Cuma, Mayıs 26, 2006

Ekmek yoksa Brioche Yiyin !!!

Ekmek bulamıyorlarsa Pasta yesinlerdemiş güya Marie Antoinette açlıktan nefesi kokan devrim öncesi Fransa halkına… Ve ardından olan olmuş kıyamet kopmuş ve kafalar da tabi…

Yukarıdaki cümlede 2 hata var…

1.si Bunu Marie Antoinette (16. Louis’nin karısı) dememiş (ben de çok şaşırdım- Bize tüm eğitim hayatımız boyunca yanlış bilgi mi verdiler yani?) (gerçek diyen patavatsız –rahmetli- 14. Louis’nin karısı Marie-Therese, bakınız Wikipedia)

2.si diyen her kimse “Pasta” yesinler dememiş, Brioche yesinler demiş.

Sanırım bu daha affedilir bir laf, çünkü Brioche pastadan oldukça mütevazı ama ekmekten daha hallice bir ekmek türü işte.

Bugün Marie-Therese’in sözünü doğrular bir durum var evimizde: Ekmek yok ve biz bu yüzden Brioche yemeyi planlıyoruz. Ve buna kimse sinirlenmiyor.

Kadının halden anlamayan bir gaf-yapar olduğunu düşünmek istiyorum. Bir kral eşi ekmek ile brioche arasında en başta minimum 3 yumurta (hatta 4 ) farkı olduğunu ne bilsin? Bilse de yumurtanın bile bir dönem insanları için zengin gıdası olduğunu ya da… Yumurta ile de kalmıyor iş, bir de yarım ¼ kap tereyağı var, süt var ve kimi zaman kuru üzüm bile var (gerçi kuru üzüm tercihe bağlı)

Hemen malzemeleri veriyorum:

3 yumurta (oda sıcaklığında)
1/3 kap süt (oda çok soğuk olmasa iyi olur tabi)
¼ kap tereyağı (ben 2 kaşık kadar tereyağı koydum kalan kısmı zeytin yağı ile doldurdum- hatta tam da doldurmadım)
3 kaşık şeker
¾ çay kaşığı tuz
3-1/3 kap un
1 çay kaşığından biraz fazla aktif kuru maya (instant maya DEĞİL DİKKAT)

Malzemeleri sırasıyla ekmek makinenizin teknesine koyun. Hamur ayarında çalıştırın. BU 1,5 saat demek.

Muffin ya da küçük kek kalıplarınızı yağlayın (benim kalıplarım yağlanmasa da oluyor, sizinkiler de öyleyse yağlamayın)

Hamurunuzdan küçük bezeler yapıp kalıplara yerleştirin. Bu bezelerden daha da küçük yuvarlaklar yapıp yine büyük bezelerin üzerine biraz yana doğru oturtun.

1 yumurta daha gerekli. 1 kaşık şekerle hafifçe çırptığınız yumurtayı tüm brioche’ların üzerine sürün, 190 derece civarı ısıtılmış fırına verin.

12-15 dakika sonra, ya da altın sarısı bir renge büründüğünde brioche’larınız fırından alabilirsiniz.

Denememek olmaz. Çünkü sonuç gerçekten çok tatminkar……

Fakat kraliçe önerisi bu ekmekçikler sizden çok evlatlarınıza hitap etse iyi olur...Her bir top 227 kalori ediyor.. Ayrıca bu kadar besine yerlerinde hiç durmayan ev zıpzıpları daha çok ihtiyaç duyuyor olsa gerek. Baksanıza biz oturmuş kalmışız bilgisayar başında :) Posted by Picasa

18 yorum:

Behiye dedi ki...

Binnur ellerine sağlık, ne güzel olmuşlar. Ben birkaç kere ınternette baktım brioche tariflerine, ama denemedim henüz. 3 yumurta gözümü korkutuyor:)Sevgilerimle.

ZeYNeP dedi ki...

cok hos guzel bir tarif,
bu haftaki yemek listemize koyacagim, cumartesi sabahi kahvaltisi icin iyi bir alternatif.
Ellerine saglik Binnur.

Zeynep

Binnur A. Ö. dedi ki...

Zeynepcim
cafe'nin yemek listesine mi koyacaksın?
Gercekten tadı da cok güzel. mutlaka dene...

Binnur A. Ö. dedi ki...

BEhiyecim
3 yumurta bu kadar cok brioche'a bölündüğünde çok önemli olmuyor. denemeni tavsiye ederim.

Adsız dedi ki...

Binnurcum!
Ben de bu tarihi hikaye için geçenlerde şöyle bişey okudum:Marie Antoinette,sokakta açlık nedeniyle protesto gösterisine çıkmış olan halkı farkettiğinde yemekteymiş.Halk''Ekmek isteriz!''diye haykırırken yanındakilerden sarayda ekmek olmadığını,ama pasta bulunuğunu öğrenmiş ve ''O zaman pasta verelim de yesinler''demiş.Ama ben brioş da yerim sağol.Deneyeceğim,çocuklar bayılır(biz demiyorum,dikkatini çekerim:)).Sevgiyle kal.

Papatya dedi ki...

Bunca yıldır yanlış bildiğimiz bir şeyin doğrusunu öğrenmiş olduk sizden! Ekmek yapmaya çok fazla cesaret ettiğim söylenemez. Ama bu briocheler de çok lezzetli duruyorlar :) Sayfanızı ilk ziyaret edişimde faydalı birşey öğrenmiş oldum, teşekkürler... ben de bloguma beklerim...

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Arzu,Stefan Zweig'in yazdıgı MArie Antoinete biyografisini okumaya başlamıştım ama yarım kaldı nedense. BEn de okuduğum kadarı ile ondan bu lafı beklemiyordum, saf bir kız gibi gelmisti (belki de dediyse de saflıgından demistir :)
TArih böyle bir sey işte.. herks bir tarafından cekistirip yamuk yumuk yapıyor. işte o yuzden en iyisi kendi kişisel tarihimizi yazmak (anlat anne'de konustugumuz gibi)

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili papatya,
bloguna geldim ve cok sevdim.
sık sık gelecegim :)

Alev dedi ki...

Binnur
Sitenin sessiz takipcisiyim. Ama bu guzel goruntu karsisinda dayanamadim. Cok lezzetli gorunuyorlar. Bende bir ekmek meraklisi oldum buralara geldikten sonra. Bunuda denemek istiyorum. Ellerine saglik.

Sevgiler

Behiye dedi ki...

Binnur çok incesin, gelip tekrar yumurta konusunda beni aydınlatmışsın. Ben de bir daha seni yormamak için buraya yazayım dedim. Çok teşekkürler, mahlepli deneyeceğim büyük ihtimalle. Siteni sürekli takip ettiğim için Ciabatta'yı da okumuştum ve burada marketlerde satıldığı için biliyorum. Denememiştim ama,hadi ben önce onu yapayım.Sana yorum yazarım zaten yaptığımda.Tekrar görüşmek üzere:)

Binnur A. Ö. dedi ki...

behiye'ye
:)

munevver dedi ki...

Binnur,briocheların çok güzel görünüyor.Eline sağlık.Ne kadar çok ekmek tarifin var.Takdirle karşıladım.Sevgiler....

Binnur A. Ö. dedi ki...

munevver teşekkür ederim
denersen haber ver olur mu

Dilek'ce dedi ki...

Merhaba Binnurcugum,
ne tatli biliyormusun ben de brioche yapmistim sarimsaklilarindan baska. Tadi nefis birsey cikmisti fakat daha cok acma türü birsey olmustu;) Briochelere hic benzemiyordu. Esim sen bunlari briocheye mi benzetmeye calistin demisti;) Elimde bir kitap var. Isvicre firinciligi ile ilgili kitapta senin extra hafif yamuk yerlestirdigin kücük parcanin öyle olmamasi icin bilgi veriyordu. Galiba bir de kitapta o kücük parcayi ayri degilde büyük bezeden bas ve isaret parmaginin arasinda hazirliyorsun. O kitabimda tarif yok malesef. Aktif kuru mayam da yoktu tabi. Senin gibi uzman olmayinca sadece yas ve kuru mayayi taniyorum;)
Sevgiler

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Dilek,
ah uzman olmak mı, bunun için daha kaç fırın ekmek yemem gerek bilmiyorum bile.
BAk gördün mü brioche şekli ilşe igili senin bilgin daha fazla.
Sayfanda yayınladın mı o brioche tarifini?
BEn açma çok severim, denerdik....

Adsız dedi ki...

Hi Fellow! I was just searching blogs,and I found yours! I like it!
If you have a moment, please visit my xp wireless networking site.
Good luck!

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Cok guzel hersey, ellerinize saglik. Bir sorum var size: Instat maya ile aktif kuru maya arasindaki fark nedir ? Bilgi icin simdiden sagolun.
Esra.

İZMIR EVDEN EVE NAKLİYAT ATASUN EV TAŞIMA dedi ki...

Nakliyat İzmir sektöründe doğru firmayı bulmak oldukça zordur. Çok ucuza ev taşıma yaptığını sanan firmalar siz ev taşıma yapacak kişilere stres ve sorunlar çıkarır. Balçova'dan ev taşıma, eşya depolama, asansörlü nakliyat işleri için en dogru adres kurumsal bir yapıya sahip Atasun evden eve nakliyattır.
Evden eve nakliyat, ev taşıma, izmir ev taşıma, eşya depolama, parça eşya taşıma gibi işleriniz için güvenilir bir firma olan Atasun evden eve nakliyatı seçin sorunsuz ev taşımanın keyfini çıkarın. Eşyalarınız taşıma esnasında sigortalanır ve firma güvencesiyle taşınır. Evden eve İşleri titizlik ve sorumluluk isteyen bir hizmet sektörüdür.
Balçova'dan Buca, Bornova, Karşıyaka ev taşıma ve tüm ilçelerde gönül rahatlıgıyla bizlere güvenerek işlerinizi yaptırabilirsiniz.
İzmir nakliyat firmaları arasında kurumsal firma olan atasun evden eve nakliyat firması olarak eşyalarınızı adreste demonte edip ambalajlayarak profesyonel ekibimiz ile taşir gidecegi adreste de monte işleri marangoz eşliginde kurulur.

evden eve nakliyat
izmir evden eve nakliyat
İzmir Evden Eve Nakliyat
Buca evden eve nakliyat
Karşıyaka Evden Eve Nakliyat
Bornova evden eve nakliyat
evden eve nakliyat
Parça eşya nakliyat
İzmir evden eve nakliyat
İzmir Kiralık Asansör
şehirler arası ev taşıma