Salı, Nisan 04, 2006

Türk Ekmeğini Gökde Ararken Yerde Buldum....


Brezilya karasularında Arjantin bandrollu bir gemide bir Türk denizci ile Fransız denizci kavga edip birbirlerini bıçaklıyorlar, 2 si de denize düşüyor. Şimdi bu dava hangi devletin yargısını ilgilendirir?

Bugün elimde olmadan üniversitedeki Temel Hukuk ve Sosyal Politika hocamız Dinçer Tarakçıoğlu'nu *** hatırladım. Okuduğunuz soru onun bir anfi dolusu gencin dikkatini yoğunlaştırmak için kullandığı taktiklerden biridir.

Peki nerden düştü aklıma Dinçer hoca?

Şöyle söyleyeyim: Amerika'dan gelen kitaptan Ekşi Mayalı Fransız Ekmeği tarifi yaptım: Halis Türk Ekmeği çıktı.

Bu ne "international" ekmek böyle.

31 Mart’da, mayamız hazır olduğunda denemek üzere bir Fransız ekmeği tarifi vermiştim biliyorsunuz. Tarifi tekrar etmeyeyim şimdi. Tıklayın.

Sonuç:
Az önce de dediğim gibi şu an yediğim ekmek hiç de Fransız ekmeği falan değil, bildiğiniz Türk ekmeği bu yaşasın…. Sadece bir iki nokta var bir sonraki tecrübelerde dikkate alacağım:

1-Dış kabuğu umduğumdan sert oldu. Bunu önlemek için 15 dakikada bir olmak üzere birkaç kez fırının kapağını açıp ekmeğin üzerine su serpmem yeterli olabilir.

2-Keşke hamuru 2 adet değil de 1 adet somun olmak üzere şekillendirseydim. Böylece kabuk daha az yumuşak alan daha çok olmuş olacaktı.

Kabuğun tüm beklediğimden daha sert oluşuna rağmen ekmeğin iç kısmı tamamen Türk ekmeği tadında. Üstelik katkı maddesiz.

Bir sonraki hedefim ise bu ekmeği makineden hiç çıkarmadan denemek. Üzerinde çapraz çentikler olmayıversin. Zaten kimi ekmek dostları bu tür bir tarif verdim mi bunun sadece ekmek makinesinde yapılanı yok mu diye soru soruyorlar...


***(Her halde Ege Ü. İletişim Fakültesi'nin en unutulmaz hocalarından biridir. Size kök söktürerek hukuk öğretir. Bir gün bile papyonsuz görmediğim bu hoca'nın 1. ve 2. sınıfta karşınıza zebani gibi dikilen derslerini verdiniz mi kendinizi İletişimden mezun sayabilirsiniz ---vize durumuma göre Sosyal Poilitika'dan 57 değil de 50 almam geçmem için yeterliydi. Sevgili Dinçer Hoca beni 49 ile bıraktı----.

Zaten 3. ve 4. yılda o kadar rahatlamışım ki babam anneme "ben bir daha üniversite sınavına gireceğim, İletişim fakültesini yazacağım( o zamanki adıyla Basın Yayın Y. O.) hiç ders çalışmadan okul bitiryorsun ne güzel demişti"

Geceleri onlar horuk koruk uyurken ben ders çalışıyordum ya hadi ya neyse.
Posted by Picasa

10 yorum:

ayşen tekin dedi ki...

ilk yorumunu ben yapayım.ellerine sağlık önce.
ekmeği fırında piirirken fırının alt gözüne bir yerlere küçük bir kabın içinde su koymanı öneririm.
bir diğer önerim de fırından çıkarınca su serpmen ve üzerine aliminyum folyo sarıp 2-3 dakika bekletmen yeterli
bak nasılda yumuşayacak..ama makinada yapsaydın daha yumuşak olurdu. birde hata sende değil,bu ekşi hamur kabuğu her halikarda sert yapar.
yinede ellerine sağlık,başardın.:))
sevgiyle kal,küçük kızına iyi bak.biz burada ne sebeble bulunuyoruz.bunu mail adresine yazarım.okey....

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Aslında yazmadım ama bunu yaptım , yani ilk dediğini, küçük bir kahve fincanı ile su koydum fırına. Fakat ikinci 20 dakkada koydum. Yaramadıgını düşündüğüm için de not düşmedim.
Folyo meselesi mantıkı. Bir dahaki sefere deneyeceğim.
Sevgiler.

Hülya YILMAZ dedi ki...

ne güzel ekmekler yapıyorsun. Hepsinde aklım kalıyor. yalnız, starter yapımını öncelikle denemem gerekecek...

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Hülyacım,
ben de senin kefire özendim. Hep yapmak istedigim ama ertelediğim bir şey. Belki ben de senin sayende bu sağlıkı içeceğe sahip olurum "hep" evimde.

Asortik Krep dedi ki...

Sorunun cevabını alalım lütfen..Denize düşmeseler arjantin, denize düşünce brezilya mı ..merak ettim ben şimdi :)

nurdan dedi ki...

Gerek görünümünden, gerekse anlatımından çok güzel olmuşa benziyor, ellerine sağlık. Şimdi ekmek makinesindeki denemen nasıl olacak diye merakla bekliyorum. Sanırım yakında onu da görebileceğiz.

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Asortik Krep,
Ben cevabı Brezilya diye hatırlıyorum (2 denizcinin kavga sonucu yaralı düştükleri deniz)

Yoksa Uluslararası Hukuk kuralları mı geçerli oluyordu?
Dinçer Hoca affet, hala perişanım. Ama ilk cevap konusunda kendimi daha iyi hissediyorum.

Binnur Akhun Önen dedi ki...

NUrdancım,
ekmek makinesinde daha yumuşak bir sonuç elde edeceğimi hissediyorum.
Aslında bugun onu yapacaktım ama önceden focaccia'ya şartlanmıştık.
HEp hamur olmuyor tabi.
BElki yarın denerim.
Sevgiler

aysenin dedi ki...

KEFİR"İ ŞİDDETLE ÖNERİRİM.HATTA KIZINA BİLE İÇİREBİLİRSİN.SAĞLIKLI GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUR...BEN HER AKŞAM İÇİYORUM.
BLOĞUMDA DA ANLATTIM UZUN UZUN...
SEVGİLER...

Mutfakta Zen dedi ki...

nehir'in ekmekçi annesinin yazdiklarini özlemisim!
biliyor musun eskiden gelin olan kızlara anneleri ekmek hamurundan bir parça verirmis ve o parça yillarca sürekli yeni ekmegin mayasi olur ve üremeye devam edermis!
tijen