Cuma, Mart 31, 2006

Starter- Ekşi Maya Gün 2: Beklerken Boş durmayalım

Ekşi Maya (starter) bir köşede ekşimeye devam ediyor. Buna eminim çünkü bulunduğu oda ekşi ekşi kokmakta. Sanırım bu ekmek macerası için buna katlanmak zorundayım. Zaten bu sürekli olacak bir sıkıntı değil.

Ekşi mayayı bir kez tutturdunuz mu ağzı sıkıca kapanan bir kaba aktarıp buzdolabına koyuyorsunuz oldu bitti.

Dün de belirttiğim gibi kullandıkça üzerine ekleme yaparak yeniliyorsunuz (ancak her yenilemeden sonra yine bir gün açıkta kalması gerekiyor- ardından buzdolabına) Böylece bitimsiz gibi gözüken bir malzeme (ki bundan sonra sık sık ekşi maya bazlı makine ekmeği yapmayı düşünüyorum) her dem elinizin altında olmuş oluyor.

Hemen açıklayayım bu fotoğraf hazırlayacağımız ekşi maya ile yapmayı umduğum ilk ekmek olan Fransız ekmeğinin şeklini göstermek üzere seemecook sitesinden ödünç alındı

Nerde kalmıştık ?

Evet evet....Ekşi maya hazırlama aşamaları hakkında gün be gün yazmaya karar vermiştim biliyorsunuz: Ancak bu gün mayamın peçesini (tülbent) kaldırdım baktım ki kayda değer bir gelişme yok tarifin neden günde en az 2-3 kere karıştırın komutunu verdiğini anlamamı sağlayacak dibe çökme ve tüm suyun tepede kalması durumu hariç).

Ben de durum ile alakalı başka bir yazı yazmaya niyetlendim…

Ekşi mayamız hazır olduğunda seçip yapmak üzere her gün bir başka ekşi mayalı tarif sunacağım size…Fotoğraf işine gelince, Bahar geldi (Bahar’ın baş harfini küçük harf ile yazmak içimden gelmiyor- çok seviyorum bu mevsimi) nasıl olsa uygun bir fotoğraf çeker koyarım tarifin yanına….(Gerçi bugünkü fotoğraflar demin de belirttiğim gibi seemecook sitesinden, bize yardımı olsun- açıklayıcılık kazansın tarif diye seçildi)

Ekşi Maya temelli Fransız Ekmeği


1-1/2 lb ekmek malzemesi
1-1/4 kap ekşi maya (starter)
2 kaşık su
3 kap un
¾ çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı instant maya (ya da 1 çay kaşığı aktif kuru maya- ancak ben bu ikincisi için çok tecrübeli olmadığımdan garanti veremiyorum)
Mısır unu (yağlı kağıda serpmek için)
Hafifçe çırpılmış 1 yumurta beyazı
1 kaşık su

2 lb ekmek malzemesi
1-3/4 kap ekşi maya (starter)
¼ kap su
4 kap un
1 çay kaşığı tuz
2-1/2 çay kaşığı instant maya (ya da 1-1/4 çay kaşığı aktif kuru maya- ancak ben bu ikincisi için çok tecrübeli olmadığımdan garanti veremiyorum)
Mısır unu (yağlı kağıda serpmek için)
Hafifçe çırpılmış 1 yumurta beyazı
1 kaşık su

1-Somun büyüklüğüne karar verip ilk beş malzemeyi tekneye gerektiği kadar koyun ve makinenizi hamur programında çalıştırın.Süre bittiğinde hamurunuzu alıp şöyle bir yoğurun ve üzerini kapatıp 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın.

2-Hafifçe unlanmış yüzeyde hamurunuzu dikdörtgen şeklinde açın. Silindir oluşturacak şekilde hamurunuzu yuvarlayın.Uçlarını sıkıştırıp kapatın ve alta döndürün.

3-Yağlı kağıdı fırın tepsisine serip üzerine biraz mısır unu serpin. Hamurunuzu kağıda yerleştirip üzerine bir kapta çırptığınız yumurta beyazı ve 1 kaşık suyu sürün. (kalanını atmayın lazım olacak)
Silindirik şekle ve uçları sıkıştırıp alta kıvırmaya karşı kafanızda soru işareti olmuış olabilir, gördüğünüz gibi sonuçta normal ekmek görüntüsü olacak. Rulo bir ekmek değil.


4-Şimdi ekmeğinizi tekrar örtüp ona ılık bir yerde dinlenmek için 45 dakika verme zamanıdır. (iki katına çıkıncaya kadar boyu)

5-Keskin bir bıçak ile3-5 çapraz çizik atın ekmeğinizin üzerine. Derinlik bir santim kadar olacak. Ekmeğin üzerine su-yumurta karışımını sürün.

6-190 derece fırında 20 dakika pişirin (ama toplamda 40 dakika kadar pişecek aslında).

7-Kalan yumurta su karışımı ile tekrar ekmeğinizi ıslatın (üzerine sürün) 15-20 dakika kadar daha pişirin…


Şimdiden heyecanlanıyorum süre tamamlansın diye....Tabiki bizim ekmeğimiz tepede gördüğümüz ekmeğe tam olarak benzemeyecek: elimde böyle bir kalıp yok, ekmeğimin altı köşeli olmaz ve bu ekmeğe çizikler atmamışlar ben en iyisi çizik atılmış Fransız ekmeği resmi de ekleyeyim buraya:
Bu resim için de http://www.alturahorizon.com/ teşekkürler.

1 yorum:

İZMIR EVDEN EVE NAKLİYAT ATASUN EV TAŞIMA dedi ki...

Buca evden eve nakliyat firması aramak için boşuna zaman aramayın. Size buca'da ev taşıma konusunda kaliteli evden eve nakliye hizmet verecek kuramsal tek nakliye firması Atasun ev taşıma firmasıdır. İzmir ve çevre illerde size en iyi şekilde taşıma hizmeti vermek için özel ekipler kuran Atasun nakliyat, buca ev taşıma işlerinizdede aynı hassasiyetle taşıma yapar.
Buca'da ev taşımak Atasun nakliyatla kolay ve zahmetsizdir. Asansörlü ev taşıma ile sizde ev eşyanızı çizilmeden şehir içinde ve şehir dışında taşıtın. İzmirde çok sayıda ev taşıma firması var ama kalite evden eve nakliyat firma sayısı çok azdır. Bunun sebebide kurumsal yapıya sahip çok sayıda evden eve nakliye firması olmamasıdır.
Buca'da sizde asansörlü evden eve nakliye hizmet almak istiyorsanız bizi hemen arayın. İzmirin buca ilçesinde en iyi ev taşıma firması olarak Atasun nakliyat vardır. Sizde kaliteli ve sorunsuz şekilde taşınmak için hemen arayın.
Bucadan başta bornova olmak üzere tüm izmir ilçelerine ev eşyası vae parça eşya taşıması yapılır. İzmirde şehir içi ev taşımada en iyi evden eve nakliye firmasıyız.
evden eve nakliyat
izmir evden eve nakliyat
İzmir Evden Eve Nakliyat
Buca evden eve nakliyat
Karşıyaka Evden Eve Nakliyat
Bornova evden eve nakliyat
evden eve nakliyat
Parça eşya nakliyat
İzmir evden eve nakliyat
İzmir Kiralık Asansör
şehirler arası ev taşıma