Cumartesi, Ocak 28, 2006

Karnıyarık Böreği

Tepsi böreğine alternatif bir börek yaptık dün teyzemle…

Hazırlama esnasında orada olmasaydım kesinlikle milföy hamuru ile yapıldığını iddia ederdim…

Yufkanın bu kadar güzel sonuç vereceğini, bu kadar hoş bir görüntü elde edebileceğimizi hiç tahmin edemezdim…


Malzemeler

Sos Malzemesi
4 yufka (16 adet börek çıkar)
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yumurta sarısı
1 çay kaşığı karbonat

İçi:
5 adet sosis, ince dilimlenip bir taşım kaynatılmış
Yarım demet maydanoz
300 gr. Beyaz peynir
Yarım bardak çekirdeksiz zeytin
Yarım veya bir bardak kaşar peyniri rendesi

Hazırlanışı:

Tek bir yufka yayılır, her tarafına fırça ile sos sürülür.
2. yufka üzerine kapatılır.
Önce dörde, sonra tekrar dörde bölünür(Yufka dairesini pasta dilimi gibi 8’e bölmüş oluyorsunuz).
Üzerleri tekrar hafifçe soslanır.
Geniş kenarına harç koyulur.
Kalın bir sigara böreği gibi, 3 parmak eninde sarılır.
Yağlanmış tepsiye dizilir.

Bütün börekleri dizdikten sonra tekrar fırça ile üzerleri soslanır. Sonra börekler boylamasına, sanki karnıyarık yapar gibi en az 3 cm kesilir (yarılır).

Ardından parmaklarınız yardımı ile bu yarık genişletilir. Üzerlerine 2 kenarına birer parça minik doğranmış domates, ortasına da biber konur…
Arzuya göre çörek otu, susam serpilerek. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırına verilir. 20-25 dakikada, börekler kızarıncaya kadar pişirilir.

Biz sofraya bir de sarımsaklı yoğurt getirdik… Böreklerin tam göbeğine döküp yedik

Not:Çeşitli harçlar kullanılabilir. Örneğin talaş böreği gibi havuçlu bezelyeli, etli de yapabilirsiniz...

Posted by Picasa

14 yorum:

pandora dedi ki...

Hımm, bunu kesin yarın (Pazar) yapmalıyım, söyleyeyim eşim yufka alsın pazardan bugün.. Rüzgar Hanım'ın da hoşuna gider sanırım :)

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Pandora,
yaptığın zaman sonuç hakkkında yorumlarını bekliyorum. Bakalım bizde gördüğü tezahüratı sizde de görecek mi?

yemekvebiz dedi ki...

Nasil guzel gorundu gozume simdi bilsen, yufka bulmak sorun burada,
filo yufka ile ayni basariyi elde edermiyim bilmiyorum, olmazsa kendim yufka acayim bir gun deneyim, elinize saglik.
Afiyet olsun.
Zeynep

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Zeynepcim,
bu tarifi milfy hamuru ile denesene.
Derin dondurucudan çıkardıktan sonra biraz ılımasını bekle ondan sonra merdane le biraz aç. Dilediğin gibi sar ve üzerine çentik at. Sanırım benzer sonuç, hatta daha bile iyisi elde edilebilir...
Sevgiler.

Sibel dedi ki...

Ne güzel görünüyor! ben tabi ki bezelyeli havuçlu versiyonunu tercih ederim:)) Ellerinize sağlık !

Adsız dedi ki...

yufkayı 8 e böldükten sonra , 2 şer yufkayı mı saracagız.yani teker saracaksak 32 borek cıkacak. 4 erli saracaksak 8 cıkacak ama bu sefer kalın olacak.2 serli sanırım dimi...
svg
arzu

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Arzu,
2 yufka üst üste iken keseceksin ya, böylece zaten üçgenlerin 2 yufka üst üste olarak hazır eline gelmiş olacak, öylece sarmalısın...

pandora dedi ki...

Sevgili Binnur,

Bugün annemle babam hazır beni ziyarete gelmişken hemen gittim yufka aldım , biliyorsun hastayım ne zamandır (hatta grip değil faranjit olmuşum, sonunda doktora gittim iyileşmeyip daha da kötüye gidince), o yüzden yapamamıştım böreği, biraz önce yedik börekleri, amanın acayip bir sükse yaptım yani :) Annem aldı tarifi, o da yapacak artık :) Teşekkürler tarif için, çok beğendik biz :)

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Özlem/PAndora
ben de niye sesi solugu çıkmıyor diyordum. Bu kadar kötü hasta oldugunu bilmiyordum. GEcmis olsun. Böregin işe yaramasına da cok sevindim. Anneler bizi begenmisse herkes begenmis demektir :)

pandora dedi ki...

Hay Allah, "Özlem" olmaktan kurtulamadık yine, "Umut" diyecektin ya hani :) Benim annem beğenmezgil annelerden değildir hiç, yaptığım şeyleri beğeniverir zaten :) Ama tarifini sorması önemli tabii, babamla birlikte yaptıkları börek seanslarına alternatif oldu bu :)

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Umut,
Senin adının Umut olduğunu çok iyi biliyor beynim aslında ama bazen bana oyunlar oynuyor ve mahcup oluyorum. Kusura bakma.Seni öncelikle kızının adı ile hatırlıyorum demek :) Biliyorsun bir başka Rüzgar daha vardı annesinin adı Özlem olan. Sanırım ikinci adım olan Özlem'e torpil geçiyorum biraz. Oysaki Umut adını da çok severim. Öztürkçe'nin en güzel kelimelerinden biridir.

(arap yada fars kökenlisi Ümit oluyor biliyorsun :))

pandora dedi ki...

Bu böreği 3. kez yaptım, pek sevdim ben bunu :) Bir gün mantar soslusunu da yapacağım, benim siteye koyarım belki :)

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Sevgili Pandora (Umuttttt :))
MAntar soslusu harika bir fikir. BEnim eşim mantar soslu pizza yapar da bayılırz. (MArketlerde satılan hazır çorba poşeti gibi mantar sosundan bahsediyorum)
Cok sevdigin bir yemek cıkarmıs olmana sevindim. Cunku elimin altında binlerce yemek tarifi var ama ben genelde otomatiklestigim seyleri yaparım.
Demek bu borek de oyle oldu.
Sayfana koydugunda yorum yazacagıma emin olabilirsin :)

Evden Eve Nakliyat dedi ki...

Harika valla.şu an iş yerinde ciddi ciddi acıktım.Göz hakkından dolayı bana göndermelisiniz :)