Pazartesi, Ocak 02, 2006

Boy Boy Hamburger Topları

1-1/2 kap su
2 kaşık süt tozu
1 kaşık tereyağı
1 kaşık zeytinyağı
3 kaşık şeker
1-1/2 çay kaşığı tu
4 kap un
2 – ½ çay kaşığı instant maya


Top top ekmekler, hele de içine koyabileceğiniz bir şeyler varsa dolabınız da (çok bir şey değil, maydanoz eklenmiş beyaz peynir mesela) iç ısıtırlar, öğün yerine geçer karın doyururlar.

Sonuçtan çok memnunum. Lafı uzatıp ekmeğin başarısını gölgelemek istemiyorum :)

Yapılması gerekenler:
1-Malzemeleri ekmek makinenizin teknesine sırasıyla koyup hamur ayarına getirin.
2-Dev gibi kabaran hamurunuzu süre bittiğinde alın, çok una boğmadan, yapışmayacak hale gelinceye kadar tezgahı ve elinizi unlayarak yoğurun.
3-İstediğiniz boylarda bezeler yapın. (İsterseniz bir kısmını muffin kalıplarına koyun)
4-ister üstünü örterek bir kenarda, ister ılık fırında 2 kat kadar kabarmasını bekleyin
5-Yumurta sarısı sürün
6-Susam serpin.
7-Soğuk veya az ılık fırına verin.
8-20-30 dakika kadar sonra, renginden olduğunu belli ettiği anda fırından alın.

Bu ekmekler fast food hamburgerlerinin çok benzeri bir sonuç veriyor (tat olarak da)...Her zaman böyle bir ekmek yapmak istemiştim...Mutluyum :)

Bir kaç gün sonra verdiğim karar şu: Hani pastanelerde maydanozlu peynir sıkıştırılmış toplar var ya Sakallı derler, esas onun ekmeğine benzedi bu. Fast food hamburgeri demek için şekerini daha az koymak lazım ama o da ekmeğin büyüklük başarısını bozabilir. Şeker maya ile dost... Maya şekerin azaltılmasına kızabilir. Denemeden bilemeyiz, gönüllü aranıyor:).Posted by Picasa

3 yorum:

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili Pandora,
Birinci soruna cevap: Fırının ölçüsü göz kararı.. Yani çok farketmiyor. 180-190 civarı tutabilirsin.
İkinci soruna cevap: BEn ne yazık ki ekmek makinemin ölçü kaşığını kaybettim (ne ayıp değil mi- Aslında Sinbo'dan istesem göndereceğine çok eminim çünkü yeni kullanma klavuzunu ister istemez göndermişlerdi...Ama ben bu ölçü kaşıklarını aşağı yukarı yemek kaşığı ile aynı ayarda olduğunu tahmin ediyorum. Şu aralar benim ölçüm bildiğiniz yemek kaşığı...
İzmirime sevgiler. Canım İzmirim benim. Ah şimdi orada olsam da Hisarönünde çiçekçilerin çiçeklerini koklasam, boncukcuların boncuklarına baksam uzun uzun, meditasyon yapar gibi. VE ardından avluda güzel bir kahve içsem.. YA da Kızlarağası hanının arka çıkışında sarmaşıklar altında dibek kahvesi mi içsem...Hamurumu yoğuran kentim benim...

Binnur A. Ö. dedi ki...

Afiyet olsun Pandora,
Aslında ben de postta değişiklik yapmayı düşünüyorum. Haklısın bunun tadı şekerinden dolayı biraz da maydanozlu peynirler konan ve sakallı diye adlandırılan yuvarlak pastane poğaçalarının tadına benziyor. Yedikçe fikrim o yönde değişiyor.
Ama ben bu tarifi ekmek makinesinden çıkarmadan da deneyeceğim. GErçekten güzel kabarıyor.
Rüzgara öpücükler... KEşke resmini görebilseydim...

Sibel dedi ki...

Bugün yaptım bu ekmeklerden. Keşke Binnur yine yazsa dedim yaparken.. Buradan bir selam sarkıtayım dedim sonra da, belki görür, belki duyar sesimi.
Kocaman sevgiler...