Perşembe, Mart 30, 2006

5 gün sonra usta işi ekmek yapmak üzere kolları sıva: Starter gün 1.

Artık gerçek ekmek maya starter’ına* tekrar el atmanın zamanı geldi. Daha evvel bir kez denemiştim (allrecipes’den aldığım bir tarif ile ama sonuçtan memnun kalmamıştım. Bu kez umutluyum. Kaynağı değiştirdim. Üstelik önceki starter da hiç maya yoktu, sürekli 4 gün boyunca un ve su ekleyip karıştırarak yapılan bir starterdı. Bu seferki başka)

Henüz starterımın ilk günündeyim. Size de haber vereyim dedim, belki benimle beraber başlarsınız bu sabır denemesine…Hem 4 gün sonra starter ile ekmek makinesinde yapılacak ekmek tarifleri vermeye başladığımda eliniz göğsünüzde kalmaz (böyle bir deyim var değil mi arkadaşlar- ama böğür lafı bana biraz sert geldi, değiştirdim ::)

Peki 5 gün boyunca ne yapacağız?


Önce ilk günden başlayalım.


Genişçe bir kapta 1-1/2 çay kaşığı aktif kuru mayayı 3/4 kap ılık su ile eritin
3 kap daha ılık su ekleyin.
3 kap un, 4 çay kşığı şeker ekleyin karıştırın (mixer ile de olabilir)


Tülbent ile örtün ve oda sıcaklığında beklemeye alın. (5 -10 gün) ama ben 5 gün bekleyebileceğim. Bu arada günde 2-3 kere karıştırmayı da unutmayın. Süre sonunda hava almaz bir kaba aktarıp buzdolabına koyacağız, gerektikçe bir miktar alacağız.

Bu maya bitmiyor hiç biliyor musunuz?
Üzerine her kullanımdan sonra ekleme yapabiliyorsunuz.

her bir kap kullanımınız için: 3/4 kap un
3/4 kap su
1 çay kaşığı şeker ekleyip karıştırın. Örtüp en az 1 gün kabarcıklanmasını bekleyin. Ondan sonra buzdolabına koyun oldu bitti.


*Starter nedir derseniz, daha bir usta ekmek üretmek için gereken ilk mayadır derim. Bunun Türkçe karşılığı olmadığı için üzgünüm.



** İlk resim, starter'ın yani ekşi maya'nın (Huysuz ve Tatlı"nın belirttiği ve bana da mantıklı gelen Türkçe karşılık isim bu) ilk hali, ikinci resim ise sadece 2-3 saat sonraki hali.
Posted by Picasa

11 yorum:

huysuz dedi ki...

Ekşi maya deniyor sanırım buna. Arzu-Ülfet Aygen'in 'Beyaz Unsuz Şekersiz Hamurişleri' isimli kitabunda detaylı biçimde anlatılmış.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Aslında evet "sour dough starter" olarak geçiyor tüm yabancı kaynaklarda :"ekşi hamur starterı"
Ama yine tam karşılığını bulmuyor..

Türk ziraatçılarının araştırma raporlarında da starter diye bahsettiklerini gördüğümden demek öyle demek gerekiyormuş diye düşünmüştüm. Ama madem öyle söylenince anlaşılıyor ben de bundan sonra ekşi maya diyeceğim sevgili huysuz ve tatlı.

Behiye dedi ki...

Ben de uzun zamandır starter ile ekmek denemesi yapmak istiyordum. Bugün sizle ben de başlamak isterdim, ama 10 gün kadar evde olamayacağım:( Bu arada merakla sizi takip eder ve döndüğümde uygularım umarım. Sevgilerimle:)

Adsız dedi ki...

bu ekşi hamur.
köylerde çok sık kullanılır
ekmeği sert ve ekşi olur.
bu arada bana hamburger ekmeği tarifi verebilir misiniz.
kızınızı öpüyorum.

Adsız dedi ki...

ha bu arada ,
ben ekmek yapmayı sizden öğrendim.
hatta dün akşam,süte limon sıkıp,o adı herneyse dilim dönmedi buttermilk miydi onunla deneme yaptım.bloğuma bakmışsınız takipteyim sizi.ilginç şeyler bulursam size de yazarım.( nehir) ne güzel ismi var kızın.
benimde köpğim var pekinez cinsi 8 yaşında ve şarkı söylüyor. bazen anne der bazen de ayşen... sevgiyle kalın. o mırnığıda burnundan öpün benim için.

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgil Behiye,
iyiki uğramışsın da senin blogunu tanıma fırsatım olmuş.
bayıldım yaptıklarına, bir de misafir sincabına.
umarım starterlı ekmeğim hayal kırıklığı yaşatmaz bize.
sevgilr

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Aysenin,
sayfanın tepesindeki arama kutucugu var ya hani, orada hamburger yazıp search'e basarsan bir kac sonucua ulasacaksın.
Deneydim bir kac defa, tadı güzel ama arzuladıgımdan daha sert kabuklu toplarım oldu. Bi goz at istersen.

Buttermilk'li ekmeği begendin mi? Gerci cok kabarmaz ama tadı hostur o ekmegin.

Demek köpeğin var ne güzel. Kızım görse deli olur. Bizim bildigin gibi kedimiz var , o elde oldugu icin köpeklere daha cok özlem duyuyor, sokakta gorduk mu hu hu iyerek peslerinden gitmek istiyor.

Anne dedidigne de inanırım köpeğinin çünkü ben bir hayvan severim ve hayvanlarla her seyin olası oldugunu coktan deneyimledim :)
Kızımın ismi benim de hosuma gidiyor (benim adım olsaydı keske :))
BEn de sevgiler gonderiyorum size.

Adsız dedi ki...

Sevgili Binnur ekşi maya denemelerini merakla takip ediyorum, bakalım sonuç nasıl olacak, umarım ekmeklerinde güzel lezzetleri yakalarsın.

Ben ekşi mayayı ilk kez hiç mayasız sadece su ve unla üç günlük bir süre için denemiştim, hergün karıştırarak, fakat başarılı olmadı. İkinci kere denediğimde, kullanacağım tarifin içinden alarak yaklaşık yarısına yakın unla ve suyla ve bir çimdik kuru mayayla denedim, starterin tamamını ve ayırdığım diğer malzemeyi karıştırarak yaptığım ekmek pek kabarmayıp bir o kadar da ekşi oldu. O yüzden bir daha bu tür maya hazırlamaya cesaret edemedim açıkçası.

Sadece daha önce de bahsettiğim gibi İtalyan Biga adıyla rukinin sayfasında bahsedilen starteri bir iki kere uyguladım ve beğendim.

Fakat nedense ben bu tür ön maya hazırlanıp yapılan ekmeklere sanki başka maya ilavesi yapılmaz diye düşünüyordum, ama gördüğüm kadarıyla starterla yapılan tariflerde de ayrıca maya yine kullanılıyor. Hani köy ekmekleri olur ya çok sert kalın kabuklu ve içi de oldukça tok tok tur, yanlış aklımda kalmadıysa bir tanıdığım bu ekmekleri yapmak için hamur aldıklarını ve bunu çok çok un ve suyla yoğurarak mayaya getirip pişirdiklerinden bahsetmişti. Nedense bu ikisi arasında bir benzerlik olabilir diye düşünmüşüm. Yani starter kullanıldığında ayrıca maya kullanılmaz ya da çok az kullanılır diye. Mesela normal bir ekmek tarifini hazırlarken ilave olarak bir ölçü starter katıldığında, starterin ekmeğe katkısı daha fazla lezzet katmasımıdır acaba. Yoksa daha hacimli olmasınıdamı sağlar.

Aslında ne kadar çok denersek o kadar fikir ediniriz gibi geliyor, birde tabii senin gibi bu işe gönül verenlerin deneyimleri de bizlere ışık tutacaktır. Evet merakla gelişmeleri bekliyoruz.

Sevgiler..

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Nurdan,
sen de en az benim kadar bu işe gönül vermiş gözüküyorsun.
Benim de seninki gibi ilk starter denemem sadece un ve su ile olan türdendi ve sonuçtan ben de çok hoşnut kalmamıştım.
Üstelik ona her gün tekrar un ve su ilave ediyorduk. Bu seferkine öyle bir şey yapmıyorsun . Ama çok sulu oldu bu starter. Anlamadım neden. Belki de böyle olması gerekiyor.
BEn de merakla bekliyorum ne olacak diye.
Açıkçası bu starter da köy ekmeği mayası gibi önce bir unla yoğrulmalı diye düşünsem de tarif ne diyorsa onu yapacagım öncelikle.
Sonra deneyler yaparım.
Kızım sokaga cıkmak istiyor.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Evet haklısın aslında bu ekmek yapma merakı ekmek makinesini aldığım günden beri başladı bende. Starterla ilgili maceram da, daha az maya katılmış ekmekleri ekmek makinesinde yapabilirmiyim acaba diye düşünmemle başladı ve deneye yanıla yapmaya da devam edeceğim sanırım, zira sonuçlarını hep heyecanla beklediğim mutluluk veren bir uğraş.

İyi hafta sonları dilerken o tatlı kızını da çok çok öpüyorum.

Sağlıcakla kalın.

Adsız dedi ki...

canım blogu tesadüfen buldum iyikide bulmuşum ekmek cennetine düştüm sanki harika paylaşımların var teşekkürler annemde ekşi mayadan ekmek yapar harika olur canım 1 cup dediğin 1 su bardağımı oluyor tam bir ölçü söylersen sevinirim ekşi mayayı deneyeceğim sevgiler...arkadaşım....
lezzet istasyonu