Cumartesi, Şubat 04, 2006

Ekmek veya Muffin Unu Karışımı- Hazır edin bir köşede hep beklesin....

Çeşitli markaların hazır kek unu karışımlarını (mesela geçen gün Aliye’nin göndermiş olduğu Söke Kek un’u ile leziz bir browni yaptım) görmek-kullanmak aklıma bu tür bir ekmek un karışımını neden evin bir köşesinde emrime amade beklemesin düşüncesini getirdi ve … VE İnternet kazanına kepçemi daldırdım….

Artık bizim de bir “Ekmeklik- Muffinlik hazır un karışımımız” var (en azından şimdilik tarif olarak, isteyen uygulayabilsin diye).
Var ama bunu hayata geçirmeden önce bir bakın bakalım mutfağınızda 3 kiloya yakın hacmi olan hava almaz bir kap var mı? (Sanırım Tupperware’in bu hacimde ürünleri var).

Tabi tarifi illa bu ölçüde uygulamak zorunda değilsiniz. Ben yarı yarıya koyacağım her şeyi mesela…

12 kap un
6 kap şeker
4 yemek kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı karbonat
2 yemek kaşığı tuz

Bütün malzemeleri iyice karıştırın. Hava almayacak bir kapta saklamayı unutmayın, bir de kabınızın üzerine bir kağıt yapıştırın hangi tarihte hazırladığınıza dair. Çünkü un mixinizi 6 ay içinde tüketmeniz gerekiyor.

Tabi isterseniz şekerin yarısını beyaz yarısını esmer şeker olarak da koyabilirsiniz.

Peki bu karışımla bir somun ekmek yapmak için ne yapmalıyız?

Tarif:
3 kap Un Karışımınız
1/2 kap sıvı yağ
2 yumurta
3-4 kaşık süt veya meyva suyu (ihtiyaç duyarsanız)
1 kap sebze veya meyva (kurusu veya yaşı-o da yapacağınız ekmeğe bağlı)
Ayrıca baharatlar, koku vericiler fındık veya ceviz koymak da yine size kalmış
.

Orta boy bir kaseye un karışımınızı koyun, ortasına bir çukur açın.
Sıvı içeriği ayrı bir kapta bir araya getirin- çırpın.
Un kasesindeki çukura sıvı içeriği döküp karıştırın.
Hamurunuzu ekmek somunu kabına dökeceksiniz ve orta hareretli bir fırında 50 dakka kadar, ya da ekmeğin içine batırdığınız kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirmelisiniz.

Peki bu un karışımı ile muffin yapacaksak:
Muffin kaplarına, hamur kapları 2/3 oranında kaplayacak şekilde döküp 15-20 dakika kadar pişirin. Ya da kürdan testine güvenin.

Bu un karışımı ekmek makinesi için değil tekrar hatırlatayım. Sanki kek yaparmışçasına akan bir hamur ile fırınınıza verebileceğiniz bir tarif bu. BEn kalpli kek kalıbında yapmayı düşünüyorum mesela....

Posted by Picasa

2 yorum:

Adsız dedi ki...

12 kap un 6 kap şeker doğru mu

Binnur A. Ö. dedi ki...

evet dogr, bu bir kavanoz karısım, gerektikce kullanılıyor.