Cuma, Mart 03, 2006

"Buttermilk" Ekmeği

Yayıkta yapılan tereyağından artakalan sıvıya İngilizcede buttermilk deniyor(muş).
Bir çok tarifte karşıma çıkan bu kelime kimi sözlüklerde “yayık ayranı” olarak açıklansa da bu bana pek tatminkar bir cevap gibi gelmemişti.

Yine de Eker’in yakınlarda piyasaya sunduğu yayık ayranını “buttermilk” içeren herhangi bir ekmek tarifini hayata geçiririm düşüncesi ile alıp eve getirmiştim birkaç sefer. Neden eve getirdim diyorum, çünkü daha ötesine geçemedim. Ayrana fena dadandık her seferinde.

Aslında iyi ki güzelim ayranı o şekilde değerlendirmişim çünkü buttermilk’in aslında çok farklı bir şey olduğunu anlamam biraz zaman aldı.

Bu bahsettiğim ürün bizim ülkemizde paketlenip satılmıyor. Ama ne gam. Çünkü onun yerine geçecek bir şey öğrendim internet denizinde bugün.

1 kap yağsız veya az yağlı süte 1 kaşık limon suyu koyun. 10 dakika bekletin. Buttermilk’iniz hazır….

Sütü kestirme mantığına dayanıyor, ilginç ama yine de ben deneyeceğim.

Süt kesilmedi. Zaten canı isterse olur böyle şeyler sütün :)
Kolları sıvadım. Tekneye sırasıyla şu malzemeleri koydum:

¾ kap buttermilk (dilimden utanmıyorum-dilimi çok seviyorum. Bunun Türkçe karşılığını bilmiyorum. Köylerde veya tereyağı üreten sanayi terminolojisinde mutlaka bir adı vardır herhalde..)
1-1/2 kaşık zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1-1/2 kaşık şeker
2 kaşık süt tozu
2 kap beyaz un
1 çay kaşığı instant maya

İnanılır gibi değil ama benim unum bitti. 1-1/2 kapını beyaz un, yarım kabını da tam buğday unu ile yaptım bu yüzden. Belki de böyle daha güzel olacak.
Bekliyorum.

Zaman doldu… Ekmeğimin tadı çok güzel. Ancak eğer siz de tarifi tam ölçüleri ile yaparsanız ekmeğin çok kabarmadığını düşünmeyin. 2 kap un ile ancak bu kadar kabarır ekmek… Üstelik benim ekmeğimde yalnızca 1,5 kap beyaz un bulunuyor…
Ben son zamanlarda ekmek atar olduk diye unu az tuttum (aslında kargalara atıyoruz, tam olarak ziyan olmuş sayılmıyor). İsterseniz malzemeyi tam olarak 2 katına çıkarın. Ama lütfen sonucu bana da bildirin. Bazı ekmekler malzemeyi katladığınızda hayal kırıklığı yaşatabiliyor. Bu durum buttermilk ekmeği için de geçerli mi bilmiyorum… Posted by Picasa

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Binnur!Gnderdiğim tarifi beğenmene sevindim.Evet haklısın doktor olup da bir kenara uzun süreli çekilmek doğru değil.Ama çocukların belli bir yaşa kadar anneyle büyümesi çok önemli.Benim nasıl olsa diplomam elmde,istediğim zaman çalışırım ama çocuklarımın annesiz geçirdiği günleri geri getiremem.İşte böyle de anaç bir düşüncem var.Pırasalı ekmeğimi sorarsan evin bütün erkekleri tarafından kahvaltı masasından silindi süpürüldü.Ben de kıyısından yapışabildim ama.Ağzımızda ezilen çörekotları,hafiften yakan karabiber...nefisti.Sütü kestirirken kaynar olması gerekiyor,seninki öyle miydi Binnur?Bir de kayınvalidemden görmüştüm,kaynayan 1 litre süte 1 çay kaşığı kadar limon tuzu koyuyordu.O da aynı işi görüyor.Sevgiler.Nehir'e de kocaman öpücükler:)

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Arzu,
aslında yanlış bir cümle kullandım sanırım. Evet süt kestirmek kaynatarak oluyor. Bunu ricotta peyniri imal ederken anlamıstım (italyan loru- bir gun onun da tarifini vereceğim.) Ama ben elma suyu koydugumda süte yinne kesilir gibi oluyor. O mantıkla oyle yazım. Fakat elmada bu işi pektin yapıyor olmalı..
Annelik konusunda sarfettigin laflar benim de icimin rahatlamasına neden oldu. Cunlku ben de su aralar evde oturan bir çalışanım.
NE meslekte oldugumu sorarsan cok cevap var: Gazetecilik- televizyonculuk esas meslek ama son yedi yılda ögretmenlik yaptım para kazanma yolu olarak :) ve severek de tabi, yanlıs ifade kullanmak istemem. O arada dergi'de de yazdım gerci. Ama esas olarak gazeteciyim. Tekrar dönmek istedigim meslek biraz o gibi. Simdilik evden yazarak az cok "yazar"lık tutkumu tatmin ediyorum. Yemek tarifi veriyor gibi gözüksem de yazıyorum işte...
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Binnur, ben bu ekmegi dün gece iki ölcü ile yaptim ( 2,5 c beyaz un + 1,5 c tam bugday unu.)Tikiz kalmadi, güzel kabardi. Icinin kivami da gayet iyi oldu. Sadece evde olmadigi icin süt tozu kullanmadim. (Bu arada süt tozunun görevi ne, biliyor musun?)

Sadece benim ekmegim biraz acimsi oldu. Daha dogrusu zeytinyaginin tadi hemen farkedildi. Sanirim sectigim zeytinyagi bu cesit bir kullanima uygun degil; ya da miktari abarttim ben, 1 kasik zeytinyagi iki ölcü icin yeterli gelebilir. Tek aksilik de bu oldu aslinda.
Kahvalti icin -dedigim gibi, benim hatam- biraz acimsi ama, bol salatali, domatesli ve peynirli bir ögleden sonra sandvici icin cok leziz bir ekmek. Tarif icin tesekkürler. (Ekmegin icini görmek istersen, fotograflari var.)

Makine ayarlari:
beyaz ekmek - orta kizariklik - 3:50 dakika.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Mine,
denemeni paylaştığın için teşekkürler...
Süt tozu ile ilglili soruna bugün sayfaya yerleştirdiğim yeni yazım ile cevap verebilmişimdir umarım.

Zeytinyağı yerine elma sosu da koyabilirsin eğer hoşnut kalmadıysan.

Sevgiler.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Mine,
yukardaki cevabımda yazmayı unuttum. Evet resmini de gonderirsen cok sevinirim.

Unknown dedi ki...

Sayın binnur hanım yayık ayranı ile (ki ona yağı alınmış yayık ayranı denir) kesilmiş sütun suyunun alâkası yoktur, kesilmiş süt peynir altı suya eş değerdir. Saygılar.

Unknown dedi ki...

Unutmadan birşey daha söyleyeyim yoğurdu yayikta döndürüp üzerine çıkan yağ (tereyağı) alındıktan sonra oluşan yayik ayranı ile de yağsız peynir yapılır. Bu arada adım zeki sütçü değil bilgisayarcıyım ama çocukluğumda annen bunları hep yapardı hatta yayik elektrikli değil testidendi onu yere yatırır baş kısmını kucaginiza alır bir ileri bir geri sallayarak yayik yaparsınız evin küçüğü olarakta bu tür işler bana kalırdı e malûm evde kız yok 5 erkek var :)
Saygılar.

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.