Salı, Eylül 04, 2007

Biga’dan değil Bigalı Ekmek

Bugün size BİGA’dan bahsedeceğim. Ama çoğunuzun zannettiği gibi içinde bulunduğu yarımadaya ismini veren Çanakkale ilçesi Biga’değil kastım.

Bundan 9 sene evvel tarih bilir bir rehberle gezerken gözyaşlarımı tutamadığım Çanakkale yarımadası şimdilik bir kenarda dursun. Onu bir başka bir gün analım. Ama ben sizi göz açıp kapatıncaya kadar bir başka yarımadaya uçurayım. Akdeniz’in tam ortasına doğru uzanan çizmede, elbette İtalya’dayız şimdi.

Buralara kadar gelmişken yemeden-içmeden dönmek olmaz! Şimdi bir İtalyan kadını tarafından kurulmuş mis gibi bir sofra hayal edin, üzerinde Akdeniz’i Akdeniz yapan her türlü tat ve koku sergilenmekte. Gözünüzün önüne halis sızma zeytinyağı dökülmüş salatalar, olgun – dolgun kırmızı domateslerle hazır edilmiş marinara soslu makarnalar, güneşe tok enginar kalpleri, taneleri gerim gerim gerilmiş üzüm salkımları ve avuç büyüklüğünde incirler geliyor elbet. E peki ya ekmek?

Hiç ekmeksiz bir İtalyan sofrası olur mu? Gözünüzün önündeki vizyona enfes bir İtalyan köy ekmeği daha ekleyin. Artık hiçbir eksiğiniz yok, her şey mükemmel! Fakat yine de bilmeniz gereken bir şey var. Hayalinizdeki sofraya koymak için bile olsa gönlünüzün mutfağında hazır ettiğiniz İtalyan ekmeği “bigasız” olmaz! E peki nedir bu biga?

İtalyan Ekmeklerinin özü BİGA

İtalya’nın kırsal bölgelerinde pişen en leziz ekmekler kulağa tuhaf gelecek ama ünlerini bir önceki günün emeğine borçludurlar. Ekmek ustaları günün erken saatleri ile beraber fırınlarının kepenklerini açarken o gün pişecek ekmekler adına gönülleri rahatsa eğer bunu içerde onları beklemekte olan tek bir şeye borçludurlar: BİGA.

Biga bir önceki gün hazırlanmış ve yavru bir kedi gibi ılık bir köşeye bırakılmış bir çeşit tuzsuz ekşi mayadır. Yukarıda geçen “önceki günün emeği” tanımlaması bigaya fazla gelebilir. Çünkü biga dünyanın diğer tüm ekşi mayalarına kıyasla en az emek ve en önemlisi en az zaman talep eden bir başlangıç mayasıdır üstelik de kaprissizdir…

Gelelim biganın ne olduğuna, ya da nasıl yapıldığına:

Un-su ve çok az miktar maya. İşte biga budur. Elbette bundan biraz daha fazlası… En azından işlem açısından…
İşlem dediğim şey bir sonraki günün ekmeği için bir gün önceden bir miktar unu su ve maya ile tahta bir kaşıkla plastik bir kapta karıştırmak.

Hayat koşturmacası içinde hepimizin en çok sıkıntısını çektiği şey zaman. İşte tam da bu yüzden bu çağın insanının “pratik” kelimesini çok sevdiğini düşünüyorum. Bir ekmek pişireceksiniz ama bu ekmeğin ilk ve en önemli ayağı bir gün önceden başlıyor dediğimde birçoğunuzun geri çekildiğini görür gibi oluyorum. Ama bunun için tek bir cümlem var: İnanın bana buna değecektir!
Neden mi?
Biga ekmeklere eşsiz bir koku verir de ondan… Ayrıca biga temelli bir ekmekte eşsiz kokunun yanı sıra garantilediğiniz üç şey daha vardır:
Nemli bir doku,
doku içinde geniş gözenekler
ve dayanıklılık…

Tüm bunlar yeterli gelmediyse sonucun kendinizi gerçek bir ekmekçi gibi hissetmenizi sağlayacağı garantisi sanırım sizi ikna edecektir.

Hemen yumurtalı- irmikli ve elbette bigalı leziz ekmeğimizin yapım aşamalarına geçelim.

İlk Aşama
1 bardak su
Çay kaşığının ucuyla instant maya
2 bardak un
Suyu plastik bir kaba dökün.
Suyun içinde mayayı tahta bir kaşıkla karıştırarak eritin.
Unu ekleyerek tahta kaşıkla karıştırarak bulamaç haline getirin ancak uzun süre karıştırmayın.

(biganın üzerini streç filmle kaplayın ve mutfağın bir köşesine koyup 12 saat kadar unutun. Biganıza süre sonunda baktığınızda iki kat kadar büyümüş köpüksü bir hamur bulacaksınız. Eğer vakit ekmek yapmak için elverişli ise direk ekmek makinenizin başına geçebilirsiniz. Eğer vakit uygun değilse bigayı buzdolabına kaldırın. Ertesi gün ekmek yapımına başlamadan önce biganızdan ¾ kaplık kısmı alıp buzdolabından çıkarın. Yarım saat- bir saat kadar ılımaya bırakın. Kalan biganızı ise bir hafta içinde kullanmanız gerektiğini unutmayın. )

İkinci Aşama
3/4 kap biga (bir saat kadar önce dolaptan çıkarılmış)
Yarım bardak yarım yağlı süt (veya tam yağlı)
1 yumurta
1 kaşık zeytinyağı (bir buçuk da olabilir)
1 çay kaşığı tuz (istenirse 3/4 çay kaşığı da konabilir)
1 kap un
1 kap irmik
1 + ½ çay kaşığı instant maya

Makinenize malzemeleri sırasıyla koyup temel ekmek ayarında çalıştırın.

NOt: Kalan bigayı bir hafta içinde kullanın demiştik. Belki "yazık mı olur? acaba kullanmam mı?" türü düşünceler aklınıza gelmiş olabilir. Ekmeğiniz pişip- sofranıza düştükten sonra tüm bu endişelerinizin yok olacağına eminim. Afiyetle....

59 yorum:

Bocuruk dedi ki...

Sevgili Binnur,
Sitenin sürekli ama sessiz takipçilerindenim. O kadar güzel bir anlatımın var ki bigalı ekmeği hemen yapayım dedirtti bana. Ellerine sağlık ve tarif için teşekkürler:)
Sevgilerimle...

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Binnur,
ben de Elvan gibi düşünüyorum, yazını okuyunca gerçekten o sofranın karşısında hissettim kendimi ve sofrayı kesinlikle ekmeksiz bırakamam dedim. Benim tek sorum olacak sana, ekmek makinesi olmayanlar tarifi nasıl uygulayabilir? Aynı malzemelerle kendim hamur yoğurarak yapabilir miyim? Ek bekleme süresi ne kadar olacak?
Bu güzel anlatım ve tarif için çok teşekkürler
sevgiler

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Bu arada ben hemen karışımı yapıp 12 saatlik unutma sürecine geçtim:)

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili BOcuruk,
anlatımın sana güzel gelmesine cok sevindim. Bir de bigalı ekmegi yapar- begenirsen daha da cok sevinecegim:=)

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Pınar,
sonucu senden daha cok sabırsız bir halde beklemekteyim. umarım ailecek begenirsiniz ;)

ayşe dedi ki...

merhaba
pek ekmek yapmasam da ilgiyle izliyorum.üşenipte vazgecmezsem bunu yapmayı düşünüyorum
ama nazlıyım biraz,,merak ettiklerim var;)
kalan biga 1/4 olduğuna göre bir baska ekmek için az gelmez mi?
su normal soğuklukta olacak galiba?
bir de bu ekşi maya başka ekmek tarifleri için de kullanılabilir mi?bir de irmikli ekmek nasıl oluyor? yok yok şimdilik bu kadar:)
bitirdim.ellerine sağlık!

Binnur A. Ö. dedi ki...

sevgili Hümeyra,
sorular yagmur gibi :)
hemen cevaplayayim.
sanirim ilk asama konusunda gozden kacirdigin bir dtay var. un biga'da 2 kap. Bir de isin icinde bir kap da su var tabi. Ayrıca biga son derece bereketli bir sey. kaparıp cogalıyor. nticede ikinci ekmk icin de bir kap kadar -fazlası- bigan kalacaktır.
suyun sogukluguna gelince. aslında buz gibi bir soguk su da kullaabilirsin. ben bu detayı vermedim yazımda ama bigada gec mayalanmadadır marifet. su soguk olunca mayalanma da gec olur. ama sen istersen n ormal ısıda da su koyabilirsin.
irmik konusuna gelince, irmik ekmege acayip yakısır. hatta sicilya'da irmiksiz ekmek yok gibidir. fakat onlar oldukca incesini kullanırlar irmigin. fakat uzulme, bizdeki orta kalınlıktaki irmikler de aynı isi goruyor. daha soruların varsa yardımcı olmaya calısırım. merak etme :)

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Sevgili Binnur
peki ya benim sorum ne olacak:)
Bu ekmeği ekmek makinesinde olmadan da aynı malzemelerle yapabilir miyim? Ne değişir?
sevgiler

Pasta Cafe dedi ki...

Binnur'cuğum, öyle güzel anlatmışsın ki, haftasonu yapmaya karar verdim. Çok merak ettim doğrusu. Ellerine sağlık.
Sevgiler...

Binnur A. Ö. dedi ki...

Pinarcim kusura bakma. cevap vermisim sana ama soruna degil :)
elbette elinde de yapabilirsin bu ekmeği. normalde biga biraz cıvık bir hamurdur ama daha sonradan ekleyecegin un ve irmik isin icine girince elde de hazırlanabilir kolayca.
kural su: malzemeleri karıstır, sekil ver (eger cıvık gibi gelirse yaglı kagıt serdigin veya hafif yagladıgın fırınteosisine hamuru yuvarlak gibi dökersin)
hamurunu fırın tepsisine koy
en az 1 saat belki 2 saat bırak bir kenarda mayalansın kabarsın.
onceden ıstıttıgın fırına tepsiyi sür.
piştigini zaten anlayacaksın renginden.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Özlemcim,

ben de haftasonu senin alman pastayı yapmayı umut ediyorum.
sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Sanal alemde perçinlenen arkadaşlığımızı , yürekten dostluklara çevirmek istiyoruz. Hiç görmediğimiz gözlerle ; göz göze gelip , bunca zamandır paylaştıklarımızla beraber yoğrulmak istiyoruz. Hem de birbirimiz kadar merak ettiğimiz çocuklarımız ile beraber ! Onlar animatör ile eğlenirken , biz de kurduğumuz sofranın – sohbetin ve dostluğun keyfini çıkaracağız. Menü mü ? Hep beraber oluşturacağız çay davetimizi ..Hepimiz gelirken getirdiğimiz bir çeşit ikramımızla şenlendireceğiz soframızı.. Tarih / Zaman : 27 Ekim 2007 – Cumartesi Saat : 13:00 – 17:00 Yer: 3-ELMA DAVET ve ORGANİZASYON – Çifte havuzlar ‘ Anadolu Yakası / İSTANBUL Ücret : Katılımcı başı 25,00 YTL. * Çocuklar için ek ücret talep edilmeyecektir. Katılmak isteyen arkadaşlar ; gönderiye yorum bırakabileceğiniz gibi , bizlere de mail atabilirsiniz ; Katılmak isteyen arkadaşlar ; lütfen 30.09.2007 tarihine kadar net bilgi versinler. mof_baydar@hotmail.com ( fidaneli-fidan ) burcin.atmaca@gmail.com ( pastarda-burcin) esrakars@gmail.com ( benimutfağım-esra)

Adsız dedi ki...

Binnur merhaba,
Az once de sana "Turk ekmegi " tarifine comment biraktim :) Ben bu aksam bu ekmek asamasina basladim yani Biga:)) Dur bakalim yarina insallah basarili bir sekilde halleder, soyleeee gogsumu gere gere sofraya getiririm :) bIGA dan sonra sinra TURK EKMEK in de :)
Sevgilerimle, Tulin

Binnur A. Ö. dedi ki...

tulincim turk ekmegi yorumuna orada cevap verdim gerci ama buraya da bir benzerini yazayım yine: özetle 5 gun ksi maya ile ugrasacagına bigalı ekmk yap dedim. bigalı baska tarifler de ekleycegim.
sevgiler

Adsız dedi ki...

Canim, pisti ekmegim:)) Sabah 10 da koydum makineye ve inanmayacaksin ama benim makine tam 3 saat icinde tamamlayip, saat 1 pm yani tam yemek vakti hazir etti :) Oyle boyle degil, gercekten cok hosumuza gitti, dedigin gibi gozenekli ve harika bir tat yakaladim. Demek ki irmigin rolu buyuk bu ekmekte. Cok begendik kisacasi. Bittiginde de sira ikinci BIGA da :))))
Cok cok selamlar, sevgiler
Tulin

Ceylan dedi ki...

Binnur Selamlar!
Blogunu zevkle takip ederken şimdi de kitabından yeni yeni tariflerini de deniyorum. Sana bir sorum var. Sadece tam buğday unu ile hiç tarif yok sebebi kabarmaması filan mı? Yoksa senin tariflerindeki beyaz unu tam buğdayla değiştirebilir miyiz? Ve de öyl yaparsak dikkat etmemiz gereken bir şey var mı? örneğin kabarmasına katkıda bulunmak için irmik tavsiyen gibi?
Tüm tariflerin ve hikayelerin için ellerine sağlık!

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Binnur,
Biga ekmeğini elde yapmaya çalışmıştım ama bilmiyorum doğru yapamadım ya da ekmek makinesinin burada rolü büyük. Benim ekmeğim daha gevrek oldu, hamuru da çok koyuydu, yani yoğururken de zorlandım. Ben biganın tamamını kullanıp senin verdiğin miktarları da 2 katına çıkardım, süreye ve miktarlara birebir uydum. Yani kap dediklerini cup ölçüsünde, su bardağını su bardağı ile. Hamur çok sert olduğu için kabarmakta zorlanır diyerek çok az ısıttığım fırında beklettim, böylece kabardılar ama yeterince değil. Bu tarifi ekmek makinesi aldığımda tekrar deneyeceğim. Süt miktarını artırsam ya da irmik ve unu kıssam ekmekte nasıl değişiklikler olur? Ekmek makinesi alana kadar senin tarifinle ramazan pidesi yapmaya devam...

kurtlu kitap dedi ki...

Tarifi dün okudum, dün işten eve dönünce bigayı hazırladım.Sabah kalkar kalkmaz makineme malzemeleri sırayla koydum.Öğle tatilini ve eve gidip sonucu görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum şimdi.Yalnız, irmikten emin olamadığım için 1/2 bardak irmik,1+1/2 bardak un kullandım.Bardak yerine de makinenin cup ölçüsünü kullandım.Umarım sonuç verimli olur.Öğleden sonra mutlu sona ulaştığımı haber vermek istiyorum :)

kurtlu kitap dedi ki...

Bu ekmek, makinemde şimdiye kadar yaptıklarımın en iyisi.Kesinlikle mis kokulu, inanılmaz lezzetli.diğer ekmeklerime göre biraz daha kalın kabuklu ama tadı muhteşem.Bir de irmik kafamı kurcalamıştı ya, artık eminim.Bu ekmeğe çok yakışıyor.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Merakli,
bu duruma cok sevindim.
Anc ak kallin kabuk konusunda soylemek istedigim bir sey var. Bu tür İtalyan ekmeklerinin ozelliklerinden biri de budur. demek dogru yoldayiz.
sevgiler

Ceylan dedi ki...

Sevgili Binnur, sanırım benim sorum arada kayboldu, merakla cevabını bekliyorum! (yorumlarda, biraz yukarda bir sorum vardı). Çok sağol, Ceylan

Behiye dedi ki...

Binnurcuğum irmikli ekmek bizim en sevdiğimiz ekmeklerden olduğundan hemen denemek istedim. Dün bigayı hazırladım. Bugün ekmeğimi yaptım. Tadına bakmadım daha ama eminim güzeldir, görünüşü zaten güzel. Ben hep ince, un gibi irmik bulunduruyorum artık evde ekmek için. Teşekkürler tarif için, sevgiler.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Ceylan,
cevabi yazdim simdi ama bir sorun oldu silindi gitti :(
ayrıca aynı turden bir soruyu bir beye mail ile acıkladıgım icin daha evel sanki yanıtımı sana da ulastırmısım sanmısım.
herneyse
wikipedia der ki
tam bugday unu ağır geldigi icin ekmek kabarmaz.
hmmm. ve besleyicilik katsın diye katılrı ekmege tam bugday unu
bu durumda hersey netlesiyor di mi.

ben hicbirzaman tamamı tam bugday unu ilke ekmek yapmam. katkı olarak kullanırım onu. mesela 2 bardak beyaz una bir bardak tam bugday.
bir de besleyicilik icin ruseym kullanıyorum.
bilmek lazım lategorimde onunla ilgili bilgilere ulasabilirsin.
irmik ise gluten zenginidri evet dogru ama tamamı tam bugday unu olan bir ekmekde yine de pek katkı saglamaz bence.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Behiyecim tattıgınız zamanda bir yorumunu beklerim :)
gorunus guzelse ne ala ama bir de tat faktoru var dimi ama :)

Adsız dedi ki...

merhaba binnur,ben humeyra:)bu sefer tek sorum olacak o da sonda.
ben beceremedim galiba bu ekmeği,olmadı.makinede farklı mı oluyor bilmiyorum,ben de pınar gibi elde yaptım,bardak,kap ölçüsünü onunla aynı kullanmısım ama benim ki baya yapıskan,cıvık bi hamur oldu,birazcık un ekledim.ve 2kez mayaladım.seninkinin tadını bilmiyorum ama benim ki senin ki gibi olmadı onu biliyorum;)neyse henüz aradığım tadı bulamadım,,,pekiii şimdi hedefim ne
;"ne italyanı türk ekmeği"işte sorum burda devreye giriyor:kalan bigayı o tarifle kullansam nasıl olur.. mayayı biraz azaltarak?
teşekkür ettim.diğer ekmeği yapınca da yazarım artık.

Ceylan dedi ki...

Sevgili Binnur, Cevabın için çok teşekkürler! Şuanda ikicni defadır yarısı tam buğdayunlu-pekmezli-beyaz peynirli ekmeğini yapıyorum. Salonda o çok iyi bildiğin misss gibi ekmek kokusu. Mert bu ekmeğe bayıldı! Biz de rejimdeyiz göya ama dayanamayıp birer dilim yiyoruz eşimle. Bu kadar besleyici ve leziz bir ekmek olamaz! Yoksa olabilir mi?? Buarada ekşi mayam da bir köşede ekşi ekşi kokmakta! Cuma gününü iple çekiyorum deneme için. Çok sevgiler !

Adsız dedi ki...

bu tarifinizi denemek istiyorum ama aklıma takıldı, sadece 1 cup un ve 1 cup irmik yeterli oluyor mu? acaba kaç gramlık bir ekmek bu? benim makinamın 1.programı 900 gramlık ve 500 gr un kullanıyorum, oysa burada un niyetine kullanılan katı miktarı çok az geldi bana...acaba ekmek gramajı daha az olan bir program mı seçmeliyim?

safiye

herbaryum dedi ki...

merhabalar ,
hemen bigayı deniyorum .bu kadar güzel yorumun ardından denememek olmaz degil mi?

Unknown dedi ki...

Ben dün gece denedim Bigalı ekmeği. Henüz tadına bakamadım ama sert kabuklu ve içi biraz dolgun gibi. Bir de kabarmadı pek. Kıcacası kısa boylu tıkıs bir ekmek oldu. Acaba biraz da şeker mi koymalıyım ya da daha fazla maya?

Açalya dedi ki...

Ben bir suredir makinemi kullanmiyordum, bu aralar yine basladim, onca aradan sonra sana ugradim (ekmek bu, baska kime ugrayacaktim ki?) bu biga ile tanistim, gozumu korkutuyordu dedigin gibi bu `bir gun onceden` olayi, anlattiklarinla rahatladim. Simdi bu irmikli yumurtali bigayi deneyecegim. Sonra da tenor ekmegini :)
dön artık.

Unknown dedi ki...

Yenibosna Evden Eve Nakliyat
Şirinevler Evden Eve Nakliyat
Merter Evden Eve Nakliyat
Gültepe Evden Eve Nakliyat
Ispartakule Evden Eve Nakliyat
Esenkent Evden Eve Nakliyat
Altınşehir Evden Eve Nakliyat
Kayaşehir Evden Eve Nakliyat
Bahçeşehir Evden Eve Nakliyat
Yıldıztabya Evden Eve Nakliyat
Tarabya Evden Eve Nakliyat
Yıldırım Evden Eve Nakliyat
Rami Evden Eve Nakliyat
Akatlar Evden Eve Nakliyat
Gayrettepe Evden Eve Nakliyat
Dikilitaş Evden Eve Nakliyat
Valideçeşme Evden Eve Nakliyat
Serencebey Evden Eve Nakliyat
Maçka Evden Eve Nakliyat
Karanfilköy Evden Eve Nakliyat

Unknown dedi ki...

Evden Eve Nakliyat Beylikdüzü

Unknown dedi ki...

Evden Eve Nakliyat Göztepe
şehirlerarası Evden Eve Nakliyat
şehirlerarası Nakliyat şehirlerarası Nakliyat

Unknown dedi ki...

sefaköy evden eve nakliyat
şişli evden eve nakliyat
çengelköy evden eve nakliyat
rami evden eve nakliyat
beylerbeyi evden eve nakliyat

SERDAR dedi ki...

Teşekkürler

selimoğlu evden eve dedi ki...

http://www.selimoglunakliyat.com/

İstanbul Nakliyat Şirketleri

İstanbul Nakliyat Şirketleri Selimoğlu Şehirlerarası evden eve nakliyat güven özveri tecrübe ister! şehirlerarası nakliyat, şehirlerarası ev taşıma, şehirlerarası eşya taşıma, bizim isimiz. Türkiye genelinde geniş araç filosu ile şehirler arası evden eve nakliyat keyfi.



İstanbul Evden Eve Nakliyat   Şehirlerarası evden eve nakliyat - Şehirlerarası evden eve taşıma bizim işimiz. istanbul merkezli olan firmamız tüm Türkiye genelinde ilden ile evdeneve nakliyat hizmetleri vermektedir, Merkezimiz istanbul şehirlerarası nakliyat gibi birçok ilde faaliyet göstermektedir.


asansörlü taşımacılık mersin dedi ki...

her töreden eklemler süper bir siete

Unknown dedi ki...

evden eve nakiyat
İstanbul Evden Eve Nakliyat

Unknown dedi ki...

Evden Eve Nakliyat
Ev Depolama

Unknown dedi ki...

Arnavutköy Evden Eve Nakliyat
Avcılar Evden Eve Nakliyat
Ataşehir Evden Eve Nakliyat
bağcılar Evden Eve Nakliyat
Bahçelievler Evden Eve Nakliyat
Başakşehir Evden Eve Nakliyat
Bakırköy Evden Eve Nakliyat
Beylikdüzü Evden Eve Nakliyat
Beykoz Evden Eve Nakliyat
Beyoğlu Evden Eve Nakliyat
Beşiktaş Evden Eve Nakliyat

Unknown dedi ki...

Büyükçekmece Evden Eve Nakliyat
Bayrampaşa Evden Eve Nakliyat
Çatalca Evden Eve Nakliyat
Çekmeköy Evden Eve Nakliyat
Esenler Evden Eve Nakliyat

evden eveciler dedi ki...

egesoy AŞ

istanbul ankara evden eve nakliyat dedi ki...

EVDEN EVE ADANA

Şehirler arası nakliyat dedi ki...

SEHİRLER ARASI

Atasoy dedi ki...

Güzel Bir Makale

şehirler arası nakliyat dedi ki...

şehirler arası evden eve nakliyat

Şehirler Arası Nakliyat dedi ki...

Sizi Beğeni İle Takipteyim.Başarılarınızın Devamını Dilerim

şehirler arası nakliyat dedi ki...

değerli makaleniz için çok teşekkürler.

maltepe evden eve nakliyat dedi ki...

maltepe evden eve nakliyat firmaı.

parça eşya taşıma istanbul dedi ki...

Bazen evinizden çıkan bazı eşyalar veya ofis ve işyerlerinden fazlalık olarak gördüğünüz eşyalarınız, başınıza dert olmasın. Belli bir süreliğine işe ara verirseniz veya onun için eşyalara ihtiyaç duymaz iseniz, bu eşyaları atmak yerine daha sonra kullanmak için depolama yöntemini kullanmalısınız.

evden eve nakliyat dedi ki...

Profesyonel kadromuz ile evinizi, ofisinizi, işyerinizi veya büronuzu güvenle taşıyoruz. Nakliye edilecek mesafe ve eşya durumuna göre size en uygun fiyatları sunuyoruz.

Gestaş Nakliyat dedi ki...

istanbul evden eve nakliyat



erzincan evden eve nakliyat



ağrı evden eve nakliyat



pendik evden eve nakliyat



tuzla evden eve nakliyat



ofis taşıma



istanbul izmir evden eve nakliyat

istanbul ankara evden evenakliyat dedi ki...

evden eve taşıma

şehirler arası nakliyat dedi ki...

ev taşıma

maltepenakliyat firmaları dedi ki...

nakliyat

Iğdir Şehirler Arası Nakliyat dedi ki...

Bu güzle bir paylaşımdi teşekürler..

antalya lazer epilasyon servisi dedi ki...

best information your blog!.

lazer epilasyon servisi,
istanbul lazer epilasyon servisi,
izmir lazer epilasyon servisi,
lazer epilasyon tamiri,
ankara lazer epilasyon tamiri,
izmir lazer epilasyon tamiri,
adana lazer epilasyon servisi,
istanbul lazer epilasyon servisi,
ankara lazer epilasyon servisi,
izmir lazer epilasyon servisi,

Kâmil bal dedi ki...

İSTANBUL EVDEN EVE NAKLİYAT
izmir evden eve nakliyat
beylikdüzü evden eve nakliyat
izmir evden eve nakliyat

rampa dedi ki...

Kale rampa yükleme sistemleri