Perşembe, Ocak 19, 2006

Taze Domatesli Ekmek

Domatesin kurusunu da çok severim gerçi. İzmir’deyken aldığım canım kuru domateslerden bahsediyorum daha çok..

Haşladığımda hiç kara su (yani toz toprak ) vermeyenlerinden. (Köylü kardeşler manavından.. Güzelyalı’yı bilenler bilir…)

Ama her yerin kuru domatesine güvenemiyorum. Acaba nerede kurutuyorlar, egzos dumanının, fabrika bacasının bol olduğu yerde mi diye düşünür, yemek yapma huzurumu gölgelerim…

Hele Kocaeli’ne gelince, önüm, arkam, sağım solum sobe fabrika, ne yapacağımı şaşırdım…Geçen gün annemler buranın köylüleri dağlarda, en temiz yerlerde yetiştiriyorlar sebzeyi meyveyi diyerek içimi rahatlattılar neyse ki…. Mantıklı geldi…

Ama yine de ben kuru domatesli ekmek yapamadım bu sefer de yol yer bilmezlikten. Bulamadım, göremedim kuru domates bu şehirde…

E o halde Taze domates ne güne duruyor? O da ne kadar taze ise tabi. Domates yazın yenmeli, bahçende, olmadı saksında yetiştirdiğin al yanaklıları elceğizin ile toplamalısın.. Ama her şey mükemmel olmuyor tabi..

Malzemeler
1/3 kap su
1- 1/2 kap soyulmuş, çekirdeği alınmış küp doğranmış domates
2 kaşık elma sosu (isterseniz zeytin yağı)
1-1/2 kaşık şeker
1 1/2 çay kaşığı tuz
1-2 avuç taze maydanoz (doğranmış)
3 -1/2 kap un
2-1/2 çay kaşığı instant maya

Sonuç: Bir şey ekmeğimin içini biraz hamur yaptı gibi. Bunun 3 nedeni olabilir:

Domatesi tarifte söylediğinden daha fazla koydum. (1-1/3 değil de 1,5 kaptan fazla)
Yeni yaptığım neredeyse sıcak elma sosu ile yaptım.
Un miktarı gözüme yeterli gelmedi, makinenin işine burnumu soktum arada un ekledim...
A bir de ekmeği sıcakken kestim..

Tadı güzel ama kabarıklığı vasat bir ekmek oldu..
Şimdi , eğer gönüllü varsa:
Bu tarif zeytin yağı ile,

3,5 kap un ile değil de 3 kap un ile
ve 1 kap kadar domates ile yapılmalı diyorum....

Deneyen lütfen bildirsin...
Posted by Picasa

4 yorum:

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Pandora,
bilgi için sagol. marka bilgisi verirsen seve seve mutfağıma sokarım ürünü.
(evet blogunda gördüm) Türkiye içine dağıtım var mı? Bana var de lütfen :)

Binnur A. Ö. dedi ki...

Pandora merhaba
numunelere sevinirim tabi. AMA bu ürünlerin ayrıca Türkiye içinde satışının yapılması planlarına da çok sevinirim :)
Numuneler bir yere kadar yeter :)
Bana mail adresini verir misin.
Adresimi oraya yazayım. Mail adresini bana mail at butonuna tıklayarak gonderebilirsin...
Sevgiler

Binnur A. Ö. dedi ki...

Domates kuruları hakkında yanlış fikirlerim varmış meğer. Arkadaşlar içimi rahatlattınız ama sizler hep ihracat yapıldığını söylüyorsunuz. Yurtiçindeki ürünler umarım bilinçli insanların ürünleridir. İyiler dışarı gidiyorsa eğer :)

Adsız dedi ki...

Bende kuru - yarı kuru üreten bir firma'ya yakın bir kişi olarak Türkiye'deki bu tür ürünler alınırken öncelikle Haccp, BRC, ISO belgelerinin olup olmamasına bakılmasını tavsiye ederim. Özellikle yarı- kuru domates den bahsediyorsak %12-%25 arası nem avrupa standlartlarında geçerli olandır. Nem oranı arttıkça ürünün sıkılaşması ve yumuşaması sağlanır. Nem oranını etiketden hesaplayabilirsiniz. Benim yakın olduğum firmada yurt içine pazarlamıyor. Evde kurutma olayını ise pek onaylamıyorum çünkü gerekli hava akımı sağlanmaz ise domates içindeki enzimler bozulabilir.