum. Pastaneye bir yardımcı ister misin? :)

Bir Derin Masalı dedi ki...

Üffff üfff arkadaşım bu ne güzellik böyle... Bu kadar da haince imrendirilmez ki... Yolla bakalım bana da bir dilim oradan :)) Ellerine sağlık... Öpüyorum...........

Adsız dedi ki...

Gerçekten harika gözüküyor ellerine sağlık en kısa zamanda yapıcam bu arada 100 % tamamlamak için mayalanmak için havaya ihtiyaç var sanırım kalan kısım hava :))) sevgilerle

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili OZlem (PAsta Cafe)
Sana cevap vermeden önce sayfana gidip bir bakayım ne yapmıs son gunlerde dedim, o da ne, ne goreyim, benim kızım NEhir için cok tatlık bir pasta yapmıssın. Sanki pasta gercekten de bizeymiscesine cok sevindim bir anda :)

Bu arada BAbkayı denediginde sonuctan izi haberdar et olur mu.
Sevgiler.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Sibel,
Bapka baptım evet :) BU espriyi daha evel kulağıma fısıldasaydın başlık olarak bunu koyardım. :)

--
Uzun zamandır denemek istiyordum ama ugraşlı iş oldugundan ve hayat gailesi denen hamurun içinde yoğrulup gittigimden sıra gelmiyordu.
Sonunda yaptım da rahatladım. Hakkaten boylesi guzel bir ekmege neden el atmıyor ki arkadaslar? Yoksa yaptılar da biz mi kacırdık gözden?

Patane teklifi konusun gelince, gel tabi Sibelcim, mutlaka gel (hele bana açsınlar da). Ama sadece ekmekler benden :) Gerisi senden:)

Binnur A. Ö. dedi ki...

Handecigim bir dahaki bapka turuna dilimin hazır :)

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Sevim, "hava" dogru saptama: ama bu oranların eksigi degil fazlası var. ama bosver karıstırmayalım biz orasını. Zasten o oranlara da uymadım :)
Ama "hava" saptamasına bayıldım :)

erfe dedi ki...

Şu diet colalı ekmeği denedim.Minicik ama lezzetini damak zevkime uygun bulduğum bir ekmek oldu. Fakat bunu denemek için biraz daha cesaret gerek bana galiba. Becerebilirmiyim acep :)

Binnur A. Ö. dedi ki...

sevgili erfe evet o ekmek minik oluyor cunku unu cok az.
bu bapka makinede hazır edilmedigi icin biraz emek istiyor ama hic de becerilmeyece3k bir sey degil . tavsiye olunur.

Ferhanca dedi ki...

Pastane teklifini hemen kabul et:)
harika tarif özellikle etnik kökenli oluşu .
Manzara nefis olmuş ekmek makinası olmayanlarda aynı başarı yakalarmı snece?

Binnur A. Ö. dedi ki...

yakalarlaaaar...

ÇÜnkü sadece hamuru ekmek mak. yapıyor. esas işi biz...
:)

Açalya dedi ki...

Challah yatim ben de gecen, harika oldu!
Bunu da denemek isterim, cok zahmetli degil, harika bir tarif. Bir sorum var;
Tereyagi yerine elma puresi kullaniyorsun, benim cok sevdigim bir tarifinde de Amerikali kiz (miydi?) tereyagi yerine elma puresi kullanmisti. Fark olmuyor mu gercekten? nedeni nedir? Buzdolabinda elma puresi bulundurmakta yarar var o zaman.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Acalya,
Challah'ı ben de yaptım (bir türlü çıkamayan kitabımda var- bugun yarın)VE cok begendim.

Elma sosuna gelince..
Eger bir ekmeğin tereyağı kokması gerekiyorsa cok az miktarda tereyağı kullanıp geri kalanını elma sosu ile dengelşiyorum. Yok degilse elma sosu tamamen yağın gördüğü işi görüyor.
MEsela Babka'da nereye baksam yarım kap tereyağ öneriyordu tarifler. Ama bana sorarsan yarım kap yağ çooooook kolestrol ve çooook kalori demek. Tamamen yerine elma sosu koydum doku ve kabarmada aynı işi gördü tereyağı ile.
Ama sonra iç malzemesine 1 kaşıkçık tereyağı ekledim. dedim ya koku için.
Evet elma sosunu buzdolabında bulundurmakta fayda var.
Ama olmasa da hemen hazırlanıyor zaten.
HA bir de amerikada hazırları satılıyormus sanırım.

Açalya dedi ki...

Sagol hizi yanitin icin, bugun gittim organik elma purelerinden aldim minik birer kullanimlik :) ama ben koku icin kesin biraz tereyagi da eklerim.

Açalya dedi ki...

Veee, kitabin da ciksin artik ama haaaa!

Binnur A. Ö. dedi ki...

Ah Acalya ben de beklemekten yoruldum. Sanırım yayın dünyasında işler böyle yürüyor. Yüzdük yüzdük kuyruguna geldik... Sabır :)

Aybike Ceylan dedi ki...

Sitenizi tesadufen gordum ve not yazmadan gecemedim. Ne kadar guzel bir blog olusturmussunuz, hersey de cok leziz ellerinize saglik.
Sevgiler ve iyi hafta sonlari.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Aybike,
güzel sözlerin için teşekkür ederim.
Ben de senin sayfanı ziyaret ettim. İkizlerle gurbette kolaylıklar dilerim
yine beklerim.
sevgiler

daimamutfak dedi ki...

Çok hoş bir site olmuş.Emek verilmiş belli.hepsi hoş tarifler.Bende beklerim..sevgiler..neriman

Adsız dedi ki...

Merhabalar blogunuzu sürekli takip ediyorum cok hos babka tarifini görünce cok sasırdım cok severim kalan yüzde durumuda havadır mayalı hamurlarda :) hatırlatayım dedim dükkana eleman lazım mı? :))) sevgilerle

Binnur A. Ö. dedi ki...

Merhaba kirazmvesimi
gecen gün blogunu ziyaret ettim. ve acaba yorum düstüm mü yoksa yorum düsmeden mi gezdim hatırlamıyorum. her ne sepeple olursa olsun ziyaretine sevindim.
bu arada kalan kısım icin bir kişi daha mayanın boslugu dedi ama eksigimiz yok fazlamız var yahu yüzde konusunda.
ama yine de teklife hayır demek ne mümkün :)

Leziz Sofralar dedi ki...

merhabalar binnur hanim tarifinizi denedim ve cok begendim görmek icin sizeme ugramaniz yeterli olacak hersey icin tesekkürler sevgiler...

pelin dedi ki...

merhaba
babkanın tarifini yazıcıdan aldım muhakkak deneyeceğim. Ayrıca bu resimde görülen bitkiden ben de almıştım ama benimki hemen kurudu sizinki çok güzel görünüyor.sevgiler

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Pelin,
Babka biraz zaman tüketen bir ekmek, ama emin ol sonuc buna degiyor.
BU bitki ise belki okumussundur yanındaki etiketten -alırken- Nertera.
Suyu cok seven bir bitki.
hergun su istiyor neredeyse.
boylece uzun zaman dayanıyor ama bir gun mutlaka soluyor :)

Adsız dedi ki...

Binnurrrr, yine ben, Tulin..

Ben bu aksam son 1,5 saat senin sitendeyim. Allah"im ne guzellikler boyle burada... Bayildim bu babka"ya., ayyy hep bakla diyesim geliyor :)) Sen bir harikasin , ellerine saglik. Insallah en yakin bir zamanda yapabilirim...
Simdilik hosca kal:)
Tulin

Binnur A. Ö. dedi ki...

1,5 saaaaat.
aman tanrım, tüm geceni bana ayırmıssın nerdeyse. sonucta gorduklerinden memnun kalman ise cok mutluluk verici.
cok sevindim cok.
bu arada bu babkanın biraz zahmetli oldugunu unutma drim :)
haftasonu falan giriş bence babkaya ...
sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Binnur"cugum vallahi oyle :))
Evet dedigin gibi h.sonu denemek lazim bunu. Azimliyimdir, yaparim dedimmi yaparim:) Benim Ist. seyahitimden bir hafta once yani ekim ayinin ortalarinda aile reunion var, her sene yapar benim kayinpeder ve k.valde. O parti icin yapayim dedim ama , acaba onceden de denemekte fayda var mi ?? Yani ilk yapisimda acaba mukemmel yapabilir miyim dersin?? Dur bakalaim zaman daha var ama belki oncesinden de deneyebilirim ama kesin yapacam. Az sonra benim BIGA ekmek girisimine baslayacam. Hani dun aksam "ilk asamayi " yapmistim ya !! Benim makinem" Breadman Ultimate " sanirim bir degisiklik olmaz, Sonucu yazacam sana , merak etme:)
Esenlikler, guzul bir hafta sonu hepinize ,
Tulin

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

çok güzel görünüyor....ellerinize sağlık...