Ertesi gün yola çıkılacak, ama evin "bavuldan - valizden" sorumlu bakanı aynı zamanda "yemeden içmeden" sorumlu bakan olduğunu unutmamış.
Aynı anda birden çok şeyden sorumlu olmanın getirdiği hızla ev içi hava sirkülasyonunu artıran kadına adam soruyor:
"Ne yapıyorsun?"
kadın cevaplıyor:
"Sabah çıkmadan önce yemek için enfes bir tost ekmeği pişiriyorum."
Adam:
"Hmmmmm...."
Kadın:
"Bu çok değişik bir ekmek ama, içinde mantar bile var...."
Adam çoktan gitmiş bile....
---
Ertesi sabah...
"Valla hayatım harika, mantarların kokusu çok baskın. Süper süper..."
Hemen tarife geçelim.
Fakat elimizde ekmeğin fotoğrafının neden olmadığı konusunda bir açıklama isteyenlere "zaman" demeliyim.
Ya da zamansızlık mı?
Tüm karmaşa ve koşturmaca içinde üretmeye değil (fotoğraf olarak belgelemek) tüketmeye (yemek) vaktimiz vardı tek...
Bir küçük not... Bu ekmek çok güzel kabarıyor, ancak son dakikalarda hafif bir çökme yaşıyor ama hafif.
Bir ikinci küçük not: Tüm bu koşturmacalar tam 15 gün önce oluyor, ayağımızın tozuyla bize de yazması düşüyor.
Malzemeler ve yapım
20-25 dilimlenmiş mantar
1 küçük boy soğan
(çok az suda haşlayın)
1 kaşık tereyağı ekleyin.
Suyunu çektirin- ama az bir miktar nemli kalabilir.
Ekmek makinenizin teknesine :
1 kap süt
1 kaşık şeker
1 çay kaşığı tuz
2 kaşık zeytinyağı
ve mantarlı karışımı ekleyin...
ardından
1 kap kepekli veya tam buğday unu
2 kap beyaz un
3 kaşık irmik
1 kaşık soya unu (yoksa yerine irmik olur)
2 çay kaşığı instant maya (1,5 çay kaşığı da deneyebilirsiniz. benim ekmeğimin haddinden fazla kabarıp sonra hafif çökme yapmasını gluten zengini irmik ile 2 çay kaşığı instant mayaya veriyorum)
Makinenizi temel ekmek ayarında ayarlayın.
10 yorum:
Merhabalar, ekmek mutlaka lezzetli olmuştur ama mantarlı karışımı nasıl ekleyeceğimizi tam anlayamadım. Soğanı tüm olarak az suda haşlayıp sonra doğrayıp tereyağ ve mantarla mı karıştırıyoruz? Mantarı kattıktan sonra hiç soteliyormuyuz açıklayabilirmisiniz..
Eren
Merhaba Eren,
Ev hala oturmamışken (tatilden yeni döndük de) acele ile ile yazılmış bir tarif bu. O yuzden eksikleri var sanırım.
Soğanı da ince dograyıp soteleyeceksin, beraberinde ince doğranmış mantarla (önce azıcık su ile haşlar gibi- sonra 1 kaşık tereyağı ile hafiften kavurarak)
sotelenmiş sogan ve mantarı tavadan alıp ister biraz ılımasını bekleyerek ister beklemeden ekmek kazanına koyabilirsin (nasıl olssa süt soğuktur ve dengelerler birbirlerini)
Sevgiler
Bakanlıklar nedense kadınlara veriliyor. hepimize kolay gelsin..
Binnur cuğum nerelerdeydin... Özlettin valla. Mantarlı ekmek de ilk defa duydum doğrusu. SEn yaptıysan güzel olmuştur diye düşünüyorum. Bu arada blog adresim değişti haberin olsun... Öpüyorum...
simdi bakıyoruuuuuum :)
Merhaba,
Benim de sinbo ekmek makinem var, sayfanıza sıkça giriyorum ve tariflerinizi deniyorum. Hatta daha geçen hafta paskalya ekmeğini yaptım. :)
Tarifleri harfi harfine uygulamama rağmen ekmeklerin ortası pişmelerine yakın çöküyor. Lezzetleri çok güzel ama görüntüleri için aynı şeyi söyleyemiyorum maalesef :( Acaba benim gibi acemi bir ekmekçiye bu konuda ne gibi önerileriniz olabilir???
Şimdiden çok teşekkür ederim.
Elif
Binnurcuğum yine elinize sağlık.Yine mis gibi bir ekmek..kokusuna bayılırım ben..
Bınnur hn hosgeldınız.. Eşim tam bır mantar delisidir. bu ekmeğı kesınlıkle yapmalıyım.. ama cup ölculerınde sorun var sanırım. mesela irmik? kasık ama hangı kasık :)))
sevgıler
fıdan
ah su mantari sevseydim keske. ama iste naparsin benimde sevmedigim bi gida var :) olsun ama sen yaptin ya eminim lezetlidir! ellerine kollarina saglik :)
genelde kastamonu tarafında meşhur
Yorum Gönder