Pazar günü pazara gitmek bizim için ailevi bir eğlencedir.
Nehir emeklemeyi ve yerde bulduğu herşeyi ağzına atmayı keşfetti keşfedeli pimpirikliliği "metazori" rafa kaldırdık... Bu sayede artık Pazarlarda rahatız. Aldığımız her meyveyi üzerimize siler gibi yapıp yiyor ve yediriyoruz..
En çok da bezelye revaçta.
Ancak kesesinden kendiliğinden düşmüş bezelyeleri 800 su yıkayıp hala toprakla karşılaşınca bu neşemizin üzerine gölge düşmüyor değil. Ama yine de kesedeki temizdir felsefesi ile, ısı zararına uğramamış vitaminler hoşgelsinler bize :)
Ekmek sayfam'dayım biliyorum. Bu durumda Nehir'in sayfası'na ya da Anlat Anne'ye gidecek tarzda yazmam pek uygun düşmez, lafı ekmeğe bağlamalı... Hele de resim evin dört ayaklısı olunca kafanız iyi karışmıştır...
BU memlekete taşındık taşınalı hayatımıza yeni bir isim tamlaması eklendi: Trabzon Vakf-ı Kebir ekmeği...
Bu tamlamaya ve tamlamanın cisimlenmiş haline deli oluyor bu civar halkı...En sevdikleri özelliği tadı tabi ama bir hafta boyunca dayanıyor olmasını da çok tutuyorlar.
Zaten devasa boyutlardalar (ekmekler tabiki) ve de dilimli... Eh bir kere al tüm hafta ekmek derdinin unut halindeler. Benim gibi bir ekmekçiye bir hafta boyunca kepenk indirtecek bu ekmek onların işlerini kolaylaştırıyor.
Eh ne yapalım ben de sayfa maskotu Mırnık'ın resmini koyarım bugünlük.
Belki bir iki güne kadar da dayanamam bir ekmek pişiriverir konusunu sizinle, tadını ve dilimlerini de komşularla paylaşırım...Belli mi olur...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
21 yorum:
Yaa bu Mırnık çok tatlı birşey Binnur.Olsun hayatım üzülme.Ben Trabzon ekmeğini gerçekten çok severim.Ama evde yaptığım ekmekleri hiçbirşeyle kıyaslamam.Şu anda ç1 çay badağı demli çay eklediğim ekmek denemem pişiyor.Kekin çaylısı olur da ekmeğin olamaz mı dedim ve yaptım.Benimki tuzlu.Bakalım ne olacak?
bak simdi cok merak ettim sonuc ne olur?
Mutlaka beni haberdar et olur mu..
valla sen de cok yaratıcısın bu konuda...
Mırnık ellerinden öpüyor bu arada :)
Esmer,yumuşacık ama fazla çay tadı olmayan bir ekmeğim oldu.Binnurcum yaa,hiç aktif kuru maya ile makinde ekmek denedin mi?Bu da kova burcu annemin keşfi.Ben de bir süredir böyle yapıyorum.Ailece fikrimiz ekmeğin daha pufpuf kabardığı ve pastane açmaları tadında olduğu yönünde.Deneyip görüşlerini paylaşır mısın?Ben de Mırnık'ın boynunun altından okşayıp çıkardığı ''krrr''benzeri sesleri duymak istiyorum.Ben de kedileri çok severim ama evde uğraşamam.Bizim üçlü zaten kediye pek yaşama hakkı tanımazdı:((
Merhaba Binnur/Nehir,
Sitenizi yorumunuzdan sonra kesfettik - cok guzel bir site yaratmissiniz.
Resim ve tariflerinize bayildik.
Yeni yazilarda gorusmek uzere,
Suleyman ve Ben
Arzucum
bu çaylı ekmek işi dikkatimi çekti. Sanırım deneyeceğim.
Bu arada aktif kuru maya kullandım. Ancak insanlar bu mayayı marketlerinde bulmakta zorlanıyorlar diye ve ayrıca elim instant mayaya alıştı diye pek kullanmıyorum... Ancak brioche tarifim bu anlamda tam sana göre: linki şöyle:
http://ekmekkokusu.blogspot.com/2006/05/ekmek-yoksa-brioche-yiyin.html
Ayrıca ekşi maya yapımında kullanıyoruz aktif kuru mayayı. Bir ara ona da baya emek verdim ancak baktım ki okurlar pek prim vermiyor o işi de bıraktım.
Ekşi maya yaoımı ve ekşi mayalı tariflerim şu linklerde...
http://ekmekkokusu.blogspot.com/2006/03/5-gn-sonra-usta-ii-ekmek-yapmak-zere.html
http://ekmekkokusu.blogspot.com/2006/03/starter-eki-maya-gn-3-beklerken-bo.html
http://ekmekkokusu.blogspot.com/2006/03/starter-eki-maya-gn-2-beklerken-bo.html
Bir de kuru mayadan bahseden ama yerine i. maya kullandığım tariflerim de var.
Biri laktozsuz ekmek:
http://ekmekkokusu.blogspot.com/2006/02/fransz-ekmei-zellikle-laktozla.html
ve
http://ekmekkokusu.blogspot.com/2006/05/yeni-dnyann-geleneksel-ekmei-tarn-kuru.html
BU sabah MIrnık'ın boyun altından senin yerine okşadım ve senin için o kırlamayı dinledim bu arada...
VAlla NEhir bile hayvanı hayatından bezdirdi, seninkiler gercekten kaçacak elik aratırlardı kedicige :)
Sevgili Süleyman ve BEn,
sitemi sevdiğinize çok sevindim.
Tekrar beklerim :)
:) "kepenk indirmek" çok sevdim bu yazıyı.
Mırnık'ın yerinde olmak istedim sanki !!! Yumuşak bir yastık üstü,sıcak bir ev,ve mis ekmek kokuları içinde !!! :)
Bekleriz Robotcugum
Evet yaa!Ekşi maya konunda haklısın.Sen bir de o yazılarında ''Bundan sonra ekmekler böyle yapılcak''deyince ''Eyvah!''dedim.Binnuru sadece izlemekle yetineceğim.Çok zahmetli,ama sanırım babamın istediği tatta ekmekler olurdu.Biz Giresunluyuz.Ama birkaç yazda bir 10-15 günlük gidişlerdir tek bağımız.Bizim oraların ekşi mayalı ekmekleri meşhurdur(Mesela,örneğin,bkz.Vakfıkebir ekmeği).Babam anneme ve bana birtürlü ekşi tatta bir ekmek yapamadığımızı söyler durur.Anneler gününde kardeşler gücümüzü birleştirip anneme ekmek makinesi almıştık da.Hatta ben daa önceden aldığım için kıdemli görüp daha çok ''Hanım sana söylüyorum,kızım sen işit''durumları var.
ne sirin bir kedicik boyle buu
dmek burasi ekmek fabrikasi bugune kadar hic ekmek yapmayi denemedim ama burdaki ekmeklere biraz daha bakarsam bisiler yapmaya basliycam galiba:))
Arzucum,
ekşi mayaya talep dedigim gibi pek olmadıgından o kadar heveslerle başladıgım ekşi maya işine bir son verdim ve dolapta boynu bükük duran ekşi mayamı galiba yakında dökecegim :)
ama yine de sana babanın taleplerinden dolayı en azından bir kerecik denemeni tavsye ederim
Sevgili MOm,
bence sen de ekmek yapmaya başlamalısın.
Onca işin arasında bir iş daha olacak belki ama evlatcıklar sana ait ekmekleri kemirirken mest olmak var...
merhaba,merhaba
sizden özenerek ekmek yapmaya başladım.mutlu mesut elimde yoğurarak ve sevgili fırınımla beraber ekmeğimi yapıyordum. benim neyim eksik....:) bende bir makina alayım dedim, (sinbo 4705) ilk deneyim , cevizli muhteşem kabarık bir ekmeğim oldu. ama ondan sonra yaptığım hiç bir ekmek düzgün kabarmıyor.irmik denedim, yaş maya , instant maya, kuru aktif maya. mayayı en üste koyuyorum ama mantığını çözemedim pervane döner dönmez suyla temas ediyor. dün akşam tam buğday unu mu az kabarıyor diye düşünüp yarı yarıya irmik ve beyaz unla denedim yine kabarmamış.(söke hazır un değilde metrodan aldığım tam buşğday ununu kullanıyorum, bir tek limon suyunu denemedim , süt ve süt tozulu karışımın içine kesilir diye koyamadım.
bu yapdıklarımda siz ce yanlış bir şey varmı, yardım rica ediyorum
çok çok tşk
asuman
Sevgili Asuman,
dogru, tam buğday unu pek kabarmaz.
Merak ettigim bir sey var, malzemeleri kafadan mı koyuyorsun yoksa tariflerdeki oranlara sadık mısın? Yani un ve irmik oranlarını söylemissin ama ne kadar sıvı koydugunu soylememissin.
HEr zaman kabardığı garantili ekmeklerimi tarif ediyorum bu durumda. Sol sutundaki secme 10'dan secim yap istersen. ve malzemelere sadık kal .. Eger yine de kabarmıyorsa sorun ifade etmek istedigin gibi makinede mi diye dusunmemek elde degil.
Cunku mayanın hemen ıslanıyor olmaması lazım.
BEn herkese tavsiye ettigim gibi sana da Bath ekmegini tavsiye ediyorum.
Limon suyunu unun üzerine serpiştirirsin bu arada...
Binnur, kaç gündür gelip gidiyorum bir türlü yazamadım. Trabzon ekmeğinden dolayı kapalıyız diye okuyunca aklıma ilk ne geldi biliyor musun? Bir hafta boyunca Trabzon ekmeği denemeleri yapacaksın:) İlahi ben yani...Bu arada muffın ekmeğini daha yapmamıştım, geç kalmadın cevap vermekte, sağol. Sana bahsettiğim kendi ekmeğimi yaptım öncelikle, seninkini de yapacağım:) Sevgiler.
benim kedimde yanimda suan ayni sekilde uyuyor
cok guzeller dimi
ayni zamanda fotojenikler
Vintage keşke resmini göndersen kedisinin.
Evet cok şekerler bunlar. Yumus yumus.
Yaa Binnur gerçekten de 1 hafta tükkan kapattın.Özledik tariflerini.Öpüyorum.
Arzucum
aslında basit bir mısır ekmeği yaptım da hala tarifini sayfaya koyamadım.
bugun yazacagım. VAlla haklısın :)
Merhaba,
Teflon yemek pişirme malzemelerinin zararları gün be gün ortaya konuyor ve bildiğim kadarıyla piyasadaki ekmek pişirme makinlerinin içleri teflon.
Ekmek yapmak için ekmek pişirme makinası dışında alternatifimiz yokmu?.
Yorum Gönder