Pazartesi, Haziran 12, 2006

Un+Su+Maya+Tuz, a bir de 2 kaşık zeytin yağı: Ah işte halis ekmek...

Yine başladım İtalyan ekmeklerinin çevresinde dolanmaya…Aslında arayışım “ekmek gibi ekmek” ki o ekmek makinesinde tutturması zor olan şey….

Evet makine ile harika ekmekler yapabiliyorsunuz, eviniz mis gibi kokuyor, inanılmaz takdir topluyorsunuz ama sanki biraz tatlımsılar....

Oysa insan bizim ekmeğimiz gibi buruk mu desem, tuzlu mu desem, ne desem bilemediğim türde ekmek arıyor kimi geleneksel Türk yemeklerinin yanına…

Ancak tariflerde her zaman şeker var. Çünkü şeker’in ekmek makinesinde önemli bir fonksiyonu bulunmakta: Şeker mayayı besliyor ve ekmeğin kabarmasını, ya da mayanın işini güzel yapmasını sağlıyor kısaca…

Beynimin bir köşesinde bu tür istekler ve bilgilerle İnternet ummanında dolanırken işte bu tarife rasladım…Tarifi tekrar tekrar okudum. Esasında okuduğum altı üstü 5 satır…Ama üzerimdeki etkisi 5 satırdan fazla :)

un+tuz+su+maya… A bir de biraz zeytin yağı...

Şeker yok, süt yok, süt tozu yok… Tuhaf…

BU halde kabaracağına pek inanmasam da biraz da meraktan yaptım bu ekmeği ben… Zaman doldu, ekmek pişti, hayretim daha da arttı. Bir ekmek bu kadar basit ama güzel olur?

İşte malzemeler:

1 kap hafif ılık su
1+1/2 çay kaşığı tuz
2 kaşık zeytin yağı
3 kap un
1+1/2 çay kaşığı instant maya

Malzemeleri sırasıyla koyun. 1,5 somun ve medium kabuk ayarında makinenizi çalıştırın.
Edebinle kabaran, ev yapımı bir Türk ekmeği pişirdiniz, afiyet olsun

Not: Daha evel yine bir İtalyan ekmeği pişirmiştim. Ama o şeker de içeriyordu. Ayrıca ölçüleri daha farklıydı. Şekerden dolayı herhalde, inanılmaz kabarmıştı. Bu yüzden tepesi de hafif çökmüştü. İşte bu yüzden bugünkü ekmeğe edebiyle kabaran tanımını uygun buldum…

Bakmak isterseniz buraya tıklayın
Posted by Picasa

38 yorum:

Zeynep B. dedi ki...

Maşallah ! Bu ne devasa bir ekmek böyle..Ye ye bitmez sanki...:)
Ellerine sağlık. Resmini görünce kokusu geldi sanki buraya kadar !

Adsız dedi ki...

Binnur ben ekmeklerimi makinada sürekli bu şekilde yapıyorum ama yine de tam olarak fırından aldığımız ekmekler gibi olmuyor, olmaz çünkü içine pek çok katkı maddesi katıyorlar hatta bende de var bir tane 100 kg. una 500 gr lık bir paket katılıyormuş ekmeğin yumuşak iyi kabaran ve bayatlamayan olmasını sağlıyor. Ben bazen bir çay kaşığının ucuyla katıyorum. İşe yarıyor..

Binnur A. Ö. dedi ki...

Tülin nedir o katkı maddesi?
Nerden edindin ?
VE tavsiye eder misin?
Çünkü ekmek dedigin gibi tam olarak Türk ekmeği olmadı ama yine de cok lezizdi...

Binnur A. Ö. dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Zeynep B. dedi ki...

ben bu ekmeği yaptım bugün akşam !!
nefis bir ekmek ve bir o kadar da Binnurun söylediği gibi çok kolay yapması ! Mutlaka yapın arkadaşlar.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Mutfakrobotunun sayfasında bu ekmeğin resmini görmeyi bekliyoruz artık :)

Papatya dedi ki...

Merhaba,
Her seferinde değişik bir çeşit ekmeğin tarifini vermeyi nasıl başarabiliyorsunuz? Size hayret ediyor ve çok takdir ediyorum :) Ellerinize sağlık! Biz bir çeşit ekmeği beceremezken siz bunca çeşidini...
Bravo vallahi...

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Paptaya, inan ben de sizlerin bu kadar asortik yemekler yapmanıza şaşırıyorum :)
Ekmek konusuna gelince, aslında alternatif o kadar çok ki, bu sayfayı sanırım yıllarca donatabiliriz (yoksa aylarca mı demeli- dur şimdi bak çokluk kavramı görece :))
Bu arada kızına daha evel maşallah demiş miydim?
(sanırım bizler cocuklarının sayfalarının bir kenarına nazar boncugu koymalıyız)

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Bu benimde yaptığım normal ekmek tarifi, yanlız ben üç cup una 300 ml su koyuyorum.Bazen iki yemek kaşığı süt tozu ekliyorum.Açıkçası hiç fırın ekmeğini aramıyorum çünkü aynı onlar gibi puf puf yumuşacık lezzetli bir ekmek oluyor. Makinemi aldığımdan beri eve daha fırın ekmeği girmedi.Lezzet olarak onları bence hiç ama hiç aratmıyor.
Tek fark ekmeğin biçimi sadece, o kadarcıkta olsun ama değilmi :) Temiz ve ne yediğimizi bilerek ekmek yiyoruz nede olsa :)
Sevgiler...

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Nilgün,
senin koyduğun su oranı benimkinden fazla. Cünkü bir kap=230 ml...
Sanırım süt tozu koyman nedeniyle böyle bir miktara ihtiyac duyuyor ekmeğin.
ASlında süt tozunu ben de cok severim, cok besleyici.
Ekmeklerimi kızım da yediği için bu basit ekmeğin süt tozu ile denenmiş halini bir de ben deneyeyim.
Cok tesekkurler.
Bu arada tertemiz ekmek gibisi yok.
BAzı fırıncıların temizliginden şüphem var :(

Adsız dedi ki...

Binnur harika oldu. Çok teşekkürler.10,5 aylık oğlum Rüzgar bile severek yedi.
Çok teşekkürler...
Şimdiye kadar deneyip te yanıldığım hiçbir tarifin olmadı.
Yaşa sen :)

Binnur A. Ö. dedi ki...

Özlem,
nasıl sevindim buna...
Çünkü amacım bu benim.
İnsanlar hayalkırıklıgına ugramasın istiyorum sayfamda..
BEgenmedigim ekmeklerimi de sayfa yenilensin diye koymuyorum. gecenlerde 3 arka arkaya yazmadıgım ekmegim oldu.
afiyet olssun bebişine...
oh anneciginin ellerinden cıkmıs temiz tertemiz ekmekler yiyor maşallah :)

Adsız dedi ki...

Binnur ilk ekmeğim ve güzel oldu. Moral açısından çok önemliydi. Bu arada Alev'in irmikli ekmeğini denemeye fırsatın oldumu. Ellerine sağlık

Binnur A. Ö. dedi ki...

yarın deneyeyim irmikliyi. cok sevindim ekmegine.
ama adını yazmamıssın.

Adsız dedi ki...

Sevgili Binnur,
Benim ölçü kabımda cup ölçüsü 240 ml. seninki 230 ml. Bunun hangisi doğru acaba? Benim makine Breville marka bardaktaki (cup) ölçü 240ml.Şimdi merak ettim ben bu işi. Ben cup ölçüsünu 240 ml zannediyordum. Ben süt tozu koymadan da bu ölçülerle yaptığımda hiç bir sorun yaşamadım şimdiye kadar. Hep bu ölçüleri kullanıyorum değişik malzemeler koyduğum zaman bile.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Şimdi internette arattım ve bu sitede cup ölçüsü ve diğer ölçüler verilmiş ve 1 cup 240 ml. diyor
http://www.gumustabak.com/sub2a.htm
Sevgiler...

Annelog Atölye dedi ki...

Binnur dün ben de denedim bu basit tarifini. Süper oldu! Kolay olduğu için ezberden de yapabilirim artık. Bir de ben tarifte su gördüğüm heryerde süt kullanıyorum ama ilk kez su kullandım dün. Çok güzel oldu. Bir ara da sütle deneyeceğim:)) Teşekkürler, ellerine sağlık:))

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Nilgün,
benim makinem sinbo ve ölçü kabım da makine ile gelen bir kap. ASlında dikkatli bakınca benimkinin de 240 ml oldugunu farkettim.. 230 + bir de kap kenarı var ki ful doldurursan 240 eder.
BEn milimetrik ayar uzerinde hic durmamıstım.
Çünkü ölçüleri hep kap ile veriyorum ve standart oldugunu düşünğyordum (ve standartmış da)
Bir ara İtalyan sitelerinde ekmek tarifi arandım, onların gram ile tarifleri diye vaz gectim.
Dedigim gibi ben genelde kap ile ölcü veriyorum diye.
Ama sanırım zaman zaman ben de gram ayarına başvurmak zorunda kalacagım.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Annelog,
bazı şeylerde süt yerine su nedense daha iyi gidiyor.
mesela ben krepleri sütlü ise tutturamıyorum sulu iken tutturuyorum.
ama sütlü denersen sonucu bildir olur mu

Binnur A. Ö. dedi ki...

Canım Alpoş'um...
sana da yazın, yani Temmuz'da pişiririm o zaman ben ekmek..Sen üzülme şekercim.

Adsız dedi ki...

Binnurcum, o maddeyi eşim getirmişti üzerinde "eka-prima 2000" ekmek katkı maddesi yazıyor. Fabrikası senin yaşadığın şehirde Köseköy-İzmit'te telefonunu yazayım 0262 373 53 80(2 hat) katkı maddesi olarak bilindik maddeler var içinde işe yaramasına gelince evet bayatlaması geç oluyor tadı da nispeten daha yakın fırın ekmeğine. Sanırım aynı tadı bulabilmek için bir fırıncıya danışmak gerekli.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Tülin,
hala buralara yeni hissediyorum kendimi, ama Köseköy adını duydum :)
bir ekmekçi olarak edinmeliyim bu dedigin malzemeyi.
Bilgi icin sagol :)

Binnur A. Ö. dedi ki...

Engin bey merhaba,
makinenin teknesi ya da tavası dısarı cıkarılıyor, ve malzemeleri bu tavaya bankoda koyuyorsunuz makinenin içine kirletmemek icin.

Ayrıca gereken miktarlarda may koydugumuz icin taşma hic bir zaman olmuyor.
makineniz temiz kalıyor kısaca.
ben şimdiye kadar makinenin dış beyaz kaplamasını arada sırada şöyle bir silmekten başka bir şey yapmadım.
saygılar.

Adsız dedi ki...

Merhaba!
Bütün yazıları büyük bir zevkle okuyorum. Ben de küçük bir katkıda bulunabilirsem mutlu olurum.
Kahvaltıda yemek üzere bir ekmek yapıyorum, ve içindeki tohum ve tahıllar hem sağlıklı, hem de fazla çiğnemeyi de gerektirdiği için daha da sağlıklı oluyor!
1/16 cup sıvı yağ
1+1/2 cup su
2 cup Söke kepekli un
2 cup Piyale normal un
2/3 teaspoon tuz
2/3 tablespoon şeker
1/3 cup Eti yulaf ezmesi
1/3 cup Doğa çavdar ezmesi
1/16 cup haşhaş tohumu
1/8 cup ayıklanmış ay çekirdeği
1/16 cup susam
1/8 cup keten tohumu
2/3 tablespoon Yuva Kuru Aktif Maya

Bütün bunlar bu sıraya göre ekmek makinasına konulup,
1 Basic Program,Dark kabuk, 1.5 lb.'a ayarlanır ve piştikten sonra da afiyetle yenir!

Sevgiler,
Margot Bormann

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Margot,
tarif için çok teşekkür ederim.
Kimi eksiklerim var. Umarım yakın zamanda edinir hemen denerim.
Ayrıca daha başka tarifler de beklerim, teşekkürler şimdiden.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Mutfak robotunun içinden çıkan tariflerden bir türlü mutlu olamamış biri olarak, gazeteden keşfettiğim bu blog kurtarıcım oldu. İlk başta bu ekmekle başladım denemeye. Tek kelimeyle süper.. Sırayla hepsini deneyeceğim,teşekkürler Binnur, çok çok teşekkürler. Ellerine kalemine sağlık.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili ipek
afiyetle..
denedikce en begendiklerin hangisi bildir olur mu..
sevgiler.

eliff dedi ki...

daha once de deneyecegim diye yazmstim ama ekmek makinemi daha yeni aldim,, eee tarifler sizden tabi.. başucu blogu diyorum ben sizin blogunuza:) kolaylardan basladim tabi ise, yazılarınız zaten yureklendirmeye yetiyor beni.. dun aksam denedim bu ekmegi de.. nefis oldu gercekten.. tesekkur ederim paylasimlariniz icin.
sevgiler

Binnur A. Ö. dedi ki...

sevgili elif,
başucu blogu tanımlaman beni nasıl mutlu etti anlatamam. cok tesekkur ederim. bundan sonra da hep tatminkar sonuclar almani dilerim
sevgiler.

Adsız dedi ki...

Sevgili Binnur,
Blogunu yeni kesfettim sayilir,ama bu tarif benim ana ekmek tarifim oldu bile :) Bu ekmegin bircok cesidini yaptim, normal unla tam bugday unu karisimini, cekirdeklisini, keten tohumlusunu, hepsi de birbirinden güzel oldu. Böyle güzel tarifleri bizlerle paylastigin icin tesekkürler.
Selamlar

Binnur A. Ö. dedi ki...

Aslinda Beyza senin sayende ne düsündüm bak.
sizden gelen tarifler diye bir köse acmali buraya.
cok tesekkur ederim

Adsız dedi ki...

Bence harika bir fikir Binnur :) Eminim herkesin cok hosuna gidecektir.
Sevgiler

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Beyza, bununla işgili bir duyuru postu koyacagım siteye.
Hrhalde ilk gonderenlerden biri de sen olursun :)
sevgiler

Beyza dedi ki...

Merhaba Binnur,
bir ekmek ustasi oldugundan sana sormak istedim :)Ben Almanyada yasiyorum ve burda Dinkelmehl ( spelt flour) denen bir un cesidi var. Ekmekleri cok güzel oluyor. Acaba Türkiye´de bu un cesidi var mi? Ben internette arastirdim ama bulamadim.Eger bu konuda yardimci olabilirsen sevinirim.
Bu arada sizden gelenler bölümünü de bekliyoruz :)
Selamlar
Beyza

kadriye dedi ki...

Çok güzel bir ekmek oldu.. Bundan böyle bakkaldan ekmek alınmayacak. Diğer tariflerden ziyade bu ekmeğe bayıldım, tadı da harika.

Simple is best...

Binnur A. Ö. dedi ki...

Kadriye bakkallar okumasın bu mesajını :)
Cok sevindim bu kadar begendigine. Afiyet olsun.

Adsız dedi ki...

bınnur hanım ben makınamı bugun aldım ve bısey soracam benım makınamda 700-900GR SOMON BUYUklugu var benım hangısını seçmem gerek (sız bu tarıfte 1.5 somon demıssınız)

Binnur A. Ö. dedi ki...

İsimsize,
900 1,5 somu ayarı oluyor...