Pazartesi, Nisan 10, 2006

Ekşi Maya Üzerine Önemli bir kaç not ve Türk Ekmeği'nin Makinede denenmiş hali ...

Son günlerde ekmek makinesini zahmetsiz kullanmak isteyenlerin yüzünü ekşitecek ekşi mayalı tariflere takmış görünüyorum.

Böyle düşünüyoranız haklısınız çünkü ekşi maya hazırlamak biraz ekstra zahmet ister gibi...

Ayrıca bu mayayı hazır edip buzdolabına attığınız zaman belki aylar boyu işinize yaramak üzere hazır bekliyor ama bu durum da size yine ek zahmetler verecek (fakat zahmetsiz yemek olmuyor biliyorsunuz)!

Nedir bu zahmetler?

Mayanızı her zaman bitimsiz kılmak istiyorsanız:

(Her 1 kaplık ekşi maya kullanımınız ardından
¾ kap su
¾ kap un
1 çay kaşığı şeker
ekleyerek ekşi mayanızı iyice karıştırın. 1 gün dışarıda bekletin (üzeri yine tülbent ile örtülü)
Ertesi gün buzdolabına kaldırabilirsiniz.

Eğer ki 10 gün boyunca mayanızı hiç kullanmadıysanız 1 çay kaşığı şeker koyup karıştırın, tekrar buzdolabına kaldırın. Bu işlemi mayayı kullanmadığınız sürece 10 günde bir tekrar edebilirsiniz.

Bir de ekmek yapmak üzere ekşi mayanızı buzdolabından çıkardığınızda öncelikle iyice bir karıştırmanız, ardından kullanacağınız kadarını alıp oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletmeniz gerek..
-------

Bir de geçen gün sizeTürk ekmeği’ne dönüştü dediğim ekşi mayalı Fransız Ekmeğini işin içine el karıştırmadan, yapmak isteyenler için (ve tabiî ki merakımdan da) makinede deneyeceğim demiştim.

Denedim. Üzeri hafifçe çökse de tat olarak bildiğimiz bakkal ekmeğini tutturmuş sayılabiliriz. BEnce 2 çay kaşığı maya fazla geldi. Ekşi maya ile beraber 2 kez maya koymuş gibi oldum. Sanırım 1 çay kaşığı instant maya yeterli olacaktır.

Malzemeleri tekrar vereyim:

1-1/2 lb ekmek malzemesi
1-1/4 kap ekşi maya (starter)
2 kaşık su
3 kap un
¾ çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı instant maya (bence siz 1 koyun)

1 nolu programda.


Not: Fotoğrafta gördüğünüz gibi köpüklü çıkmıyor buzdolabından ekşi maya. Üzerinde sıvı birikmiş halde ve krep hamuru kıvamında çıkıyor.
Posted by Picasa

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba
sitenizi bugun ogrendim ve henuz tam olarak inceleme firsatini bulamadim.en kisa zamanda tarifleri incelemeyi dusunuyorum..

anneme bugun ekmek yapma makinesi siparis ettim ve tarifleri arastiriyorum.
tariflerdeki sut tozunun ne oldugunu merak ediyorum.
nereden temin edilebildigini belirtebilirseniz cok memnun olurum.
tesekkur ederim
sinem

Binnur A. Ö. dedi ki...

Siinem merhaba
Su an şehir dışındayım ve aslında kimselere cevfap yazamıyorum.
Fakat sana acil bir cevap yazaym dedim
http://ekmekkokusu.blogspot.com/2006/03/ekmee-st-tozu-art-m.html
bu linkten süt tozu bilgisine ulasabilirsin
Sevgiler

Adsız dedi ki...

cok tesekkur ederim,ozellikle resminin olmasi cok faydali oldu..
sinem

Ceylan dedi ki...

Binnur Selamlar,
Nihayer eksi mayayı hazırladım ama bir soru, 5-10 arası diyor kitabında da. 5 mi 10 mu neye göre karar vermeliyiz? Bizimkinin 5 günü geçti ama bilemedim oldu mu olmadı mı? Bir de bu kadar uğraşmışken bu maya ile değişik başka tarifler deneyebilir miyiz? Örneğin başka sevdiğim tariflerine maya yerine bunu koyabilir miyim? O zaman ölçü ne olmalı desem çok mu genel ve zor bir soru olur? Yani tarifine göre değişir mi? Çok uzun oldu kusura bakma ama buaralar kitabınla yatıp tariflerinle kalkıyorum! Kafayı biraz ekmekle bozdum sanırım! Neyse halde anlarsın :) Çok sağol, sevgiler,

Adsız dedi ki...

sevgili admin ekşimaya ekmek yapımı için su değirmeninde üretilmiş tambugday unu yulaf unu ve çavdar unu üretiyorum.tamamen katkısız ve dogal olarak ürettiğim unları size kargo ile ulaştırabilirim.tel:5356782485 saygılarımla halil ayar

Adsız dedi ki...

sevgili admin ekşimaya ekmek yapımı için su değirmeninde üretilmiş tambugday unu yulaf unu ve çavdar unu üretiyorum.tamamen katkısız ve dogal olarak ürettiğim unları size kargo ile ulaştırabilirim.tel:5356782485 saygılarımla halil ayar