Cumartesi, Eylül 08, 2007

Tenor Ekmeği

Madem sevdiniz, bigalı tariflere devam.
Üstelik önceki seferden hazırladığınız bigadan bir kullanımlık kadar biganız artmıştı. Biganın buzdolabındaki ömrünün 1 hafta olduğunu geçen seferden biliyorsunuz. Süre dolmadan ikinci tarifi vermem biraz bu yüzden.

Ayrıca bir başka nedenim daha var.
Biliyorsunuz biga bir İtalyan ön-mayası. İtalya deyince aklımıza gelen yüzlerce kavram ve isimden birisi elbette Pavarotti.
Dünya üzerinde bir çok insana ariaları – operayı sevdiren Pavarotti eşsiz sesinin yüzlerce kaydını insanlığa hediye ettiği 72 yıllık bir yaşamın ardından aramızdan ayrıldı.

Pavarotti çoğumuzun karşısına ilk defa bundan tam 17 yıl önce, yani 1990 yılında İtalya’da gerçekleştirilen Dünya Futbol Kupasın’da çıktı.
Kupa’nın açılış töreninde Puccini’nin Turandot Operası’nın final parçası Nessun Dorma’yı seslendirerek kitleleri büyüleyen Luciano Pavarotti bir gecede opera dünyasının dünyaca bilinen popüler yüzlerinden biri olmuştu. Kendi adına elde ettiği bu kazanç kitlelere kazandırdığı aria dinleme mutluluğunun yanında hafif kalır diye düşünüyorum.

Pavarotti ile tanışmam 90’ların başında bir yılın yazının bittiği günlere denk gelir. O günden hatırladığım detaylar İstanbul’dan gelen tanıdıklarımıza Çeşme taraflarında yazlık baktığımız, o esnada “üzüm artık gidiyor diye üzülüyorum,” türü espriler yaptığımız ve ortaya birdenbire çıkıp arabanın atmosferini değiştiren Pavarotti kasedi.

Birkaç gün içinde babam bir Pavarotti kasedi ile çıkageldiğinde haftalar sürecek bir A yüzü bitti B yüzünü dinleyelim döngüsü içine girdiğimi, zaman zaman gidip gidip ara verdiğim İtalyanca kursunun da katkısı ile arialara eşlik ederek ev halkını az çok bezdirdiğimi de unutmuyorum.

Kendisini dünyaya tanıtan söz konusu aria’dan bahsetmek isterim biraz.
Müzik terimleri ile konuşamam ama hissettiklerimi anlatabilirim: Nessun Dorma sakin ve huzurlu başlar, yavaş yavaş yükselir finalde dinleyene müthiş bir coşku ve haz verir. Bu hazzı meşhur icracının yüzünde de okumak mümkün (youtube link) .

Sözler ise bir futbol kupasına bile uyacak kadar esnektir. Besteci Puccini, ya da Turandot operasındaki başrol oyuncusu Prens, ya da Pavarotti (hangisi derseniz deyin) şöyle demektedir:

Kimse uyumayacak!
Prenses sen bile
Soğuk odanda
Yıldızları seyredip aşk Ve umut ile titrerken
Ama sırrım bende saklı
Adımı kimse bilmeyecek
Adımı dudağına konduracağım
Işıklar parladığında
Öpücüğüm seni benim yapan sessizliği bozacak

Koro: Kimse adını bilmeyecek
Ve ne yazık ki bizler ölmeliyiz

Kaybol gece
Ve dağlar arasındaki yıldızlar
Şafakta fethedeceğim! (fethim var)


Bu ölümsüz eseri Pavarotti’ye uygularsak koronun dediklerinden biri doğru, evet hepimiz ölmeliyiz..
Ancak kimilerin isimleri asla unutulmayacak.
Ne güzel- ne büyük şans….

Nessun dorma, nessun dorma ...
Tu pure, o Principessa,
Nella tua fredda stanza,
Guardi le stelle
Che tremano d'amore
E di speranza.
Ma il mio mistero è chiuso in me,
Il nome mio nessun saprà, no, no,
Sulla tua bocca lo dirò
Quando la luce splenderà,
Ed il mio bacio scioglierà il silenzio
Che ti fa mia.
Il nome suo nessun saprà E noi dovrem, ahimè, morir.

Dilegua, o notte! Tramontate, stelle!
All'alba vincerò!


Şimdi de sıra Bigalı ekmekte.
Fakat ünlü tenor Pavarotti’nin babasının da bir fırıncı olduğu notuyla….

Yarım kap biga (önceki Bigalı tarifte hazır ettiğiniz orandan arttırdığınız bigayı buzdolabına kaldırmıştınız. Ekmeği yapmaya başlamadan bir saat kadar önce kalan bigayı dolaptan çıkarıp ılıtın)
Yarım kap süt
2 kaşık yoğurt
1 çay kaşığı tuz
2 kaşık kadar kaşar rendesi
2 kaşık domates rendesi
2 kap un
3 kaşık irmik
2 kaşık yulaf ezmesi (evde yoksa öneli değil)
3 çay kaşığı susam
2 çay kaşığı instant maya
Malzemeleri sırasıyla makineye koyup temel ekmek ayarında çalıştırın.

32 yorum:

Adsız dedi ki...

Birnnurcum, ohh ne guzel ilk yorum benden.
Hele ilk Biga mi yapayim bugun de, bunu da denerim , cunku artmis eksi mayam var, gunahmi olsun yani, ekmegi yaparak sevap olsun di mi ?? :))
Eleerine saglik canim, pek bi guzel burada hersey .. Tulin

Tijen dedi ki...

Ellerine sağlık Binnur'cuğum,
Her şeyiyle...

Binnur A. Ö. dedi ki...

Tulincim ekmek gibi nimet var mı?
elbette o biga çöpe gitmemeli. hem cok da begeneceksin sonucu. bize bildirirsin tenor ekmeği mi daha iyi yoksa digeri mi?

Binnur A. Ö. dedi ki...

Tijencigim cok tesekkur ederim. Bir gun buralara gelebilsen de beraber ekmek bölüşsek...

Adsız dedi ki...

Binnurcum, hele bugun eski BIGA bitsin, sanirim yarina yapacam bunu da:)) Elbette sonucu paylasir ,mukayese ederim iki ekmek arasinda:)
Sevgilerimle canim,
Tulin

Adsız dedi ki...

Canim merhaba,
Yaptim ayol bunu da:) Vallahi bizi de ekmekci ettin burada:)) Binnurcm, cok guzel oldu bu Biga ekmek de. Dogrusunu soylemek gerekirse biz her iki ekmegi de cok begendik,. Zaten birinci Biga ekmek 1.5 gunde bitti:)Kisacasi ayirim yapamayacagim, ozellikle sordum esime ve ogluma ve ayni yaniti aldim onlardan da.. ikiside muhtesem tatta ekmek. eSIM BANA DIYOR KI surekli " bir daha dunyaya gelsem yine Turk kadini ile evlenirim, marifet Turk kadininda"" ne nam birakirmisiz amma :)
Canim , bu arada HAYIRLI RAMAZANLAR diliyorum hepinize, bol bol ekmekli, pideli ve bereketli olsun insallah:)
Sevgilerimle koskocaman sana
Tulin

Binnur A. Ö. dedi ki...

sevgili Tulin,
ne guzel bir ltifat almissin yahu kocandan. cok sevindim.
peki 2 ekmek arasınida tatr farkı bulamadılar mı onu anlamadım ben?
ben de bol pideli- neşeli ve mutlu aile tablolarının sofra cevresinde cizildigi bir ramazan dilerim size..

Alev dedi ki...

Binnur, ne guzel bir yazi bu. Hele bir pavarotti hayrani olarak sana cokda tesekkur etmeliyim. Hep merak etmistim bu parcanin sozlerini.
Sevgiler

Y.Gilan dedi ki...

merhaba
ben bi konuda danışmak istiyorum size.rahatsız etmezsem.çok amatör bi blog'um var.sayfanın kenarındaki bölümde yeni başlıklar açıp onların içeriğinde alt konular yapmayı nasıl becerebilirim?
yaseminovat@yahoo.com adresime yanıt vermeniz mümkün olurmu acaba

Adsız dedi ki...

Binnur'cuğum hayırlı ramazanlar dilerim,bigamıda bugün hazırladım yarın ekmeğimi pişireceğim :)

Adsız dedi ki...

Binnurcum selamlar tekrardan,

Biraz gecikmeli yazdim soruna cevap olarak, ancak dun pek bi yorgun gelince eve , dogru durust giremedim internete canim. Neyse iki ekmek arasindaki farki sormustun bana ve ben sana tekrar diyorum ki her iki ekmekte nefis lezzette. Ancak, illaki bir ayirim yapmam gerekirse dagra dogrusu mukayese etmem gerekirse BIGA 2 derim. Neden? Cuynku ICERISINDEKI KATKILAR YANI domates suyu, yogurt, peynir vs. daha farkli bir lezzet katki.Ben susam koymadim da FLAX SEED kullandim, BIGA 2 daha yumusacik daha sungerimsi ve de daha fazla aromali oldu dogrusu. Ben bu hafta sonu tekrar yapacam BIGA 2 den. ilk asamayi da yari olcu yaparak. Cunku hfta sonu kayinvalde ve kayinpederi yemege davet ettim. Helede kayinpederim ITALYAN ise eeeee bu ekmegi yapmam 100 % sart olur. Degil mi :))) Canim uzun lafi kisasi 2 ekmekde cok guzel ama BIGA 2 birinciligi alir :)) Ogluma sordugumda hafta sonu " bana ekmek olsunda ne olursa olsun " dedi :)) seni opuyorum , kendine iyi bak... nESELI rAMAZANLAR CANIM HEPINIZE .
kUCAK DOLUSU SEVGILERIMLE,
Tulin

Adsız dedi ki...

yazmayi unuttum sunu da belirteyim ki, esim John da bu ekmekten yemekte 3 dilim ekmegi tereyag sure sure yemekte yedi. Allah"tan gobekli klasik Amerikalilardan degil:)))Bizim mutfagimiz ve ekmeklerimiz seviyor cok sukur:)
Haydi tekrardan bye bye
Tulin

kurtlu kitap dedi ki...

Merhaba
Artan bigamla tenor ekmeğini de yaptım.Biz bunu birinciden daha çok sevdik ve artık bigasız ekmek yapmamaya karar verdik.Bigalı farklı tariflerinizi bekliyoruz.
Bir de unutmadan, evde 2 kutu söke hazır ekmek karışımım var.Bunları bigayla yaparsam nasıl olur acaba?Fikir verebilirseniz sevinirim.

Adsız dedi ki...

Mrh;
Uzun zamandır blogunuzu takip ediyorum, makinamı almadan önce bazı tariflerinizi elimde yapmaya çalışmıştım ve açıkçası güzel ekmekler ortaya çıkmıştı ( ama ekmek makinasıyla daha da güzel oluyor) . Bir süredir makinadaki tarifleri deniyordum.Aslında niyetim bir fransız ekmeği yapmaktı , hatta takip ettiğim bir başka blogta briosh (ismini hatalı yazmış olabilirim affınıza sığınıyorum ) gibi bir adı olan ekmek tarifini gördüm ama tereyağ oranı fazla gelince dedimki bu tarif muhakkak sizde de vardır.Dün blogunuza bir girdim Bigalı ekmek tarifi bana bakıyor, yok dedim madem süper deniyor bir deneyelim..akşam bigayı hazırlayıp koydum ve sabah işe gitmek üzere çıkarken makinaya malzemeleri yerleştirip çıktım.Eşim sabah kahvaltısını Bigalı ekmekle yapacak.Aslında çok merak ediyorum nasıl olduğunu.Akşam mutlaka sonucu paylaşacağım sizinle. Güzel tarifleriniz ve sıcaklığınız için çok teşekkürler
Zehra...

Binnur A. Ö. dedi ki...

sEVGİLİ zEHRA,
umarim sonuctan memnun kalirsin. sayfami sevmene cok sevindim.
brioche tarifini sayfamda bulabildn mi peki?
Dünya ekmeklerinde olmasi gerek.
fakat makinede yogurup elde yapiliyor benim ki.
tavsiye ederim.
sevgilerimle

Adsız dedi ki...

merhabalar,
aslında bu kadar bayanın içinde benim yorum yazmam biraz garip gelebilir ama ben yinede yazmadan edemedim.bizim evde neredeyse her ekmek alışta bi ufak kavga çıkar çünkü hanım normal ekmek alıp geçme taraftarıdır bense herseferinde farklı tatlar tatma arzusuyla farklı ekmekler almaya çalışırım. uzun zamandır da özellikle sizin gibi bu işe gönül vermiş kişilerin bloglarını falan okuyunca bende bir ekmek makinesi alma hevesi başladı, tabi herzamanki gibi hanım bu işe şiddetle karşı çıktı ancak en sonunda makineme dün kavuştum :) ve ilk ekmeğimi (sade ekmek) yaptım. ancak tabi bir çok arkadaşın başına gelen benim de başıma geldi, ekmek çöktü :( ancak içi güzel ve lezzetliydi. özellikle kızım tadını çok beğendi:)tarife göre malzemeleri koydum ama atladığım bişeymi var bilemiyorum? birde 1/8 kap süt ilave etmiştim bundan kaynaklanabilirmi bilmiyorum? önerilerinizi bekliyorum...
selamlar,
zeynep'in babası

Binnur A. Ö. dedi ki...

Zeynepİ'n babasına merhaba,
hangi tariften bahsettiginizi bilmiyorum. sanırım makinenizin kitapcıgından bir tarif denemissiniz. Her tarif başka başka neticeler veriyor.
Benim size önerim benden tarifler denemeniz. Ben kesin basarı elde ettiğim denemelerimi yayınliyorum.
Ama çökme nedeni olarak tarifinizi bilmesem de soyle bir tahmin yurutebilirim, ya sıvı fazladır, ya da maya. Erken kabaran ekmekler pişme tam bitmeden cöküyorlar.

dedigim gibi siz benden denenmiş tarifler deneyin, sorunla karıslarsirsaniz uzerinde konusuruz. Bu arada bir erkek olarak aramizda olmaniz da sevinc verici. Basarili sonuıclarinizin fotolarini da bekleriz. VE elbette bir sure sorna deneysel calismalarinizin tariflerini de...

Adsız dedi ki...

Büyük bir heyecanla eşimi arayıp ekmeğin nasıl olduğunu sordum, güzel ama tuzsuz dedi :(. uyku sersemi sanırım tuzu ayarlayamadım. Eve gidincede ben bakacağım tadına :)
Zehra

Cafe Gusto dedi ki...

Sevgili Binnur yine nefis bir ekmek yapmışsın.Sıcacık mis gibi kokan ekmekten başka insanın iştahını ne kabartabilir ki.Ellerine sağlık...
sevgiler.

fidaneli dedi ki...

bu ne guzel bır göruntudur yarabbımm...denenmelı..

sevgıler
fıdan

NiNo dedi ki...

ellerinize saglik enfes ekmekler pisiriyorsunuz

Binnur A. Ö. dedi ki...

Zehracıgim biga da tuzsuz ya onu hesaba katip daha cok tuz ekleyebilirdik aslinda. ama ben tarifi "icat ederken" :) belki icine zeytin de koyarim tuz dengelenir diye dusunup sonradan zeytinden vazgectim belki de ondan boyle oldu.
Bana iyi geldi gerci tuzu.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Cafe Gusto,
Sevgili Fidaneli

Goruntuyu begenmenize sevindim.
Acaba bunda minik kızımın da payı var mıdır? ;:)
sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Binnur, yazın yoktum nette ve bir sürü güzel şey kaçırmışım.. Şimdiden hepsi için ellerine sağlık..

Unknown dedi ki...

binnur hanım merhaba.
biz ailecek tenor ekmeğinizin hastasıyız.hatta gelen misafirlerimize bile ikram ediyoruz.teşekkürler bizi böyle bi tarifle tanıştırdığınız için.
bir konuyu da danışmak istiyorum. dilerseniz biganızı bitimsiz kılabilirsiniz demişsiniz.ben her yapışımda un,su ve şeker ekleyerek mayayı ekşitmeye devam etim.bir aydır aynı mayayı kullanıyorum.ancak son iki ekmeğim hamur oldu.acaba bu mayanın sonu var mı?bi süre sonra tekrar ekşitmek mi gerekiyor acaba.
çalışmalarınızda başarılar dilerim...
gülay

Unknown dedi ki...

http://www.uygarevdenevenakliyat.com/
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/beykozevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/bahcesehirevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/gokturkevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/icerekoyevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/atasehirevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/besiktasevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/kartalevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/bagcilarevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/sariyerevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/atakoyevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/dudulluevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/bostancievdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/sislievdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/alibeykoyevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/kadikoyevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/avcilarevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/kavacikevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/uskudarevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/esenlerevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/kagithaneevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/eminonuevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/pendikevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/soganlikevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/tarabyaevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/maslakevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/uydukentevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/sefakoyevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/eyupevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/ugurmumcuevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/ziverbeyevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/nisantasievdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/alemdagevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/taksimevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/cihangirevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/bahcekoyevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/modaevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/basaksehirevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/tuzlaevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/esenyalievdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/güngorenevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/habiplerevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/samandiraevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/taksimevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/istinyeevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/sileevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/beylerbeyievdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/catalcaevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/ramievdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/ortakoyevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/goztepeevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/sultangazievdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/atakentevdenevenakliyat.html
http://www.uygarevdenevenakliyat.com/altunzadeevdenevenakliyat.html

http://www.atasehirevdenevenakliyat.bbs.tr
http://www.umraniyeevdenevenakliyat.biz.tr
http://www.istanbuldepolamafirmalari.com
http://www.uygarevdeneve.com

asansörlü taşımacılık mersin dedi ki...

çok güzel bilgiler thanks

Gaziantep evden eve dedi ki...

Sevgili Binnur yine nefis bir ekmek yapmışsın.Sıcacık mis gibi kokan ekmekten başka insanın iştahını ne kabartabilir ki.Ellerine sağlık...

Süha Evden Eve Nakliyat dedi ki...

pendik evden eve nakliyat

kaynarca evden eve nakliyat

maltepe evden eve nakliyat

sapanbağları evden eve nakliyat

kavakpınar evden eve nakliyat

çamçeşme evden eve nakliyat

topselvi evden eve nakliyat

tuzla evden eve nakliyat

Süha Nakliyat Türkiye'nin her yerinde müşterilerine sorunsuz ve kaliteli bir hizmet vermek için vardır. Her zaman sizlerden aldığı güvenle en iyi hizmeti vermek için daha çok azim etmiş ve bunu da başarmıştır. Referanslarınız bizim mutluluğumuz ve başarımızdır.

Unknown dedi ki...

mardin evden eve taşımacılık,
mardin evden eve taşımacılık,
diyarbakır evden eve taşımacılık,

Toto4d dedi ki...

"such a Great article , i will recommended my friend to read this post
Very interesting
if u want more information like this, click my link maybe you will interest"

Situs Togel Online

kıbrıs kargo dedi ki...

çok güzel bir site