Perşembe, Mayıs 25, 2006

Yeni Dünya'nın Geleneksel Ekmeği: Tarçın-Kuru Üzüm el ele...

Kimileri süt tozu kullandığım tariflere pek yanaşmıyor biliyorum.

AMA ben illaki evde süt tozu bulundururum ve tariflerimin çoğunda bu besin değeri yüksek malzeme bulunur.

Bu kez pişireceğim ekmeğin içinde hiç ama hiç süt tozu olmasın dedim. Bir de her evde olabilecek malzemeler :)

İşte size Tarçınlı kuru üzümlü ekmek...

Nadiren kurcaladığım bir ekmek kitabım var, hani şu yaban ellerden gelen....Tarif oradan.

Ayrıca kitapta bu ekmek geleneksel olarak tanımlanıyor, belirtmek isterim. (Zaten internette biraz dolanınca illaki bu iki malzemenin girdiği ekmek tarifi ile adım başı karşılaşıyorsunuz muhtemelen) Bir de benim sayfamda olsun dedim.

1 kap + 4 kaşık süt
1 yemek kaşığı tereyağı yada elma haşlaması
3 kap un
1 kaşık şeker (tercihan kahverengi şeker)
1-1/2 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı tuz (ya da 3/4 çay kaşığı)
2 çay kaşığı instant maya (ya da 1 çay kaşığı aktif kuru maya- ama ben aktif maya ile denemedim bu tarifi)
1/2 kap kuru üzüm


Not:Ben kızım daha bir iyi beslensin saplantısı ile yine keçiboynuzu tozu koydum 3-4 kaşık, ekmek o yuzden kahverengi. Siz tabiki koymasanız da olur.
Aroması tarçından bile fazla imiş meğer keçiboynuzunun.. Ben hiç tarçın kokusu almadım... Ama tadına diyecek yok.

Son bir not...Süt tozu ile pişrdiğim ekmekler daha bir süngersi oluyor sanki...En azından uzun vadede dokusunu daha iyi koruyor ekmek.

Yine süt tozunu övemeden duramayacağım: tıklayın...

temel ekmek ayarında, 1, somun olarak pişirin.

Bir de yediğiniz her dilimin 135 kalori ettiğini de unutmayın....:( bu ekmekte) Posted by Picasa

6 yorum:

Adsız dedi ki...

elinize sağlık ekmekleriniz bi harika
sizi arkadaş listeme ekledim:)

Adsız dedi ki...

Ekmek tarifleri için teşekkürler. Verdiğiniz tarifleri deniyorum ve başarılı oluyorum. Sayenizde tabii. Ekmek yapma merakım geçen yıl başladı ve bir makine aldım. Şimdilerde haftada 2 kez kullanıyorum ve memnunum.Sağlıklı ve temiz ekmekler yediğimi düşünüyorum.Bloglarda verilen tarifler de çok işime yarıyor. Tekrar teşekkürler.
meltem

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Melisa ve Meltem
çok teşekkür ederim her ikinize de ...
Afiyetle.
NAsıl seviniyorum biliyor musunuz bu ekmeklerin denendiğini ve afiyetle yendiğini duydugumda...

Adsız dedi ki...

Böyle tatlı ekmeklere bayılıyorum... üzüm ve tarçın... Bu ne güzel bir uyumdur böyle.Tarif için çok teşekkürler.Ellerinize sağlık...

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Sevim,
bilmiyorum ekmeği denedin mi ama sonucu bildirirsen sevinirim.
Senin kek sevdiğini biliyorum zaten, bu da kekimsi bir ekmek.. tam sana gore :)

Unknown dedi ki...

ben porofesyonel ekmekciyim sizin tariflerinizi otel mutfagında acık büfeye veriyorum beyeniliyor.Tarifleriniz için teşekkürler. ANTALYA dan Fatih