Çarşamba, Haziran 14, 2006

Ekmek ama İrmikli.....

İrmik deyince aklınıza ne geliyor?

Benim helva…

Ama artık ekmek de gelecek!!!

Meğer irmik ne yere bakan yürek yakan bir şeymiş… Tamam, ben bir ekmekçiyim ama daha öğrenmem gereken çok şey olduğunu bilen bir ekmekçiyim… Helva yapmaya yarar diye baktığım sevgili irmik bendenize bir kez daha “Ekmek konusunda olmam için daha 40 fırın ekmek yemem lazım,” dedirtti.

Hamurun kabarması için buğdayda bulunan glüten adlı bitkisel proteinin hayati bir önemi olduğunu biliyordum, ancak glüten açısından irmiğin ne kadar zengin olduğunu yeni öğrendim.

40 yıl düşünsem kum dokusunda irmik ile harika bir ekmek yapacağım aklıma gelmezdi. Öyle ya un gibi değil, un kadar ince hiç değil… Meğer glüten açısından öyle zenginmiş ki irmik, bundan sonra birçok ekmeğime az biraz irmik eklemeden olmayacak galiba.


Hepinizin mutfak dolabının bir köşesine saklanmıştır bir paket irmik… Bence o paketi ortaya çıkarın ve hemmmmen bir irmikli ekmek yapın.
Benden söylemesi.


Sırasıyla:
1 kap su
1 kaşık zeytin yağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
1+1/2 kap irmik
1+1/2 kap un
1+1/2 çay kaşığı instant maya

1,5 somun ayarında, medium kabuk rengi
….

Not: NE zamandır İrmikli ekmek yapmak istiyordum aslında. Ancak UzakKöşe Alev’in sayfasında irmikli ekmeği görünce hadi artık yap dedim kendime…Ancak Alev elleriyle şekillendirmiş, ve gerçekten emek sarfetmiş ekmeğine.

Benimki modern zamanların zamansız kadınlarına göre oldu, makinede…

Resim not:
Evin ekmek hırsızı işbaşında... Posted by Picasa

43 yorum:

Zeynep B. dedi ki...

yine ilk yorumu yazmak bana düştü ! :)
TV.deki diziye donmeden once bir bakayim dedim bir onceki ekmegin duruyordu sayfada. yorumları okuyup geri döndüğümde yeni irmikli ekmek çıktı karşıma !! Hani duvarın arkasından birden biri çıkar da korkutur seni ya, beklemezsin o anı. İşte aynen öyle oldu ! Ay! deyivermişim...
Bak bu ekmek için yarın bir irmik alayım bari. Önümüzdeki pazartesi derhal denenmek için elimin altında bulunsun !!

Zeynep B. dedi ki...

o tatlı ekmek hırsızının da ağzı sulanmış olduğuna göre, bu ekmek mutlaka denenmeli ! :)

Alev dedi ki...

Sevgili Binnur

Senin ekmeginde cok lezzetli gorunuyor. Ellerine saglik. Ben irmikli ekmegi gercekten cok seviyorum ama makinada yapmamistim. Simdi deneme sirasi bende :)

Sevgiler.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Robotcugum güldürdün beni...
BEn adamı böyle şaşırtırım işte :)
Ekmeğin kabuğu çok güzel. Ertesi gün de yedim, kesinlikle çok güzel tost yapılır bu ekmekten...

Ayrıca kesinlikle yemek yanına gidec ek bir ekmek (biliyorsun tatlı ekmeklerden muzdariptim)

Ekmek hırsızının ekmeği çalayım diye dili dışarı çıkmış gördün mü?

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgli Alev,
eğer bu ekmeği makinede deneme fırsatın olursa araba elle yapılan ile bariz bir tat farkı oluyor mu bize de bildir our mu:)
Sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba
ekmek hırsınız çok şirinmiş :)allah bağışlasın...ekmekte hani çalınmicak gibi değil haklı yani ;)sevgiler...Melek

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Mutfak meleği, benden de sevgiler:)
hırsızımız iyidir hostur da kenarından tırtıklar bırakır güzelim ekmekleri...
Sonrası bize kalıyor tabi :)

incikboncuk dedi ki...

cok güzel bir kare yakalamışsın :) seker kızına bayıldım.

Binnur A. Ö. dedi ki...

teşekkür ederim incik,
ben de bu kareyi yakaladıgıma cok sevindim o anda :)

Behiye dedi ki...

Binnurcum, benim irmik paketinin dibinde kalmış biraz:)1,5 kap çıkmaz çıkmaz malesef, ama merak ediyorum bu ekmeği..Eline sağlık, Nehir'in parmaklarını yerim ben:)

Binnur A. Ö. dedi ki...

BEhiyecim
senin kendi syfanda dedigin ekmek gibi, bu da aslında tad olarak öyle cok özel bir ekmek degil
ama yemeklerin yanına cok uygun, bildigimiz ekmeklerden.
YAni yine de denenmeli.

Rengarenk dantel dedi ki...

Blog unuzu ilkkez bugün gezdim ve çok beğendim...
bundan sonra hergün bakarım artık. Yaptığınız ekmekler bi harrika, ekmek dostu biri için çok geniş tarifler var. En kısa zamanda bi makine de ben almalıyım...

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili NAzlı,
cok tesekkur ederim.
Herzaman beklerim :)
BEnce de bir an evel makine almaya bak, cunku ekmek dostları icin gercekten buyuk kolaylık ..
BEn de senin sayfana bir anlık girdim cıktım. Daha sonra tekrar gelecegim.
Şİmdi kızım cekisitiroyr :)

Annelog Atölye dedi ki...

Binnur Merhaba:) Bir önceki tarifi dün akşam sütlü ve bol cevizli olarak denedim. Öyle de çok güzel oldu. İrmiğim olmadığı için deneyemedim bu tarifi ama aklımda, en kısa sürede yapmak istiyorum. Nehir'e kırkbin kez maşallah bu arada:)) Çok tatlı çıkmış.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Annelog,
umarım resmini çekmişssindir ekmeğinin? Çektiysen bu ekmek böyle de denenebilir ve çok güzel olur diye yazı yazardık...
Afiyet olsun...
BEn dedim ya herkesde irmik vardır diye, meger kimsede irmik kalmamış, aşkolsun hepinize yahu :)

NEyse, irmikli ekmek konusunda özellikle bildirmem gereken bir şey var.
İnsna irmiği helva ile özdeşlestirdiginden ekmeğin de tatlı olacagıı zannediyor. Ama bu tam bri sofra ekemği. Tuzlu yemeklerle gidecek türden.
HAber vereyim dedim.
NEhircik icin söyledigin sözlere de cok teşekkür ederim.
Valla Allah'a emanetler hepsi.
Allah hepsini korusun :)

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
yazılarınızı o kadar keyifle okuyorum ki anlatamam :))
Ekmeğe irmik ekleme fikride çok hoş.Özelliklede ev ekmeğine bayılan bir ailem olduğuna göre bütün versiyonlarını deneyeceğiz sanırım.
Sevgiyle kalın..

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Emine,az önce sayfana girdim ve birdenbire bir ekmek ile karsılasinca cok sevindim :)
İrmikli tarifi yaparsan yorumunu bize de bildir olur mu?
BEn de simdi senin ekmeği biraz daha yakından inceleyeyim :)

Rengarenk dantel dedi ki...

sizi linklerime eklemek isterim izin verirseniz.....
cevabınızı bekleyeceğim....

BETUL dedi ki...

Binnurcugum, son bir kac gundur makinada yaptigim gundelik ekmegimize undan azaltip 1-2 kasik irmik ekliyorum. Gercekten irmigin icindeki gluten iyi calisiyor, yaptigim ekmekler daha kabarik, ama ayni zamanda dolgun, yani ici kof safi kabuk ekmek olmuyorlar kesinlikle..Bir de farkettigim kadariyla daha gec bayatliyor ekmeklerim..

Binnur A. Ö. dedi ki...

Betulcugum
irmikten artık ekmeklerinde faydalanıyor olduguna cok sevindim.

Ama ben kendim bugun pişirdigim ve henuz sayfaya koymaya fırsat bulamadıgım ekmeğe irmik de koymayı ihmal ettim iyi mi...
:)
İrmik ekmeğin kalitesini gercekten yukseltiyor.
HEle bir de tost yap bu ekmekle, biz cok begendik tost halini de.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Nazlı,
buna cok sevinirim...
istersen bunu karşılıklı yapalım.

dilek dedi ki...

Merhaba,
Irmikli tarifi denedim fakat hic kabarmadi, oldukca sert ve yogun bir ekmek oldu :( Acaba mayada mi sorun vardi? Bildigimiz instant hamur mayasi kullaniyorum ben, dogru mu yapiyorum? Ekmek makinami buyuk bir hevesle aldigimdan beri, soke ekmek unu karisimlarindan kullaninca cok guzel oluyor ekmekler...ben kendim, tariflerden, yapinca bir turlu olmuyor. Neden olabilir acaba?
Sevgilerimle,
Dilek

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Dilek,
Benim garantili tariflerimden denedin mi?
BEnim tariflerimden hayal kırıklığına ugramıyor arkadaşlar aslında cok cok buyuk oranda.
MEseal BAth ekmegini dene. sol sutunda secme on.

MAlzemeleri sırasıyla koymuyor olabilirsin,
gerekn oranda koymuyor olabilirsin.
Önce en alta sıvılar, en üste un ve onun uzerine insant maya koyman gerek biliyorsun. Maya instant evet.
problem nerde acaba?
Her sey harfiyen uygulayıp da nasıl başarısız olursun bilemiyorum.
MAyan taze olmayabilir.

Bu arada Söke unları da ben de o kadar cok kabarıyor ki ustleri hafif çöküyor.

Sol sütundan ekmek seçip denersen bana da haber ver olur mu.

dilek dedi ki...

Merhaba,
Bath ekmegini deneyecegim. Herseyi dogru yapmak icin birkac seyden emin olayim: Yumurtalari cirpip mi koyayim? Yagi eritip mi koyayim? Seker cay kasigi ile mi? Kap olarak ekmek makinasinin icinden cikan olcu kabini kullaniyorum, uzerinde "cup" olculeri isaretlenmis. Bu arada elma sosunu yag yerine mi kullaniyorsun? Kulaga cok hos geliyor, kendimiz mi hazirliyoruz bu sosu? Ve son olarak maya paketini actiktan sonra kalirsa etkisini yitiriyor mu acaba? Acilan paketi kullanmamak mi gerek?
Cok tesekkuler sevgili Binnur, umarim bu ekmek seninki gibi olur :) Sana sonucu yazacagim,
Dilek

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Dilek,-
öncelikle bu bir tatlı ekmek onu bildirmem gerek (BAth ekmeğinden bahsediyorum)
Eğer kaşık demişssem tarifte bu yemek kaşığı ayarıdır. çay kaşığı olunca zaten çay kaşığı yazıyorum.

BAth ekmeği tatlı ekmek ve 3 yemek kaşığı şeker kullanacaksın.

Yumurtaları çırpıp da koyabilirsin, o zaman daha az koku bırakır. ama ben çırpmadan koymuştum.

Hayır yağı eritmene gerek yok.

Elma sosu dediğimiz şey aslında elma haşlaması.
Bir- iki elmayı rendele ve çok az suda tencerede (aama gercekten az suda) haşla 10 dakika , soğut, elma sosun hazır.

Elma sosu yağ yerine gecer tavsiye ederim.

MAya paketini açtığında eğer agzını iyi kapatıp buzdolabına koyarsan hic bir seycik olmaz.
BEn bir maya paketi ile her halde en az 3 ekmek yapıyorum...


İnsallah guzel olacak bu ekmeğin.
Bir de bence ekmek olayına rahat yaklaş.
İnsanın hisleri de kabarmasına engel oluyor galiba ekmeklerin :)

Adsız dedi ki...

merhaba
bugun irmikli ekmegin malzemelerini makinaya koydum ve iki saat boyunca mutfaga girmedim tam pisirmeye basladiginda bir gittim ki benim hamur hamur olmamis yani sivisi cokkk az gelmis ve un oyle kirpik kirpik duruyor. sonra tavadan cikarip yaklasik yarim kap sut ilavesiyle tekrar yogurdum ve cok hizli programda pisirdim ekmegi. biraz kucuk bir ekmek oldu henuz tadina bakamdim ama sivi miktarinin neden az geldigini anlamadim acaba tarifte bir hata olabilir mi.

Binnur A. Ö. dedi ki...

anonime,
hayır tarifteki su oranı doğru.
ancak ben her zaman karıştırma esnasında makinenin başına gidiyorum ve palete yardım ediyorum. yani eğer kenara yapışmış kalmış un varsa tahta bir sğatül ile hmurua dogru itiyorum.
BEn de bu tarif iyi sonuc verdi. aca undan una irmikten irmige nem ihtiyacı degisiyor mu?
BAzen de bir kac kaşık su veya süt eklerim gerekirse ben. KEşle karıstırma esansında başında olsaydınız makinenizin...

Adsız dedi ki...

cevabina tesekkur ederim biraz daha gec kasaydim ekmegi kurtaramayacaktim ama neyse ki kurtardim veee cok guzel bir ekmek oldu. tekrar tesekkurlerrr

Adsız dedi ki...

Merhaba, ben aranıza yeni katılıyorum. Ev yapımı ekmeğe ve değişik tatlara hayran biri olarak elime geçen her yeni tarifi denemeye çalışıyorum. Dün akşam da irmikli ekmeği denedim ama sonuç ne yazık ki olumlu olmadı ve ekmeğim çöpe gitti. Çünkü hiç kabarmadı, çok katı bir hamur oldu ve makina daha ilk aşamalardayken bile iyi karışamadı. Nerde hata yaptım acaba? Yardım ederseniz sevinirim...

Binnur A. Ö. dedi ki...

Anonim'e,
Kullandığımız irmik ve un'un kalınlığı ve marka farkına kadar bir cok sey etken olabilir. Bu durumda karısım esnasında makinenin basında durup azar azar (1er kaşık 1 er kasık) su veya süt ekleyerek makinenin ihtiyacı olan suyu, nmemi ekleyebilirdiniz).
BEn her ekmeğim icin bu işi yapıyorum. YApayalnız bırakıp gittigim ekmeklerimin akıbetinden emin olamıyorum.
Hamurun top gibi ve hafif yapışkan bir hale gelmesinde , tekne çeperlerine yapışmış un ve hamuru tahta bir spatula ile ortaya dogru iterek ve cok az su ekleyerek yardım ederseniz sonuctan memnun kalırsınız :)
Artık bir dahaki denemeye :)

Adsız dedi ki...

Cevabına çok teşekkürler.. Azmettim bugün bir daha deneyeceğim.. Şimdiye kadar epey tarif denedim, çöpe giden 2 ya da 3 ekmeğim oldu. Onun için dün tam bir hayal kırıklığı yaşamıştım. Bu akşam makinanın başına dikileceğim, sağol... (aslında hamurun katılığından suyun az geldiğini anlamalıydım, ama henüz ekmeklere müdahale edecek kadar tecrübeli değilim bu konuda, o da olacak inşallah...)

Adsız dedi ki...

Bende denedim ekmegi. keske yorumlari daha once okusaydim. Suyu az gelince su ekledim biraz, sonra biraz un derken kocaman pufidik bir ekmegim oldu. Kenarlardan tasti. Tadi cok guzel ve yumusacik. Su olcusunu 1+1/2 cup yapmakta fayda olabilir.
Serpil

Binnur A. Ö. dedi ki...

sınuctan memnun musunuz yani?
tam anlamadım :)
tadı güzelse iyidir herhalde. afiyet olsun..

Adsız dedi ki...

Sonuctan memnunum tabiki... Benim de evde 18 aylik bir yaramaz var, afiyetle yiyiyoruz ekmekleri. En yakin zamanda digerlerinide deneyecegim. Cocuklar icin olan tariflerinde devamini bekliyoruz.
Serpil

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Serpil,
seninki 2004 Aralık dogumlu herhalde
benim kız KAsım.
Bir kac hafta yokum, İzmir'e gidecegim. Sonrasında kaldıgım yerden devam insallah (senin bebişi de düşünerek :))

Adsız dedi ki...

Bizde Izmirliyiz aslinda. Bir de Kumru tarifi bulup yayinlarsan gonlumuzde ayri bir yerin olur. Onumuzdeki gunlerde Urlada yazliga gidecegiz. Oglum Egede 16 aralik 2004 dogumlu. Sizede Izmirde iyi eglenceler...
Serpil

Adsız dedi ki...

Hi Fellow! I was just searching blogs,and I found yours! I like it!
If you have a moment, please visit my yahoo anti spyware toolbar site.
Good luck!

mutlulukmutfaktagizlidir dedi ki...

Merhaba Sevgili Binnur
kaç zamandır senin irmikli ekmeğini yapmaya niyetlenmiştim, nihayet bugün büyük bir kararlılıkla yeniden tarifini aldım, birazdan deneyeceğim!
Böyle güzel bir tarifi bizlerle paylaştığın için çok çok teşekkürler, sonucu sana bildiririm! Hoşçakal!

mutlulukmutfaktagizlidir dedi ki...

Binnur,irmikli ekmeğini Pazar günü yaptım, lezzeti çok çok güzeldi ,iyi de kabardı ama biraz sert ve kuru oldu, kabuğu orta ayarda pişirdim! 1 kap su az geldi sanırım. Bu biraz da irimiğin cinsiyle ilgili galiba, ne dersin? Eğer istersen sayfamda ekmeğin resmini bulabilirsin!

Adsız dedi ki...

irmikli ekmegi dun pisirdim, pamuk gibi bir ekmek oldu. bence bu ekmek tost yapmak icin birebir.
irmikli ekmek = tost ekmegi

Binnur A. Ö. dedi ki...

Ozlem, bu iyi fikir.
zaten her ekmek tost ekmegi olmaya namzet :)

Unknown dedi ki...

keşke 2saat önce görseymşim ama artık şimden sonraki ilk işim irmikli ekmek yapmak olacak.kıvamı çok güzel görünüyor bizim evde en favori ekmek 7tahıllı oldu
inş buda beyenilir hele bi deneyeyimde yazarım buraya tekrardan

ellerinize sağlık

KatmerliKaymak dedi ki...

tahta spatula yerine silikon spatula kullanın ki haznenin teflonu sıyrılmasın