Pazartesi, Mayıs 01, 2006

Yorkshire Puding puf gibi kabaran içi boş bir ekmekmiş meğer!

İzmir’e gittiğimde birçok şeyin özlemi ile nereye saldıracağımı bilemeyeceğimi az çok tahmin ediyordum. Fakat bunların başında kitapçıların geleceğini hiç ama hiç tahmin etmemiştim.

Valizimde yanımda götürdüğüm 2-3 kitabı saymazsak İzmir’den 6’sı kendime 2’si Nehir’e olmak üzere 8 yeni kitapla döndüm. Gerçi bu kitaplardan 2’sinin eski kitapçıdan alınmış 2.el kitaplar olması (ve hatta birinin babam doğmadan 2 yıl önce basılmış olması) bunların benim gözümde yeni kitap sayılmamalarını sağlamayacağını söylemek isterim.

Kitaplardan biri Prof. Dr. Arman Kırım’ın “Tazesi Makbuldür”…Bir solukta yarısını geçtiğim, anılarla yoğrulmuş damak maceralarını anlatan bu kitaptan bir adet daha alıp şu aralar evde dinlenmesi gereken bir arkadaşa hediye bile ettim.

Birkaç minik hediyenin yanı sıra bir de bu kitabı eline tutuşturduğumda “yahu niye masraf ettin,” dedi. Bense o esnada kitapçının hediye paketi telaşında fiyat etiketini iyi sökmemiş olabileceği ihtimaline takılmış, kitabı arkadaşımın elinden geri almakla meşguldüm.

İyiki de geri almışım, ülkemin enflasyon dalgalanmalarının en güzel göstergesi her halde kitapların arkalarına değişik zamanlarda üst üste- yığınak oluşturacak şekilde yapıştırılan fiyat etiketleri olsa gerek. Satıcı etiketlerden birini güzelce sökmüş, altta kalanı ise sıfırlar tarafından yok etmeyi başarabilmişti.

Şimdi diyeceksiniz ki eski fiyat az diye mi göstermemeye uğraşıyorsun? Yok yahu, eski fiyat ben aldığımdan 5,5 kat daha pahallı. Arkadaşım beni etiket yolma derdinden kurtarmak için “boş ver sökme,” derken, ben ona açıklama yapıyorum:

-Eski fiyat kalmış, ben o kadar pahallıya almadım, sen yanlış yere üzülme diye uğraşıyorum.

Uzun lafın kısası ben kitabı 2 YTL’ ye aldım, eski fiyat 11 YTL.. Hayret.

Sonra internetten baktım, Allah Allah, ideefixe’de de 2 milyon bu kitap! Nasıl olur, öyle de akıcı ve hoş bir anlatımı var ki, ayrıca damak tadı konusunda Arman hoca’dan bir sürü de ipucu öğrendim. Bir de sizlere anlatmalık bir konu çıkardım: Yorkshire Pudingi (Adına bakmayın o bir ekmek. Rosto yanına sunulmalık, krep hamurundan yapılıp fırına verilen içi boş ekmekçikler)

Yorkshire’lara geri döneceğim. Önce az önceki konuyla ilgili söyleyeceklerimi bitireyim.

İşte ben bu yüzden internetten kitap sipariş etmeyi sevmiyorum. Bu bir aptallık olabilir ama ideefixe’de bu kitapla karşılaşsam fiyatına aldanıp es geçerdim. E bir de “karşılaşsam” konusu var tabi. Ayrıca kitapçı rafları arasında dolanıp, elini bir o kitaba bir bu kitaba atmak, rasgele sayfalar açıp tüm şatafatına rağmen o kitabın senin tarafından asla okunmayacaklar, ya da bir solukta bitirilecekler listesine atılması, yani bire bir temas ve not verme sisteminin, tecrübelerime dayanarak söylüyorum, en iyi sistem olması gerçeği de var tabi.

Şimdiye kadar internetten onlarca kitap sipariş ettim. Kitapçılarda denk gelemeyeceğim kitapları bulmak adına ----örneğin “refleksoloji” nedir merak mı ettin, yap online bir tarama, bul kitabını anında ---- çoğu zaman faydalı oldu. Ama kitaplar da insanlar gibidir biraz, çok hoş bir surat, çok havalı bir kıyafet taşıyor olabilir, ama onun ne kadar derin olduğunu anlamak için alıp karşına biraz konuşman gerek… VE hatta eskilerin dediği gibi bir insanı yemekte, yolculukta ve tatilde/yatakta tanırsın en iyi (bu üç benzetmeyi gönül rahatlığı ile bir kitaba uydurabilirim kendi adıma- bir kitap sarmışsa yemek yerken de okurum, midem bulansa da yolculukta da ve tabiî ki uyumadan önce yatakta)

Velhasıl bu şehir’in kitapçılarını çok iyi bilmemek ve hatta pek rastlamamış olmaktan dolayı ne yazık ki, ya da rastlasam da Nehir benim bu yakın temas ve not verme merakıma gereken saygıyı göstermeyeceğinden, bir süre daha online kitap alışverişine mahkumum. Bunun şimdilik çok da büyük bir önemi yok aslında, en azından elimdeki kitaplar bitinceye ve bir dahaki İzmir tatiline kadar…


Gelelim Yorkshire Puding’lere…

Arman Hoca İngiltere’de okurken kendi deyimiyle gastronomik araştırmalara da dalmış… Çok milletli bir arkadaş çevresi sayesinde Meksika, Hint, Sudan ve tabiki İngiliz mutfağı hakkında ince bilgiler edinmiş. Fransız mutfağına da dalmak isteği ilk Fransa ziyaretinde Fransızların İngilizce konuşmaya karşı geliştirdikleri keçi inadı yüzünden duvara çarpmış ve İngiltere’ye döner dönmez 6 ay boyunca kendi kendine Fransızca çalışmış takıntılı bir şekilde (gündüzleri de doktora için hazırlanırken hem de). Bir daha sefer o memlekete gittiğinde artık ne sipariş ettiğini biliyor ve derdini anlatabiliyormuş. Anıları ve biyografileri işte bu yüzden severim. Beni gaza getirirler. İstediğim sıklıkta çalışamadığım İtalyanca setim konusunda kendimi Arman hoca sayesinde tekrar doping almış hissettim.

Gerçi Arman hoca son yıllarda piyasaya çıkan ev kadınlığından gurmelik mertebesine fırlamış yemek tarifçilerine biraz bozuluyor ama ben asla ve asla kendimi “gurme” ilan etmeyeceğim için hoca’nın dediği beni gücendirmedi, gülümseyerek okudum.

Hala pudinglere gelemedik. Kısaca diyeceğim o ki, Arman Kırım da bir Yorkshire tarifi vermiş kitabında. Ama esas anlatmaya değer olan bu değil. Bu ekmekçikler en iyi rosto’nun yanında gittiklerinden 5 maddelik bir Rosto yapma temel tekniği var ki onu denemeyi ve anlatmayı isterim. Ama bu bir ekmek sayfası olduğu için öncelik ekmeklere…

Bu Arman Kırım’ın tarifi:
1-1/2 bardak süt
1-1/2 bardak un
1 çay kaşığı kabartma tozu (bazı tariflerde kullanılmıyor)
3 yumurta, hafifçe çırpılmış
1 çay kaşığı tuz


Un ve kabartma tozunu beraber eleyin. Bir yandan çırparak sütü azar azar una ekleyin. Yumurtaları ve tuzu ekleyip pütürsüz hale getirin. Küçük kek kalıplarını zeytinyağı ile yağ


Bu da benim internette şu adresten bulduğum ve büyükanne’nin gizli tarifi adından dolayı denediğim Y. Puding tarifi…

4 yumurta (oda sıcaklığında)
2 kap süt (oda sıcaklığında) ya da 500 mL2 kap un
1 çay kaşığı tuz

( Ben tarifi yarı yarıya aldım. Tarifi tutturamama ya da beğenmeme ihtimaline karşı bir israf önlemi olarak. )

Robotta önce yumurtaları yarım dakika kadar iyice çırpın, sütü ekleyin bir yarım dakika da böyle çırpın. Ardından un ve tuzu ekleyin, en az 2 dakika da bu şekilde çırparak sıvı hamurun kremamsı bir hal almasını sağlayın. (Esas Yorkshire Puddingler de küçük kek kalıplarına fırında pişmekte olan rosto'nun özlü suyundan danlatılırmış, ancak ben bir miktar tereyağı parçası koymayı tercih ettim. Yağları fırında kısa bir süre tuttuğum kek kalıplarım sayesinde erittim.) Ardından hamurunuzu kek kalıplarının (muffin kalıpları) ağzına kadar gelecek şekilde hamur ile doldurup 200-205 derece civarında ısıtılmış fırına verin. Yarım saat sonra "koca kafalar" hazır.

Lafı daha fazla uzatmayayım:Sonuç harika. Bir ekmek kabartma tozu ve mayasız nasıl bu kadar kabarır? Bu tabiki iyi çırpma ve yumurta'ya borçlu olduğumuz bir şey.

Biz ekmekçiklerimizi akşam yemeğinde tükettik. Herhalde İngiliz olmadığımızdan olsa gerek bunu rosto veya herhangi bir akşam yemeği yanında damak zevkimize uygun bulmadık. Fakat eşimin saptamasına kesnlikle katılıyorum:

Kahvaltı için pişiye sağlıklı bir alternatif...Hem yağda da kızarmıyor, fırından çıkıyor.
Posted by Picasa

33 yorum:

Sibel dedi ki...

Hoşgeldin Binnur! Ekmekler şahane, bence de güzel bir kahvaltı önerisi olabilir bunlar. İnternetten alışveriş konusunda da haklısın, benim de elim mahkum, kitapları Migros'tan almayı sevmiyorum ne yapayım?!

enne dedi ki...

Selam,

acaba bu ekmekleri tek kalıpta yapsak olur mu? Benim muffin kalıplarım yok da...

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili enne,
tavsiye edilen şey küçük kalıplar. Böylece ekmek daha iyi kabarma fırsatı buluyor sanırım. Öbür türlü ideal bir kabarma gerçekleşitirse bile acaba söner mi diye düşünüyorum.
Ayrıca küçük kek kalıplarında ekmeğin iç boşluğu daha anlamlı oluyor. Öbür türlü sadece kabuk yersiniz. Boşluk kısmı önemini yitirir, yani o boşuğun içine peynir falan koyup yemek küçük kalıptan çıktığında daha hoş olur gibime geliyor.
Ama denersen bize bildir olur mu.

Adsız dedi ki...

Binnur Hoşeldiiiin!
Yediğin içtiğin senin olsun İzmir nasıldı,anlatmadın hiç.Bu arada ekmekler çok güzel görünüyor.Doğal boşluklu ekmekleri ben de severim,içine birşeyler doldurmak kolay oluyor.Ellerine sağlık.Sevgiler...

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Arzu,
izmir'i pek anlatmadım sayılır aslında haklısın ama yine de İzmir dönüşü yazdıklarım anlatanne.blogspot.com'da
NEhir'in gözünden İzmir ise hayatbirnehir.blogspot.com'da yer alıyor.
BU puding'in tavsiye ediyorum şiddetle sana :)

Adsız dedi ki...

Binnurcuğum!
anlatanne.blogspot.com'u aslında birkaç gündür açmaya çalışıyordum.''not found''ibaresiyle karşılaşıyordum.Bugün açıldı sonunda.Bütün yazılarını beğenerek okudum.Gerçekten çok içten dökülerek kaleme alınmış yazılar.Yüreğine sağlık.Hatta bir tanesine yorum yazmak istedim ancak blogger olma zorunluluğu olduğundan yazamadım.Lütfen yazmaya devam et olur mu?Bana o kadar hitap ediyor ki kalemin.Çocuların gelişimi konusunda özellikle kendimi ''yetersiz ve kötü anne''hissetmek bana özgü gibi gelirdi hep.Yalnız olmadığımı bilmek güzel.Çok uzattım biliyorum ama beni anlayacağını tahmin ettiğim biriyle yazışmak rahatlatıyor,hafifletiyor.Belki anlatanne'deki blogger olma zorunluluğunu kaldırırsın da orada bol bol felsefe yaparız:)
Haa,bir önceki Arzu da benim.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgiili Dr. Arzu,
Anlatanne ile ilgili acılamama sorununu birisi daha soyledi. Ama simdi sorun yok sanırım.

Yazdıklarımın birilerine keyif vermesi beni cok mutlu ediyor.

BEn biliyorum insanın yalnız degilmisim demek demesinin ne kadar önemli oldugunu. VE merak etme annelik ve sucluluk duygusu bir arada yürüyor gibi gözüküyor.

HEmen simdi anlatanne'nin ayarlarını herkesin yorum bırakabilecegi sekilde düzenleyecegim.
Yorumlarını bekliyorum.
Sevgiler.

Tijen dedi ki...

hosgeldin binnur'cugum,
sesini özlemisim..
anlatanne'ye de gelecegim!
tijen

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Tijen,
ilgine ve sevgine çok teşekkür ederim. Ben de sizleri özledim.
TAze "hala"nın anlatanne'de de kendine uygun şeyler bulacağını düşünüyorum :)
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

BİNNUR'CUĞUM HOŞGELDİN DEMEKTE BİRAZ GECİKTİM GALİBA.İZMİR İSTANBUL DIŞINDA YAŞAYABİLECEĞİM TEK YER,NE ZAMAN TURNEYE GİTSEK ARKADAŞLARIMA DİLERSENİZ BENİ BURDA UNUTABİLİRSİNİZ DEMİŞİMDİR AMA MAALESEF YANGINDA KURTARILACAK İLK ŞEYDE BEN OLMUŞUMDUR NEZAMAN MİDELERİ KAZINSA KOŞA KOŞA YANIMA GELİRLER VE NE YAZIKKİ ÇOK SIK ACIKTIKLARINDAN HİÇ UNUTMUYORLAR BENİ.TURNE OTOBÜSÜNE İLK YERLEŞTİRİLEN HERZAMAN BEN OLURUM :(((BU LEZZİZ PUDİNGLERİ YARIN SABAH KAHVALTISINA MUTLAKA YAPACAĞIM SONUCUN İLETİRİM İNŞALLAH BENİMKİLERDE SENİN PUDİNGLERİN GİBİ TOMBİŞ TOMBİŞ OLURLAR
SEVGİLER

Adsız dedi ki...

ÖZÜR DİLERİM ÜSTTEKİ YAZI BANA AİT ANCAK İSİM YAZMAYI UNUTMUŞUM
TEKRAR SEVGİLER
ZUHAL YALÇIN

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Zuhal,
Hoşbulduk...Evet İzmir yaşanılacak yer gerçekten. Bir gün dönmeyi planlıyorum. Ama öçnce hayat gailesi ile ilgilenmek zorundayız :)

BU arad senin pastalarına hayranım.
Sanırım marzipan ile yapıyorsun. MArzipan nasıl yapılıyor bize anlatır mısın?
Bir de y. Pudingleri denediginde lütfen haberdar et bizi. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

pudingler denendi ve sonuç çok güzel oldu ben kahvaltı için yaptım omlet ekmek havasında bir lezzet oldu hem ekmek yememiş oldum hemde omlet yemiş oldum bir taşla iki kuş vurdum yani:))tekrar ellerine sağlık resimlerini sana maille ulaştırdım.
sevgiler
zuhal yalçın

Adsız dedi ki...

Slm ben Asli,,,

Binnur hanim ekmekler cok guzel duruyor ama tarifleri o kadar karisik ve anlasimaz yaziyorsunuz ki benim gibi daha yeni mutfakla ugrasmaya baslayanlar icin anlmasi biraz zor oluyor. Rica etsem ilk basta tarifi verip sonra kendi dusunlerinizi ekleseniz. Bizede kolaylik olur. Sagolun

Binnur A. Ö. dedi ki...

Aslı Hanım merhaba,
sanırım isteginizi yerine getirmek benim icin cok zor cunku sayfamın tek amacı ekmek tarifleri degil...Sayfamı hazırlarken içimden geldiği gibi ve zevk duyarak yazıyorum....Ekmekler hem amaç hem araç...
İçimden geldiği gibi yazdığım için de bir arkadaşımla sohbet ederken yaptığım gibi "dur sana bir tarif vereyim al kagıdı eline," diyerek degil de önce vermek istedgim tarifin hikayesini ballandıra ballandıra anlatıp ondan sonra tarifi vermeyi tercih ediyorum.

Uzun metinlerim arasında hızlı göz gezdirme ile hangi paragrafın onları ilegilendirecegine karar vermek isteyenler adına metinlerde renklendirme, ve kalın ve italik karakter kullanmayı tercih ediyorum.
HEr zaman tariflerim sohbet kısmından farklı renkte veya kalın oluyorlar.
Sanırım sayfayı aşagıya dogru hızla kaydırıp ihtiyacınız olan bilgiyi bu şekilde bulabilrsiniz.
Okumak istemediginiz metinleri de es geçmiş olursunuz. Bunun sizin için kolay bir işlem olacagını düşünüyorum.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

ha ha haaaaaaa!evet ilk ekmeğimi başarıyla gerçekleştirdim.tuşlara basmaya başlamadan hemen önce bir kocakafayı meyvesuyum ve peynirle mideye indirdim.aman efendim ne mutluyum ne mutlu.mevsimle gelen mısır ekmeği de fırında, sabırsızlıkla bekliyorum..bu kocakafaları ne kadar küçük kaba koysan o kadar iyi olcak galiba.bi de ben tereyağı kısmını atlamışım pek anlamadım galiba.ama bişeyler becermek(4 kocakafa ekmek bile olsa)ne iyi geliyor insana.kuzucuk parkta babasıylayken ve bir sürü iş sırada beklerken yine de bu iyi bir mola...İzmir'den sevgiler ve tarif için teşekkürler..

Adsız dedi ki...

öncelikle sitenize bayıldım ve hem bu kadar güzel görünen, bir de o kadar kolay duran bu raifi denedim, ancak başarılı olamadım. fırını açmadığı karıştırma işleminden sonra farkettim,i acaba arada bekeldiğim için mi, kabarmamışlardır????
sevgiyle, ve bol güzel tariflerle..

Binnur A. Ö. dedi ki...

sevgili cosmolady,
şu cumlenizi anlamadım
"fırını açmadığı karıştırma işleminden sonra farkettim,i acaba arada bekeldiğim için mi, kabarmamışlardır????"

tekrar eder misiniz?
yumurtalar ve süt oda sıcaklıgında mıyı?
ayrıca pişer pişmez fırını açmadınız di mi
?
fırına birden dolan soğuk hava çökme yaratır da..

Binnur A. Ö. dedi ki...

yemyeşil
bu sevincine cok sevindim :)
afiyetler olsun
e peki mısır ekmekleri ne alemde?:)

Adsız dedi ki...

O kadar begendimki bu ekmekleri Zinnur hanımın sitesinde gördüm ve kaynakta sizin blogunuz vardı. Ne iyi etmiş o vesileyle bu blogu tanıdım. Tarirfleri ve yazılarınızı okudukça insan sıcacık ekmek tadında mis kokan bir blogla buluşuyor. Hemen denemk istiyorum y. pudingleri hemen hemen...

Adsız dedi ki...

Sevgili Binnur,

Bu tarif gercekten cok cazip geldi bana da , ellerine saglik. Ancak anlamadigim bisey var , o da : Arman Kirim 2 cup un kullanmis tarifinde, ancak sen yapmis oldugun olcuyu belirtmemissin yani ne kadar un olacagi.. Yoksa acaba ben mi gozden kacirdim ama su an bir kez daha baktim tarifine un miktarin yok, lutfen belirtirsen ben de hemen denemek istiyorum. Bir de eger muffin kaliplarina koyarsak ki kaplar biliyorsun ufacik sey, piserken tasma yapmaz mi ? Tesekkurler simdiden.
Tulin

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Tülin aslında un oranını vermisim ama süt satırının sonunda (enter ile bir satır asagıya inemeden yazmamısım)
2 kap un kullanman gerekiyor.
BU arada muffin kalıpları konusunda haklısın.
ancak 2 boy muffin kalıbı var biri gercekten coook kucuk, ki ben onlardan bahsetmiyorum. Digeri normal boy ama yine de istenen şey aslında bir nevi taşma yapması ve koca kafa olması pudinglerin.
BU arada Tekzende özel olarka yorkshire puding kalıpları gormustum ben. 10-12 milyon civarı idi 4 tanesinin bir arada oldugu kalıp.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Binnur merhaba tekrar,

Cok tsk. ederim aciklaman icin. Yarin deneyecegim bu tarifi, bugune ekmegimiz var diye yapmadim:)Ancak ben folyo kaplar var ya , hani sutlac yapar da firina koruz, iste o kaplardan deneyecegim, cunku burada o bahsettigin kaptan pek gozume ilismedi marketlerde. Ben Californiadayim, keske oralarda olaydim da hersey elimin altinda olurdu. Ben sonucu sana bildirecegim canim, umarim basarili olurum. Aslinda ben senin 3 cesit ekmek tarifini yaptim su ana kadar ve ucunden de memnun kaldik. ozellikle " 2 kapla kabaran garantili ekmek " :))

Cok cok selamlar , sevgiler sizlere , guzel ulkeme.
Saglicakla kal,
Tulin

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Tülin,
ekmekleri begenmenize cok sevindim.
Esasen bu y. puding konusunda senin de tahmin ettigin gibi özellikle bir kalıba baglı degiliz. Denemelerinden bizi haberdar et olur mu.
BUradan da oralara sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba Binnur:))
Sonunda yorkshire leri yapabildi,:)) Cokkkk guzel, pufur pufur oldular. Daha once yazdigim gibi aluminyum ufak boy kaseler icinde pisirdim,hic sorun yasamadim. Nefis tek kelime, yakin bi zamanda yine yapacam, hepimiz cok begendik evde:)) Cok tsk. ederim tekrar yardimlarin icin.
Sevgilerimle ,

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sonuctan memnun kalmana ve bunu bildirmene cok sevindim sevgili Tülin
Afiyet olsun.
sevgiler

Adsız dedi ki...

Binnur yorkshire puddig'leri bende cok severim ve roastlarin yaninda aslinda super gidiyor.Bir de yorkshire pudduing lerin basarili olmasindaki bir sir karisim en az 20 dakika bekletildikten sonra isitilmis ve yaglanmis kaliplara dokulerek yapilirsa mukemmlel sonuc cikiyor.

Ferhanca dedi ki...

Binnur, merhabalar pufidik ekmeklerini Pınarda gördüm sana geldim şimdi .Pınarda yazdım kabartma tozu kulllanmadan nasıl böyle kabardı diye .Görünüşleri mükemmel ellerine sağlık .Ben de yeni muffin kalıbı almıştım rahatlıkla bu tarifi uygulayabilirim. ellerine sağlık ,afiyet olsun..

bünyan dedi ki...

olay budur...

İZMIR EVDEN EVE NAKLİYAT ATASUN EV TAŞIMA dedi ki...

Bornova evden eve taşımacılık işlerinizi en güvenilir, sorunsuz taşıma hizmeti sunan marangozlu, sigortalı ve asansörlü taşıma yapan uzman kadrosuyla kaliteli iş çıkaran Atasun evden eve nakliyat olarak bizi seçin. Taşıma işinizi kaliteli nakliye yaparak sorun olmaktan çıkaralım.
İzmir Bornova ve tüm ilçelere evden eve nakliyat hizmeti sunan firmamız kurumsal olmakla birlikte işini iyi ve titiz yapan elemanlarla sizlere en iyi hizmeti sunar. Evden eve asansörlü olarak yapılan nakliye işi eşyalarınızın hasarsız bir şekilde istediginiz adrese teslim edilme garantisi verir.
Atasun evden eve nakliyat İzmir firması olarak bir çok firma oldugunu biliyor ve uyarıyoruz eşyanızı güvenilir ellere bırakın. Bornova ev taşımada bizlere emanet ettiginiz her eşya güvencededir.
Bornova'dan başta Karşıyaka olmak üzere İzmir evden eve ve tüm türkiyeye ev taşıma hizmeti sorunsuz şekilde verilir. En iyi evden eve nakliyat firması İzmir için bize ulaşın.
evden eve nakliyat
izmir evden eve nakliyat
İzmir Evden Eve Nakliyat
Buca evden eve nakliyat
Karşıyaka Evden Eve Nakliyat
Bornova evden eve nakliyat
evden eve nakliyat
Parça eşya nakliyat
İzmir evden eve nakliyat
İzmir Kiralık Asansör
şehirler arası ev taşıma

eylül ekmek dedi ki...

en sevdiğim kokulardan biridir.

takipçi satın al
takipçi satın al

Unknown dedi ki...

https://kizloji.com/sosyal-icerik-sitesi-2021/

Evden Eve Nakliye dedi ki...

İzmir Nakliyat Firmaları