Salı, Mart 07, 2006

Ne İtalyanı Türk Bu Türk!

İtalyanları nedense çok severim.* Ancak cadı kazanına, isim itibari ile, girmeye daha müsait görünen--- civan perçemi, tarhun otu, demirhindi gibi------ baharatları içeren yemeklerini değil…

Bu karara evliliğimin ilk günlerinde eşime ve bir arkadaşına istemeden kurmuş olduğum baharatlı İtalyan makarnası tuzağı sayesinde vardım….

NE mutlu ki en yemek yapmak istemediğim günlerde makarnaya masada sanki havyar ve şampanya varmış gibi sevinçle yumulan :) bir eşe sahibim.

Ama o gün o bile tabağı elinin tersi ile itmek zorunda kaldı.

Fakat tatlı haricinde bal kabağını damak tadımıza uygun hiçbir tarife sığdıramasam da senelerdir çevresinde dolanıp durmam, ondan muhteşem bir yemek çıkaracağımı ummam gibi aynen Italyan mutfağının da çevresinde dolanmaktayım….

Sıra elbet ekmeklerine de gelecekti ama galiba bilinç altından bir yerlerden gelen bir ürküntü var her halde, beklemekteydim….

Sonunda sayfamın okurlarından İsmail öğretmen sayesinde İtalyan ekmeklerine gelebildik (Bu beyefendiyi önceki bir post’ta da anmıştım- Çünkü bilgi ve ekmeğe ilgi bombardımanı diye özetlenebilecek bir mail atmış bana. Aklıma düşürdüklerini zaman zaman yazayım diyorum)

Kendisi Jezabella’nın blogundan alıntıladığı meşhur Italyan ekmeği Ciabatta’yı önermiş bana…

Ancak nasıl olsa o tarif orada durup duruyor ben de İnternetten başka türlü bir Ciabatta önerisinde bulunayım dedim. Zaten bu benim seçtiğim ekmek eşimin damak tadına daha çok uyacak gibi geldi. Bir kere yıktım zaten onu İtalyan mutfağı konusunda, bir kere daha yıkmayayım…:)

Malzemeler
1-1/2 kap su (iyi su olursa sonuç daha güzel olur)
1-1/2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
3-1/4 kap un
1-1/2 çay kaşığı instant maya (tarif böyle dese de ben 1 çay kaşığı kadar daha koydum)

Makineye sırasıyla malzemeleri koyun. Hamur ayarına getirin. Benim makinemde 1,5 saat sonra hamur hazır oluyor. Alıp şekillendirmeniz ve 1 saat kadar dinlendirmeniz gerekecek. Kendinizi buna göre ayarlarsanız yemek saatinde sıcak Ciabatta dilimleri ile masanızı süsleyebilirsiniz.

Not: Evdeki hesap çarşıya uymadı ve hamur bittiğinde ben elimi bir türlü tekneye sokup da işe devam edemedim. Yapmam gereken hamuru 2'ye ayırıp (ne kadar nemli olursa olsun hiç unlamadan) şekillendirip bir köşede bir saat kadar daha bekletmek, ardından 200-220 derecelik fırına yarım saatligine vermekti.

BEn hamuru tekneden alıncaya kadar olan oldu ve bir balona dönüştü bizimki...Hiç tekneden çıkarmadan ısıttıgım fırına verdim ben de...Sonuç mükemmel.

Eşime göre artık blogu kapatabilirmişim :)
Aradığımız ekmeği bulmuşuz. İşte bu Türk ekmeğiymiş, ne İtalyanı....

Ah bu ekmek hakkında yazılacak çok şey var...Ama dönüp baktım da , zaten çok şey yazmışım genel anlamda.....

Kısaca mükemmel kabaran, süngersi, az ve öz malzemeli, aslımıza en yakın ekmek :)

--------


*(Hatta) Bu ülkenin insanlarının dilini de (şimdiye kadar pek gerekliliğini ve faydasını görmesem de) öğrenmeye çalışıyorum senelerdir. Elbet bir gün bana kapılar açacaktır…

Not: Tarif Allrecipes.com'dan Posted by Picasa

53 yorum:

Binnur A. Ö. dedi ki...

Si, ho cominciato a studiare italiano (fra due mesi) e
(ho)fatto già il primo exam .

Sınavı gönderdim gecenlerde, ama henüz cevaplamadılar..BAkalım kaç almışım. Gerçi ilk aylar mesel değil, daha evelden 3 yılımı kurslarda harcadığım için ilk sınavların kolay gelmesi gerek zaten.
Yalnız bazen detaylar beni öldürüyor. mesela "vicino"... a ile mi o ile mi bitecek cümledeki hangi yapı taşına göre değişiyor biraz sorunlu...Acaba ders kitabında kimi zaman yanlış mı yaptılar diye düşünmeden edemiyorum.

Ilgaz Gürses dedi ki...

Merhaba, bir ekmek meraklısı olarak sitenizi devamlı takip ediyorum.
Bir sorum olacak, neden ekmeği teknesiyle makinede pişirmediniz de fırına verdiniz acaba?
Teşekkürler.

Binnur A. Ö. dedi ki...

incirçekirdeği (adınızı bilmiyorum)
ekmeği makinenin hamur ayarında yapıp çıkarıp şekillendirmek sonra fırına vermekti amacaım.
hamur ayarı bittiginde tekneyi çıkardım, ama o anda elimi diğer işlerimden alıp da hamuru makineden alıp şekillendirmeye vaktim olmadı...bu esnada bir yarım saat kadar daha bekledi hamurum. Çok kabarmıştı bölmeye kıyamadım.
Ama o saatten sonra makine hamuru karıp bozar diye herhangi bir programını çalıştıramadım. olduğu gibi fırına verdim.

YAni makine sadece pişirme komutuna sahip olmadığı için
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Binnur'cuğum zaten hep iyi şeyler ve icatlar tesadüfler sonucu ortaya çıkar senin ekmek te öyle olmuş.
Bende artık şekeri ve yağı ekmeklerimden her gün bir parça daha kaldırıyorum. Daha bir ekmek tadında oluyor.

Binnur A. Ö. dedi ki...

sevgili Tülin,
bizim furuncıların yağ ve şekeri öyle çokça kullandığını sanmıyorum, demek doğru yoldayız:)

Adsız dedi ki...

Binnur hanım merhabalar,
uzun zamandır takip ettiğim birkaç blog var, sizi de bu sayede tanıdım ve hemen sık kullanılanlarıma ekledim inanın günde en az birkaç kez uğruyorum, eee miss gibi ekmek kokusuna kim dayanabilir, emeğinize sağlık.
Bu birbirinden güzel bloglar sayesinde, ekmeği çok seven biri olarak bende ekmek makinesi alanlardan biriyim, her nekadar zaman zaman çöken ekmeklerim olsa da makinemden çok memnunum, her bir yeni ekmek deneyişimde sonuç ne olacak diye merakla beklemek bile çok heyecan verici.
Size danışmak istediğim bir konu var, yine internet ortamında dolaşırken rast geldiğim ekmek mayalamayla ilgili, starter (ön maya) diye bir teknik olduğunu öğrendim, daha az maya kullanarak daha kaliteli ekmek yapımından bahsediyordu bu yazılar. Sizin bu konuyla ilgili herhangi bir bilginiz varmı, hiç bu şekilde bir ekmek deneyiminiz oldumu merak ettim.
Çok uzun oldu lütfen kusuruma bakmayın, başarılarınızın devamını dilerim.
Teşekkürler.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Nurdan hanım merhaba,
evet starter'ı denedim. Linki bu:

http://ekmekkokusu.blogspot.com/2005/11/trk-ekmeinin-sabir-isteyen-macerasi.html
YA da size başka bir yol göstereyim. merak ettiğiniz bir konu benim blogumda daha önce ele alınmış mı anlamak için en tepede bir arama kutusu var oraya yazın kelimenizi sonra search in this blog dügmesine basın.
Fakat içte bu ciabatta ekmeğinin yerken eşimle, dedik ki starter'a artık hiç gerek kalmadı...Aynı starter ile yapılmış türk ekmeği gibi oldu bu ekmek..
Ama denemek isterseniz siz bilirsiniz.. BEn starterlı ekmeğimin tadından öyle fazla memnun kalmadım aslında.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Nurdan hanım'a ikinci cevap
karışık bir anlatım olmuş önceki.
ciabatta gercek türk ekmeğini andırıyor, starter ile yaptıgım ise andırmıyor demek istedim.

Adsız dedi ki...

Binnur hanım yanıtınız için çok teşekkür ederim, verdiğiniz linki inceledim, birkaç gün öncesinden yapılan hazırlıklarla uzun emekli bir iş, tabii sonuç da bunlara değecek nitelikte olmayınca bir daha yapası gelmez insanın.
Bir sitede bu tür mayalanma ile ilgili bir kaç teknik önerilmiş, bunlardan birkaç gün önceden hazırlanan ön mayadan ziyade bir gece önceden hazırlanan İtalyan Biga diye bir starterden de bahsediliyor, daha kısa sürede hazırlanan bu starterle hazırlanmış bir ekmeği ekmek makinesinde denemek isterim, sonuç her ne olursa olsun göze alarak tabii :))
Ayrıca yukarıda görünen ekmeğiniz de müthiş olmuş, onu da denenecek tariflerimin arasına ilave etmeliyim.
Sağlıcakla kalın.

Binnur A. Ö. dedi ki...

NUrdan HAnım,
bu Itaşlyan Biga Satarter'I ile yapılan ekmeği denediğinizde sonuçtan bizi de haberdar eder misiniz...

Adsız dedi ki...

Tabiiki denediğim zaman, sonuç hakkındaki düşüncelerimi bu başlık altında sizlerle paylaşırım..

Adsız dedi ki...

ÇOK GÜZEL BİR BLOG. ÇOK BEĞENDİM TEKRAR GELECEĞİM. SEVGİYLE KALIN.

Adsız dedi ki...

Merhaba Binnur!Ben bugün güne sade bir ekmek yapma fikriyle başlamışım.Baktım sen de öyle yapmışsın.Ama ben dedim ki'makinede pişiririm,hiç öyle uğraşamam'.Sen misin böyle diyen!..Ekmek mayalanma aşamasındayken elektrik kesildi:(Aynen seninki gibi tekneden taşacaktı.Elektrik gelince yetişemedim,makine bir güzel tekrar kardı ekmeği.Ben yine de ekmeğimi kurtardım ve oda ısısında mayalandırıp fırına attım.Şimdi pişiyor.Bakalım ne olacak?Sevgiler...(bir adaşım var takipçin,o yüzden ben artık dr.diye imzalayacağım)

Hülya YILMAZ dedi ki...

ben esmer ekmekleri severim ama ecdekiler beyaz ekmeği tercih ediyorlar. ben de bunu makinede bir deneyeyim.
Bu arada kadınlar günün kutlu olsun

Adsız dedi ki...

Yeni bir ekmeğinizi de bizlerle paylaşmanıza vesile olabilmem beni çok memnun etti. ve ekmeğiniz gerçekten bembeyaz görüntüsü ile tam bir Türk ekmeği.

Bu ekmek işi okulda da beni farklı bir ilgi odağı haline getirdi. Her hafta arkadaşlardan "en son neli ekmek yaptınız?" sorusuna muhatap oluyorum. Ve şaşırıyorlar. Bu kadar çok çeşidi nereden buluyorsun diye. Ve meraklı arkadaşları "Mis Kokulu Ekmekler" e yönlendiriyorum.

Burada paylaşmak için okuduğum tariflerden farklı olarak yapıp denediğim bir şeyimiz oldu mu diye düşündüm. Ve geçen hafta arkadaşlara yeni ekmeğim hurmalı demiştim ki çok beğendiğim bir ekmek olmuştu. (Keşke ben de sizler gibi fotoğrafını çekseydim!)

Aramalarım sonucunda
http://www.oburkedi.com/2005/11/hurmali_ekmek_1.php
ve
http://sibelinkahvesi.blogspot.com/2005/10/hurma-ekmei-keki.html
bunları bulabildim.

Benimki bunlardan farklı idi. Ve makinede yapmıştım. Normal ekmek malzemelerine 1 yumurta eklentisi ve bip sesinden sonra da doğradığımız yarım bardak hurma. ve makinenin tatlı ekmek ayarında... Eşimle bayılarak yediğimiz yumuşak tatlı bir ekmeğimiz olmuştu.

Allah ağzımızın tadını bozmasın!
Kadınlar gününüz kutlu olsun!

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Woelfin,
ben de iade-i ziyarette bulundum. 1 ayda ne kadar iyi bir çıkış yakalamışsın. TEbrik ederim...Zamanım azdı çok inceleyemedim, sonra tekrar gelecegim. Sevgiler

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Dr. Arzu,
aslında ben de sana bu sıfatını -titrini kullanmanı tavsiye edecektim. BEn de karıştırıyorum ikinizi.
Ayrıca ekmeğin nasıl oldu sonuç hakkında da bizi bilgilendirsene ...

Binnur A. Ö. dedi ki...

Hülyacım
Sonucu bize bildirsene. Evdekiler bu ekmeğe benimkiler kadar çok tezahürat yaptı mı mesela?

Binnur A. Ö. dedi ki...

İsmail öğretmen,
hurmalı ekmeği ne zamandir ben de denemek istiyorum. AKtarların önünde durur neyin ekmeğe gideceğine kafa yorarken verdiğim sabit kararlardan birisi, her seferinde bu oluyor.
Ancak eşim tatlı ekmekten gına getirmiş gib davranıyor son zamanlarda.
O yuzden erteleyip duruyorum.
YAkında yaparım ama. Çünkü hurma son derece beselyici bir gıda maddesi. Kızım için denemeliyim.
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim, ben de size her zaman huzurlu ve mutlu geçecek bir hayat dilerim

Adsız dedi ki...

Ah Binnur!Ekmeği daha önce hiç fırında pişirmediğim için sıyı düşük tutmuşum.Pişti ha pişti.Kalın katur kutur kabuklu bir ekmek oldu ama içi yumuşacık ve lezzetli.Eşim ''Bundan ancak bayat ekmek pizzası olursa ağzımızı parçalamadan yeriz''dedi.Ben de bu ekmeği Bayat Ekmek Pizzası olarak değerlendireeğim.Hiç denedin mi?Harika oluyor.Bayat ekmekleri değerlendirmek için sık kullandığım bir yöntem.İstersen mail ile yollarım tarifi.Sevgiler.

Adsız dedi ki...

merhaba binnur,
tarif süper,ev ekmeği gibi kendim yoğurup,mayalanmasını bekleyip direk fırına versem bu şekilde sonuç alır mıyım acaba?
tşk
svg
aRzU

Adsız dedi ki...

MERHABA BİNNUR
BENDE DÜN KOCA CARREFOUR DA SÜTTOZU ARAYIPTA BULAMAMIŞKEN BU SABAH SİTENE GİRİP BU YAZIYI VE RESMİ GÖRÜNCE PEK SEVİNDİM.SENİNDE ÖNERİLERİNE KULAK VERİP CTESİ SİNBOMU ALDIM.BANA İLK KULLANIMDA YAPMAM GEREKENLERİ SÖYLERSEN ÇOK SEVİNİRİM.BİR DÜNYA AÇIKLAMAYA ŞÖYLE BİR BAKTIM AMA GÖZÜM KORKTU.BU MAKİNANIN PÜF NOKTALARI VARSA SENDEN ÖĞRENMEK İSTERİM.ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.

3/06/2006

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Arzular,
lutfen soyadlarınız ya da baş harflerini adınızın sonuna ekleyin, karıştırıyorum hepinizi. (Bir dr Arzu'yu artık karıştırmıyorum)
Bu ekmek elde de aynı sonucu verir mi şüpheliyim, ama neden olmasın....Bir denemekte fayda var..
Ayrıca Dr Arzu'dan bu sefere ben tarif rica ediyorum. Bayat ekmek pizzasını ögrenmek isterim.
Son olarak yeni makine almış arzu'ya:
ÖZel bir püf noktası yok.
sadece malzemeleri söylediğimiz sırayla koyman gerek: sıvılar aşağıya un ve maya en uste.
Emin oldugun bir tarif ile başlamalısın. iyi kabaran bir tarif ile. Böylece hayallerin ilk denemede yıkılmaz.
Aylardır olusturmakta oldugum siteyi özetlemem çok zor şimdi Arzucum. BEnim öve öve bitiremediğim tariflerden birini denemeni tavsiye ederim. Ama su an hangisini önereyim kararsızım. Cünkü damak zevkine gore sen seçeceksin.
Sol sutunda aylara gore arşiv var. oradan her seye bir göz at istersen.
Ama bence bu kadar ugrasmana gerek bile yok.
İste bu İtalyan ekmeğini dene mesela ilk olarak.
Sevigler tüm Arzulara...

Adsız dedi ki...

Yaa evet seninde işin zor bu kadar Arzuyla :))Aslında benim hiç Arzu tanıdığım yok ama bu bloğu Arzular çok seviyor galiba :))Ben yeni makina alan Arzu bu tarifi makinadan hiç çıkartmadan yapsak olmaz mı diye sormak istedim.2 denemem oldu ve doğrusu hiç uğraşmadan ekmek yapmak hoşuma gitti.Yeni hevesle belki :)bunuda tamamen makinaya bıraksak bir sorun olur mu ???

Binnur A. Ö. dedi ki...

arzu p:cigim
bir dene ve sonucu bana da bildir lutfen.

Binnur A. Ö. dedi ki...

PAndora,
ekmeği sevmene sevindim. Bildiğimiz ekmek işte ama bu bildiğimizi tutturmak baya zor oluyor ya ondan cok övdüm.

Adsız dedi ki...

Binnurcuğum
Merhaba!Bayat ekmek pizzasının tarifini mail olarak gönderdim,bir bakarsın.Sevgiler.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgli Dr. Arzu, henüz mailime bakamadım, harika bir tarif yazmakla mesguldum ama yine de sayfama girip not düşen var mı diye bakmadan edemedim. Alır almaz denemeye çalışacağım. Bu arada sana karşı mahcubum açıklayayım.
Senin sebzeli peynirli ekmeği denedim ben. Ama eşimin eve geç geleceği bir akşam.. VE o akşam makineme bir şeyler oldu döndüremedi çarkını bir turlu. Bozuldı anlayacagın. Cok canım sıkıldı. GEcenin kör bir saatinde, makineden çıkarıp malzemeyi, hiç de havamda değilken yoğurmaya başladım. Kızım da uyandı, elini yıka ına koş derken fırında olmasını beklemek vs sinirlerim bozuldu..Eşim ertesi gün makinemi düzeltti. Çark alttan sıkışmış. Onu açtı.
Ama ben ekmekten soğudum ve ne fotosunu çektim, ne de ekmeği bitirdik.
Küçük muffin kalıplarında yaptım ve sert oldu galiba.
Öpüyorum.
NOt: Pırasalar da yumuşamamıştı...
Sen yapıp resim cekersen yayınlarız ama..
Sevgiler.

Hülya YILMAZ dedi ki...

Ciabatta’yı ekmek makinesinde yaptım. Bütün malzemeleri tekneye koydum ve standart programı seçtim. Az önce çıktı. Eşin çok haklı bizim beyaz unlu ekmeklerimizin lezzeti.
Sünger gibi kabarmış. Güzel bir ekmek oldu. evdekiler kahvaltıda yiyecekler.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Hülya ve Arzu P,
BEnim bu ekmeği tamamen makinede denememe bir türlü fırsat olmamıştı. Ama Arzu P gibi bir kac arkadas makieden hiç çıkarmadan yapsak sonuç nasıl olur diye soruyordu...
Hülyacım denemeni paylaştığın için teşekkür ederim. Sonucun aynı oranda başarılı olmasına sevindim çünkü ben de bazen başka işlerimden dolayı fırına koymaya , 2-2 iş yapmaya üşenebiliyorum.
Sevgiler.
Afiyetle..

Adsız dedi ki...

Merhaba Binnur hanım,
hatırlarsanız birkaç gün önce İtalyan Biga starter ile ekmek yapmayı deneyeceğimden bahsetmiştim size. Bu süre zarfında iki ekmek denemem oldu ve sonuçtan memnun kaldım. Şöyleki herkesin damak tadı farklıdır malum, fakat bu tam benim istediğim gibi sık dokulu ekmek oldu, yanlış anlaşılmasın pufuduk süngerimsi yumuşacık ekmekler benim de hoşuma gider fakat sık dokulu ekmekler daha doyurucu ve az tüketildiği için daha hoşuma gitti sanki.
Bu arada benimde yeni bilgilendiğim bir konuyu sizinle paylaşmak isterim, belki siz de biliyorsunuz ama yine de söyliyeyim, dün bir blogda bir ekmek makinesi kullanıcısı kek denemesini 12 numaralı programda yaptığını yazmıştı, bende aynı makineleri kullandığımız için sadece pişirme özelliği olabilirmi diye heyecanla bir kek çırpıp tekneye döktüm ve 12 nolu programı çalıştırdım, sonuç gerçekten çok güzel oldu. Bunu sizinle paylaşmak istedim zira bu başlıkta adı geçen çok güzel mayaya gelmiş ciabatta ekmeğinizi bu programda pişirseniz nasıl olurdu acaba diye düşündüm birden de.
İyi günler.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Nurdan hanım,
Hülya Yılmaz Ciabatta'yı standart programda denemiş ve memnun kalmış...BEn de bundan sonra boyle deneyeceğim.
KEkinizin tarifini bize de versenize.
Ayrıca biga starterlı ekmeğin starterindan itibaren tüm tarifini de verirseniz biz de deneriz.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba Binnur,
doğruyu söylemek gerekirse yaptığım kek belli bir tarife bağlı kalınarak yapılmış değil, hemen o anda elimde olan malzemelerle denediğim birşey, 2 yumurta, 1 bardak şeker, bir bardak süt, yarım bardaktan biraz fazla sıvı yağ, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya, aldığı kadar un, akıcı olacak malum, biraz kuru üzüm, biraz kuş üzümü, biraz da ceviz bunları güzelce karıştırıp makinenin teknesine yoğurma bıçağını çıkarıp yağlı kağıt serdim ve içine hazırladığım malzemeyi koydum 12 nolu programda da pişirdim. Ekmek makinesinde ilk kez denediğim bu yöntemin başarıyla sonuçlanması da ayrıca beni mutlu etti.
İtalyan biga startere gelince, internette ekmek yapımıyla ilgili araştırma yaparken ulaştığım http://www.ruki.org/artizanekmekler.htm adresi yılların emeğinin, bilgi ve deneyimlerinin derlenip aktarıldığı bir site, ve gerçekten okudukça bilmediğim birçok şeyi öğrendim, İtalyan biga ile ilgili denemelerimde burada verilen tariflerle üç aşağı beş yukarı benzer, onları da şimdi yazmaya kalkarsam bayağı bir uzun olacak ve epeyi yer işgal edecek, ayrıca denemelerim devam etmekte, olmazsa bir başka yorumda da onlardan bahsedebilirim. Şayet zamanın olurda siteyi inceleyebilirsen belki ilgini çeken birşeyler bulabilirsin.
Sevgiler.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Nurdan,
Ruki'nin sayfasını biliyorum. Emeğini gerçekten takdir ediyorum. Ancak onun sayfası nasıl olsa orada Türkçe bir başvuru kaynağı olarak duruyor diye ben başka sitelerden (yabancı) araştırıp yazıyorum. BAzen de kendim üretiyorum tabi.

Fakat arada onun sayfasından da alıntı yapmak ta zarar yok..

KEkin için yağlı kağıt kullanman ilginç geldi bana. Acaba kağıtsız yapışır mıydı?

KAğıttan ayırman kolay oldu mu?

Bir de yaptığın şeylerin şöyle havalı bir resmini çekersen yayınlarız , yer kaplamak falan diye düşünme. Sizden gelenler köşesi açmayı düşünüyorum zaten.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Sevgili Binnur,
tabiiki yabancı sitelerden yeni tarifler denemek çok ilginç ve güzel olmalı, yabancı dil bilmenin bu yönünü çok seviyorum, istediğin bir konuda araştırma yaptığında birçok veriye ulaşabiliyorsun. Maalesef bu tür beceriden yoksun olan ben, iyiki sizler varsınız diyorum ve bu güzel paylaşımlarınızdan çok şeyler öğreniyorum.

Ekmek makinesinde ilk defa denediğim kekin altına yağlı kağıt sermemin sebebi, yapışma endişesi değil de (teflon olduğu için büyük ihtimalle yapışmayacaktı), ekmek makinemin ısısı biraz fazla gibime geliyor, zira light seçeneğini seçtiğim halde ekmeklerimi oldukça kızarık çıkardığı için, üstelik kekin şeker oranı fazla malum daha kolay yanabilir diye, en azından yağlı kağıt bunu biraz engeller diye düşündüm ve o sebeple koydum. İyiki de koymuşum kağıdın arasından birazcık sızan hamur tahmin ettiğim yibi yanmaya yüz tutmuştu. Fakat piştiğinde kağıttan çok rahat çıkarttım.

Aslında sonucundan memnun kaldığım denemelerimi resimlendirip sizlerle paylaşmayı bende çok isterim, tabii önce dijital bir fotoğraf makinesi almam gerekecek, hatta biraz elimi çabuk tutsam daha iyi olacak, zira bu ekmek üretme hevesine kaptırmışken kendimi :)))

İyi hafta sonu tatili dileklerimle.

Adsız dedi ki...

Sevgili Binnur,
Ben de bu güzel ekmeği denedim bugün. Ve gerçekten methettiğin kadar varmış! Ben geceden malzemeleri koyup sabaha hazır olacak şekilde makineyi ayarladım ve standart programda pişirdim. Çok az kepekli unum kalmıştı (1/2 cup cadar) onu ekledim beyaz un yerine. Varlığını pek hissettirmiyordu ama olsun, gene de çok güzeldi. Sanırım bu benim günlük ekmeğim olacak. Ellerine sağlık tekrar!
fatma

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Fatma,
sayfamın sana günlük ekmek tarifi kazandırmasına cok sevindim.
Afiyet olsun.

Adsız dedi ki...

Merhaba Binnur,

Ben de dün senin tarifini denedim ancak sonuç umduğum gibi olmadı. Tüm malzemeleri programladım ancak akşam eve geldiğimde ortası çökük kenarları kule gibi yüksek bir ekmeğe rasladım. Mayayı senin tarifindeki gibi 2,5 küçük ölçek koydum,doğru mu? Sanki mayası çok gelmiş gibi içi de elastik bir yapıya sahipti.Ne dersin?
Teşekkürler,
Mutlu

Binnur A. Ö. dedi ki...

Mutlu merhaba,
ben küçük ölçek olarak değil de çay kaşığı olarak vermiştim ölçüyü.
İlk defa bu ekmek için "başarısız" yorumu alıyorum.
Sanırım bu da maya fazlalılığına bağlanmalı...Ölçekler çay kaşığından fazla sanırım...

YA da acaba mayanın tarihi eski mi?

Böyle güzxel bir ekmeği bir kere kötü sonuç aldığın için denemekten vazgeçme bence.

Ancak senin dediğin gibi bir çöküntü için problem fazla sıvı koymak da olabiliyor...
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Sevgili Binnur,

Tarifi tekrar çay kaşığı ölçüsü ile deneyip sonucunu mutlaka bildireceğim. Teşekkürler,

Mutlu

Adsız dedi ki...

Merhaba Binnur
Ben de senin takipçilerindenim yeni aldığım makinamda 3. deneme olarak italyan ekmekğinin denedim ama ben de Mutlunun sorunuları ile karşılaştım.O işte olduğu için görebildi mi acaba bilmiyorum ama hamurum çok cıvık olmuştu işlerin yolunda gitmeyeceğinin o zaman anladım ama sabredeyim dedim ve benim de ekmeğimimn kenarları çok kuru ortası çökük ve içi de elastik olmuştu eşim zorladı kendini yemek için sen yaptın ben yemezmiyim dedi ama ben yeme dedim pek hoş değildi tadı yani.ben de acaba ekmek makinalarımızın içinden çıkan ölçü kaplar mı birbirinden farklı diye düşündüm mayayı 2 çay kaşığı koymuştum ondan mı oldu dedim işte anlayacağın bunu ben bir Binnura sorayım o daha iyi bilir dedim.Diğer sorum sa böyle istediğin gibi olmayan tutturamadığın ekmekleri nasıl değerlendiriyorsun ben atmak istemiyorum ıslatıp kuşlara vereyim dedim eşim bitiremez kuşlar dedi ben de böyle her yapamadığım ekmeği kuşalra verirsem bizim buranın kuşları yakında obez obez gezerler dedim.:))neyse uzatmayalım sana kolaygelsin bu başarısızlık beni yıldırmayacak ve devam edeceğin denemelerime hepsinde de kapını çalacağım yorumlarımla.

Binnur A. Ö. dedi ki...

sevgili nursen
esasında ekmek pisirmenin altın kuralı gerekirse mudahale etmekde yatar.
yani eger hamur cok cıvıksa birer kasık olmak kaydıyla yavas yavas un eklenir, cok kuruysa birer kasik olmak kaydiyla sıvı eklenir..
ancakl bu tarif herkes de cok basarilydi. neden sen de oyle oldu anlayamadim.
bir daha denersen makineye müdahale etmeni tavsiye ediyorum.
sevgiler.

B5 dedi ki...

Ci fa molto piacere vedere le Signore Turche esercitare la cucina Italiana!
Complimenti!
Ben de Turkce yi unutmamaya calisiyorum! Ve ogretmeye calisiyorum.
Korlere sesli kitap yapma projesi duyurusu icin TESEKKURLER!!!
: )

Adsız dedi ki...

Sevgil Binnur,
bu tarifini dün denedim. harika pofur pofur bir ekmeğim olduğu. ancak bemyebaz bir ekmek elde edemedim. ben söke un'un tam buğday ununu kullandım. sebeb o olabilirmi, senin kullandığın un ne marka, yada hangi çeşit un kullanıyorsun. paylaşırsan çok sevinirim. şimdiden teşekkürler,

Binnur A. Ö. dedi ki...

anonim'e
bu ekmek bildigimiz beyaz unla yapılınca beyaz oluyor. tam buğday unu daha besleyici olsa da bu ekmeği bir de beyaz un ile denemenizi tavsiye ederim.

bu arada ben de bu tarifin tam buğdayla da başarılı sonuc verdigini ögrenmiş oldum teşekkürler..

Adsız dedi ki...

Sevgili Binnur,
Tam buğday unuyla da inan harika yumuşacık, köpük gibi bir ekmek oldu. çok beğendik, ve kesinlikle tavsiye edebilirim.

ama en kısa zamanda normal un ile de deneyeceğim. çok teşekkürler.

hülya

Adsız dedi ki...

evet, beyaz un ile de denedim ve sonuç çok daha başarılı. ben hamurun mayalanmasını ve pişirmesini makinada yaptım sonuç çok güzel. Ancak yumuşacık pamuk gibi bir ekmek elde ediliyor ve ekmeyin makinadaki hacmi nedeniyle kesilmesi ve servis için hazırlanması zor. o yüzden, beyaz unla, sadece hamurun mayalanma işini makinaya yaptırdıktan sonra, alışkın olduğumuz somon şeklini vererek fırında pişirince mükemmele ulaşmış oldum! tekrar tekrar teşekkürler bu güzel tarif için.

Binnur A. Ö. dedi ki...

afiyet olsun
geri bildirim icin tesekurler

Adsız dedi ki...

selam 1ay kadar oldu bende sınbonun ekmek makınasını aldım.bırkackezın dışında ekmeklerım kapbarmıyor .iyi sonuç alamıyorum .benden cok eşım neden ıyı olmuyodiye üzülüyor.vede bana taktık verıyor şöyle dene boyle dene dıye .acıkcası şevkımkırıldı.bazende çöküyor .lütfen yardımve onerilerınızı beklıyorum.

Adsız dedi ki...

merhabalar ben yaşmaya kullanıyorum acaba bundan dolayımı ıyı sonuc alamadım.yazılarında pek çogunu okudum.ben once unu,tuzu yagıve enson sudaerıtılmış şekerlı mayayı makınaya katıyorum .yanlış yöntemmı ,eksik olanı soylermısınız.lütfen

Adsız dedi ki...

Binnur hanım demınki sorularıma ılaveten suyu ılık kullanmak nedece doğru olur bırde ekmektarıfınde beyaz ekmek tarıfını uyguluyorum doğrumudur.sınbonun 4705 modelının.ayrıca ekmeklerımde ıyı sonuc alamasamada neden ekmekler sıyah olur acaba. ayrıca sıtenızıde bugun keşfettım ellerınıze saglık cevaplarınızı beklıycem

Adsız dedi ki...

Once cok sgl emeklerin icin. Ben kap sozune takildim bu kap olcusunu bana verebilir misin binnurcum. Tum yorumlara verdigin yanitlari okudum cay kasigi acikliga kavustu burda tatli kasigi cay kasigi oldugu icin karistirabiliyoruz ozur canim. Tek bu kap neye denk geliyor benim makinam tefal. Seni yordugum icin cook ozur dilerim

Adsız dedi ki...

tariflerinize bayıldım ilk defa ekmeğe benzeyen ekmek yapabildim çocuklar yiyorlar şu an çok teşekkürler :)