Salı, Kasım 29, 2005

TÜRK EKMEĞİNİN SABIR İSTEYEN MACERASI


İnternet'te Allrecipes. com’dan aldığım bir Türk ekmeği tarifi geçen gün beni çok heyecanladırdı. Denemeye karar verdim. Önemli olan gidip satın almak değil ama aynısını yapabilmek değil midir....

Ama öncelikle starter denen ve 4 gününüzü alacak bir başlangıç mayasına emek vermeniz gerekiyor /Üzgünüm bu kelime için Türkçe bir karşılık üretilmemiş. Başlangıç mayası dersek çok yanlış olmaz gibi)

Cumartesi günü başladım, Salı günü ekmeğimi yedim:
Starter tarifi şöyle:
Ağzı kapatılabilir bir kaba yarım bardak (veya ölçü kabı) un ve ¼ bardak su koyun. İyice karıştırıp üzerini kapatın, oda sıcaklığında bir gece bekletin.
Ertesi gün yine aynı oranlarda un ve su ekleyip aynı işlemleri yapın (bir gece daha beklemeye alın)
Bu işlemi 3. gün de tekrarlayın ve bir gece daha bekletin. 4. gün ekmeğinizi yapmaya başlayabilirsiniz.


Hamur:
Genişçe bir kapa 2 bardak ılık suyu koyun
İçine 5 çay kaşığı kuru maya, 1 çay kaşığı beyaz toz şeker ekleyin ve 10 dakika bekleyerek mayanın kremsi bir hal almasını sağlayın.
Starterınız azar azar maya karışımına ekleyin.
4 bardak un ekleyin 2 çay kaşığı tuz ekleyin. Karıştırın.
Kalan 2 bardak unu da yarımşar bardak olarak yavaş yavaş ekleyin
Kıvama geldiğinde unlu bir yüzeye alın yumuşak ve elastik oluncaya kadar 8 dakika yoğurun.
Hamurun üzerine biraz un serpip kuru bir örtü örtün, 2 kat şişinceye kadar bir kenarda bekletin.
Hamuru tekrar unlu yüzeye alıp kısa bir süre yoğurup havasını alın ardından 2 ye bölün, her parçayı 2–3 dakika daha yoğurun.
Hamurlara bildiğiniz ekmek gibi oval şekil verin.
Yağlı kâğıda biraz mısır unu serpin. Hamurları yerleştirip üzerlerine un serpin ve kuru bir bez örtün. Ilık bir yerde dinlenmeye alın ve 2 katı kadar büyümesini bekleyin.
Bu arada fırını 200 dereceye ısıtın.
Ekmekleri 30–40 dakika kadar pişireceksiniz (ancak baktınız ekmekleriniz oldu, o kadar beklemek zorunda değilsiniz) ancak ilk 15 dakika da 3 kez üzerlerine su serpmeniz gerekiyor. Fırından çıkardıktan sonra tabiî ki ılımasını bekleyin, eğer bekleyebiliyorsanız (beklemekte fayda var yoksa hamur olur ekmeğiniz)

Peki tüm bu emeğe karşın sonuç ne?

Ne yazık ki tarifi en azından un anlamında tam olarak takip edemedim. Beyaz unum işlemin sonlarına doğru bitti ve son yoğurmalarda kepekli ekmek koydum. Ayrıca Tarif 220 derece diyordu deneyerek öğrendim ki bu ısı fazla. O yüzden ben size 200 dereceyi önerdim. Tabi ki bir fırıncı ustası gibi bildiğimiz Türk ekmeği şeklini de veremedim ama sonuç olarak elime sığacak büyüklükte sempatik melez ekmeklerim oldu (neden mi melez- hem beyaz hem de kepekli undan dolayı) Ama çok hoş bir tecrübeydi. Dün gece yatarken eşime “Yarın büyük gün, Starter’ımın 4. günü ve ben ekmeğimi yapmaya başlayabileceğim…” diyecek kadar ..

Bir daha yapar mıyım? Bilmem düşünmem lazım. Her an evin içinde tehlike arayan emekleyen bir canavar ile ellerinin bu kadar uzun süre hamurda kalması stres yaratıyor. Ben makinede Türk ekmeği yapmaya çalışsam daha iyi galiba….


Malzemeler
1 - 1/2 ölçü kabı un (4 gün boyunca yarımşar ölçüler şeklinde eklenmek üzere)
3/4 ölçü kabı su (4 gün boyunca yarımşar ölçüler şeklinde eklenmek üzere)
5 çay kaşığı aktif kuru maya
1 çay kaşığı beyaz şeker
2 ölçü kabı ılık su (45 c)
6 ölçü kabı un
2 çay kaşığı tuz

Not: Sonraki günlerde değerlendirebileceğim, buzdolabına attığım dünya kadar hamurum oldu. Sağlıklı bir seçim değil belki ama aralarına peynir koyup poğaça gibi kapatıp yağda kızartınca sonuç harika oldu. Bu işlemi fırından alabileceğiniz ekmek hamurları ile de yapabilirsiniz. Bu kadar zahmet çekmeden..... Posted by Picasa

6 yorum:

şule&hatice dedi ki...

Siteniz çok güzel. Evde ekmek yapmak benim de çok hoşuma gidiyor ve sürekli değişik tarifler denemek istiyorum. Ben elimde yoğuruyorum ekmeğimi ve fırınımda pişiriyorum.

sule
mekanimizmutfak.blogspot.com

Adsız dedi ki...

merhaba bu tarifi allrecipes.de gormustum ve yakinda deneyecektim..benim icin ugrasiniz bir tavsiye niteliginde oldu..ekmek konusunda tamami ile denenmis tarifler olarak betsy openneer.in tum kitablarini hararetle tavsiye ederim.butun kitaplarinin tum tarifleri denenmis ve her zaman harika sonuclar aliyorsunuz.
amazon.da satin alabilirsiniz.
betsy openneer

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Feyza
hemen Amazon'dan betsy openneer'i arattım. Ancak acaba bir eksik harf veay fazla harf mi var acaba bulamadım.

Adsız dedi ki...

uzgunum mesajnizi yeni gordum evet bir harf atlamisim

"betsy oppenneer"

Adsız dedi ki...

Sevgili Binnur,
Ben Tulin, sanirim hatirladin beni, California"dan. En son "ici bos ekmek " yapmistim :) O gun bugun hep kolayima gelen birkac tarifler yaptim (senin tariflerinden) Ancak, sana yorum birakamadim, yogun bir hayat temposu malum!! Mesela ""guzelim ekmek, misir ekm." denedim, gayet guzel oldu:)
Canim ,ben bu aksam senin " Turk ekmegi"ne vuruldum:) ama ne vurulmak:))hemen denemem lazim bunu . Ancak 6 cup un dan yapilan bir ekmek cok koskocaman bir ekmek mi oluyor acaba?? Yani 1 hafta ayni ekmegi yemek zorunda kalmayalim :))) Ne dersin.Simdiden cok cok tsk. ederim Binnur sana, bu arada kitabin cikmis , sitenden okudum. Kocaman tebrik eder, en guzel dileklerimi yolluyorum sana. Allah kismet ederse 1 ay sonra Ist. ailemi gormek icin orada olacagim:)
Tulin

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Tulin,
bigayı kesfettim kesfedeli boyle 5 gun suren ekmek yapımlarına veda ettim.
biga inan ki aynı işi goruyor.
son gunlerde bigalı ekmeklere takmıs durumdayım. eksi maya ise eksi maya iceriyor ama gunlrce eksitmeye gerek yok, 12 saat kadar bekletmek yeterli. sen benim bigalı ekmek tarifine not dusmussun zaten. ama o yumurtalısı. bugun vakit bulursam yumurtasız baska bir versiyonunu daha ekleyecegim.
sayfamdan faydalanmana cok sevindim.
afiyetle :)