Pazar, Nisan 02, 2006

Starter- Ekşi Maya Gün 4: Beklerken Boş durmayalım

Ekşi Maya/Starterlı Çoban Ekmeği

1 kap ekşi maya/ starter
1 kap ılık su
2 kaşık zeytinyağı
1–1/2 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
¼ çay kaşığı karbonat
1/3 kap çavdar unu
3 veya 3–1/2 kap un


Mısır unu
Susam
Zeytinyağı



1-Son 3 malzeme hariç bütün malzemeleri ekmek makinenizin tavasına koyun. Makinenizi hamur ayarında çalıştırın. (Ekşi mayanızın kalınlığı ne kadar una gereksinim duyacağınızı belirleyecek. Hamurunuzun çok sulu olduğunu düşünüyorsanız 1er kaşık olmak üzere un eklemeye devam edin. Aynı şekilde hamurunuz çok kuruysa 1 er kaşık şeklinde su da ekleyebilirsiniz.)

2-Süre bittiğinde hamurunuzu alıp hafifçe yağlanmış bir yüzeye koyup birkaç kez yoğurun, oval şekil verin. Üzerini örtün 10 dakika dinlenmeye bırakın.

3-10 dakika sonra hamurunuzu ters çevirip düzleştirin. Yağlı kağıt üzerine mısır unu serpin hamurunuzu buraya alın ardından 2,5 cm kalınlığında yuvarlak şekil vererek açın.

4-Susamlarınızı hamurun yüzeyine serpip bastırın. Fırça ile zeytinyağı sürün. Yine üzerini örtün. Ilık bir yerde 1–2 saat dinlendirin. Hamur 2 kat büyüyecektir.

5-Fırını önceden 220 dereceye ısıtın. Ekmeğinizi 10 dakika kadar bu ısıda pişirin. Ardından dereceyi 190’a indirin, 15 dakika daha pişirin. Ekmeğinizi fırından alın biraz ılımasını bekleyin. Çoban ekmeğiniz sofrayı şereflendirebilir .


Not:Biliyorsunuz ekşi maya yapmaya başladım 4 gün evvel. Ancak toplamda en az 5 gün olmak üzere 10 güne kadar oda sıcaklığında beklemesi gerekiyor bu mayanın. Ben bu süreç de boş durmamak adına size ekşi mayalı tarifler veriyorum. Eğer siz de benimle beraber başladıysanız bu işe, süre sonunda elinizde hazır bir kaç tarif bulunsun diye.


Kaynak: whatscookingamerica.net
Foto: greenpolarbear.net Posted by Picasa

2 yorum:

Safran dedi ki...

Binnurcum merakla starterin sonucunu bekliyorum, özellikle de makinede kullanıldığında vereceği randımanı merak ediyorum...Ellerine sağlık tariflerin hepsi çok güzel...

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sagol sevgili Safran,
Aslında bugun de bir tarif ekleyecektim ama olmadı. Yarın deneyerek gorecegiz bakalım bu kadar sure bosuna mı bekledik:)
Sevgiler.