Cumartesi, Kasım 26, 2005

HER BİR KAP UN İÇİN GEREKEN TUZ-ŞEKER-YAĞ-SIVI ORANLARI

Ekmek yaparken kaç kişilik olmasını istediğinize bağlı olarak kaç kap/bardak un koyacağınıza karar vermek yetmiyor. Her bardak un için belirli oranlarda tuz, şeker, yağ ve sıvı da koymanız gerek diyor about.com (bir çok konu hakkında bir çok bilgiye sahip sitelerden biri).

Bu oran şöyle (Bir ölçü kabı un için) :
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı şeker
1/2 yemek kaşığı yağ
Yaklaşık 3/8 ölçü kabı sıvı
(eğer sıvının bir kısmını su hariç herhangi başka bir şey ile, örneğin yumurta gibi besin değeri yüksek bir gıda ile ikame etmek istiyorsanız: bir yumurta=1/4 kap)

Ancak bir nokta üzerinde durmak lazım. Bahsedile un ekmek unu... Bizde piyasada ekmek unu olarak satılan una ben şimdiye kadar rastlamadım, hazır karışımlar hariç. Rafları ne yazık ki baklavalık, böreklik, pastalık alt adıyla satılan unlar kaplamış durumda...

Biraz araştırınca buğday ambarı diye tanımlanan ülkemizin neredeyse tüm un üreticilerinin eğer ekmeklik un almak istiyorsanız 25 kilodan az paketler/ çuval demeli aslında/ ile karşınıza çıkamadığını görüyorsunuz.

Arz talep meselesi tabi. Umarım bundan sonra ekmeklik una sahip olmak için illa fırıncı olmak gerekmez.

25 kilo unu alması dert, saklaması dert. Un böceği ile tanışmak istemem doğrusu... Posted by Picasa

Hiç yorum yok: