Cuma, Aralık 09, 2005

Yok Yok Ekmeği

Elimde bir sürü un çeşidi var ve muhtelif denemelerimden ağzımın payını aldım ki her unun eti yenmez (demem o ki her undan hele ki sadece o un ile yapılacaksa iyi sonuç elde edilmiyor ne yazık ki)
Ama ben besleyici değerlerinden dolayı depoladığım soya ununu, çavdar ununu, mısır ununu, yulaf ununu hepsini hepsini kullanmak istiyorum…
O halde biz de bir Yok Yok ekmeği yaparız.

(bu ekmeğin içinde 4 ölçü kabı un olmasından ve bu unların arzuya göre değişebilir olmasından dolayı Cafemoonlight blog sayfasının sahibi Aynur hanımın ekmeğinden ilhamla yapıldığını bildirmeliyim)

1 tatlı kaşığı limon suyu (c vitamini ekmek kabartır)
1 kaşık zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
1 kap ılık su
1 kap ılık süt
(Makinenizin ekmek tavasına bunları dökün)
Üzerine
Yarım ölçü kabı mısır unu
Yarım ölçü kabı çavdar unu
Yarım ölçü kabı yulaf unu
Yarım ölçü kabı soya unu
1 ölçü kabı Kepekli un
1 ölçü kabı Beyaz un
(Toplam 4 kap un)

Onun da üzerine
1 tatlı kaşığı kadar instant maya

Karıştırma bittiğinde kavrulmuş susam ve keten tohumu( bu 2. sini pek kavurmayın vitamin değeri azalmasın)

3 saatlik programa ve 2 lb’ lik somun boyutuna, medium ısı ayarlayın.

Sonuç:
Aman Allahım, nasıl bu kadar çıtır kabuk ve enfes lezzet bir ekmek yaptım ben…Tek kusuru tepesinin pişirme sürecinin sonlarına doğru çökmesi… Yine de yeterince kabarık ve şekersiz kek gibi harika bir ekmek çıktı ortaya…Bir daha sefer sırf kabuğundan daha fazla elde etmek adına muffin kalıplarında yapacağım….Mutlaka deneyin….

Günün Şarkısı: Robbie Williams - Feel

Posted by Picasa

4 yorum:

ÖZLEM&RÜZGAR dedi ki...

Ekmeğim makinada sabırsızlıkla bekliyorum.Tarifi biraz değiştirerek uyguladım. Umarım güzel olur.
Sonucu sizinle paylaşırım.

ÖZLEM&RÜZGAR dedi ki...

ekmeğim harika olmuş.
ben içine susam ve çörek otu atmıştım.birde çavdar ve yulaf unu yerine kepekli ve normal undan 1,5 ölçü kullandım.nefis olmuş.
teşekkürler

Binnur Akhun Önen dedi ki...

Ben de Özlemin yaptığı gibi deneyeceğim bu ekmeği... Deneye deneye ne çok öğreneceğimiz var.

Susam konusuna gelince, ben bir şeye (salata üzeri gibi) susam koyacaksam yağsız teflon tavada susamları önce bir kavuruyorum. Böylece kokusunu daha iyi veriyor. Sen de öyle mi yaptın Özlem?

Özlem&Rüzgar dedi ki...

Binnurcum; susamları yağsız teflon tavada kavurdum ateşten almama yakın çörekotunu ekledim . Ekmek pişerken etrafa mis gibi çörek otu kokusu yayıldı.
Bu arada eşim de ekmeği çok sevdi.
Sevgiler...