Perşembe, Haziran 08, 2006

Kabaklı-Havuçlu Esmer Yaz Ekmeği

Açıkbüfe’nin ekşili kabağı pişti dün bizim mutfakta (suyu – kokusu ve nohutun kabağa yakışması ile bizce güzel bir yemek haberiniz olsun.)

Tarifte yer alan 6 kadar kabaktan birini çaldım ve ekmekli emellerime sakladım. NE zamandır kabak ekmeği yapmak istiyordum zaten.

Şöyle bir dolandım baktım ki kabak ekmeği diyince illaki 3 yumurta kullanmış uzak ülkelerin kadınları…

Çabalarımın çoğu minik Nehir’in boğazından biraz daha fazla “mama” geçmesi için biliyorsunuz. Benim bu küçük “gurme, öz Türkçe ile tatbilir” yumurta kokusunu aldı mı burun kıvıran türünden. Zaten geçen gün dikkatsizlik eseri elimdeki minik hintcevizini (nutmeg) rendelerken sulu sütlü malzemelerin içine düşürdüm (çıkarıp attım ne yazık ki-zaten de minilmiş bir garip kalmıştı)…Bu yüzden yumurta kokusu önlemek için elimde sadece 2 büyük silah var:

Biri tarçın.
Diğeri de mahlep.

Ama her ikisi de daha çok tatlımsı ekmeklere gider.

Kabak ekmeklerinde 3 yumurtanın yanı sıra bir de minimum bir olmak üzere 2 kaba kadar rendelenmiş kabak kullanılıyor. Ayrıca fazlasıyla yağ ve yanı sıra ekmeği tatlı ekmek yapacak başka malzemeler de (tercihim bugünlerde tuzlu ekmek).

Ama biz hiç yumurta kullanmadığımız gibi sadece bir kaşık yağ ile kolestrol değerini düşük tuttuk ekmeğin (biz dediğime bakmayın, ben yani.)

Ayrıca koca 2 kap yerine 1/3 kap kabak, bir de yanına bir o kadar da havuç kullandık.
Tüm bu anlattıklarımı göze önünde bulundurursak bu bir klasik kabak ekmeği değil, kabaklı ekmek…

Yakında kabak ekmeği de deneyeceğim…
Şimdilik bu tarifi vereyim size.

1/2 kap +2 kaşık süt
1/3 kap rendelenmiş kabak
1/3 kap rendelenmiş havuç
2/3 kaşık tereyağı
2/3 çay kaşığı tuz
2/3 kaşık şeker (tercihan esmer şeker)
1 + 1/3 kap tam buğday unu
2/3 kap un
1 + 1/3 çay kaşığı instant maya


Malzemeleri sırasıyla koyun. Temel ekmek ayarında, 1,5 somun ve medium kabuk renginde makinenizi ayarlayın.


Ekmek üzerine son tahlil :) Tam buğday unundan, yalnızca 1 kaşık hatta daha az yağdan, şekerinin azlığından, içindeki kabak ve havuçtan dolayı çooook sağlıklı bir ekmek bu...

Kabarıyor ama 1,5 somundan daha küçük boyda.
Yani kendine göre kabarık bir ekmek bu. Eee tam buğday unu bu kadar çok olunca şişko dobişko bir ekmek beklememek lazım zaten....

Ancak tadına nedense ben bayıldım. Nedense diyorum, çünkü bunda esmerce ekmekleri sevmemin bir payı var mıdır bilmiyorum ..

TAdı o kadar hoş ki, beraberinde yediğim peyniri bir kenara ittim, ekmeğimin tadını tamı tamına alayım diye...
Eh artık ne diyim ben bu ekmek için.... Posted by Picasa

11 yorum:

Mutfak Robotu dedi ki...

tam buğday unu ile un arasındaki fark nedir ?
söke un ekmek karışımına kabak eklesem nasıl olur sence ?

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Aralarında baya fark var. BEn kullandığım Kalecik marka tam buğday unu paketinin arkasında yazanları aktarayım şimdilik:

İç Anadolu yöresindeki sert buğdayların taş değirmende öğütülmesiyle elde edilir. Temizlenmiş sert buğdayın doğasında var olan hiçbir madde ayrılmamakta ve hiç bir katkı maddesi kullanılmamaktadır. Karışım oranınını üreticilerin belirlediği kepekli undan tamamen farklıdır. Lİf yönünden oldukça zengin vs vs. su tutma kapasitesi sayesinde tokluk hissi verir vs vs. B vitamini daha fazladır vs.

Esasında dur bak bu markanın sayfasının adresi şu:
http://www.kalecikun.com.tr/kalecik/index.html

unlar üzerine bir yazı yazayım ben.
Çok un var zira...

Binnur Akhun Önen dedi ki...

2. cevap
Kabak nemi fazla bir sebze. Eğer Söke hazır un karışımları ile denersen koyman gereken suyu azaltman gerekebilir.
Biraz cıcık olur yoksa.
Aslında bunu Aliye'ye bir sormakta fayda var. (Söke'nin Gıda Müh. kendisi)..

Hülya YILMAZ dedi ki...

bu ekmek de ilgimi çekti şimdi. üstelik evde kabak da yok.
unutmadan defetrime geçireyim. (Nehir sayesinde biz de faydalanıyoruz)
sevgiler.

Binnur Akhun Önen dedi ki...

bir kabakcık cok bile geliyor hülyacım
mutlaka dene.

Nezaket dedi ki...

Binnur, uzun zamandir evde ekmek yap(a)miyorum. Artik zamanidir. Kabakli ve havuclu ekmek ilginc geldi. Sahi hemen yenecek turden mi oldu yoksa bir iki gun dayanir mi? Bu arada eksili kabak bizdede cok sevildi, onumuzdeki hafta tekrar yapilacak :) Sevgilerimle

munevver dedi ki...

Çok sağlıklı bir ekmek olmuş Binnur.Eline sağlık.Tam buğday unu,kabak,havuç...Daha ne olsun....

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili NEzaket, ekmek bir kaç gün dayanacak türden. Zaten esmer ekmekler biraz daha uzun dayanıyor. Ancak tam buğday unundan yapıldığı için çok aşırı kabarmıyor bunu özellikle belirtmek isterim . TAdı büyük, kendisi orta halli bir ekmekcik bu işte. Özetle tavsiye ederim. Esmer ekmek sevmeyen eşim bile, hmmm , hmmm diye diye yedi :)
YAparsan yorumlarını beklerim.
BEnden de sevgiler...

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Munevver,
gercekten cok saglıklı bir ekmek bu. Bir de icindeki yağ oranı az ya, o yüzden biraz daha saglıklı diger ekmeklere göre.
Artık elmanın vakti gecti, o yuzden yağ yerine elma sosu koyamaz oldum. HAta yaptım, elmacıklarım daha bolken alıp sos yapıp dolaba koymalıydım. NEyse artık , vucudumuzun o kadarcık yağa da ihtiyacı var.
Sevgiler.

ece arar dedi ki...

sevgili binnur, ekmeklerin kokusu burnuma kadar geldi. sırf senin ekmeklerin için sana bir gün ziyarete geleceğim, bir ekmeğin kıyısından koparıp kaçacağım :)

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Ece,
eminim ki ekmek bahane, muhabbet şahane olacak.
Beklerim mutlaka :)